Nu este niciodata prea devreme sa incepem sa ii invatam pe copii sa isi “adauge” in comportamentul de zi cu zi obiceiul de a participa si de a contribui la treburile casei, desigur raportat la varsta si la posibilitatile sale: sa ne ajute sa facem patul; sa stranga jucariile; sa ne ajute sa aranjam masa, sa o strangem etc.

Chiar daca la inceput s-ar putea sa aiba reactii mai putin placute si sa nu doreasca sa duca aceste sarcini la indeplinire decat dupa multe rugaminti, in timp, ei vor ajunge sa isi dea seama ca sunt capabili sa faca aceste lucruri de unii singuri, incep sa se simta bine, le place rezultatul muncii lor, le creste increderea in fortele proprii etc.

Important este sa nu ii fortam, sa nu asocieze treburile casei cu emotii si sentimente negative, ci, trebuie sa dam dovada de tact si rabdare, sa ii atragem incetul cu incetul, sa perceapa ca o modalitate de a petrece timp in familie, de relaxare si placere.

Copilul nu te ajuta? 10 sfaturi cum sa educi un ajutor adevarat!

Educatie in armonie. 25 de sugestii pentru un parinte iubitor

Ti-am pregatit 5 recomandari despre cum sa ii facem pe copii sa ne ajute:

1. Sa le transmitem ca fiecare treaba merita facuta si ca este importanta 

Atitudinea noastra ca si adulti fata de tot ceea ce presupune treburile in casa este foarte importanta, deoarece copiii ne vad si ajung si ei sa ne imite: astfel, daca noi privim aceste sarcini cu o atitudine pozitiva, deschisa, daca ne simtim bucurosi si apreciem ceea ce facem zi de zi, atunci vom transmite si copiilor nostri aceleasi sentimente si vom putea sa ii atragem mai usor sa le indeplineasca.

2. Sa facem impreuna cu copiii treburile casei

Daca intreaga familie participa la indeplinirea sarcinilor, daca fiecare in parte contribuie si isi aduce aportul, atunci realizarea lor este privita ca un moment de petrecere a timpului cu toti membrii familiei.

3. Copiii nu sunt facuti pentru a lucra de unii singuri 

Copiilor le place joaca, sa fie in centrul atentiei, isi doresc ca noi sa ii observam cum fac anumite lucruri, ce abilitati si realizari au etc. De aceea, nu le place atunci cand le spunem, de exemplu: “Strange, te rog, jucariile din camera ta!”; “Du, te rog, gunoiul!”; “Strange, te rog, masa!” etc. Ideal ar fi sa fim si noi implicati in aceste activitati, fiecare sa faca cate ceva, dar impreuna. Nu trebuie sa se simta izolati sau pedepsiti atunci cand le spunem sa faca ceva, ci sa transformam astfel de momente in lucruri pozitive.

Emotiile negative la copii. 5 pasi usori cum sa inveti copilul sa-si gestioneze emotiile neplacute

Leadership pentru copii. 8 tehnici prin care ii poti invata sa devina lideri

4. Sa fim atenti la reactiile copiilor fata de treburile din casa, sa ne conectam cu ei si sa ii ajutam atunci cand observam ca au nevoie

In acest fel, cei mici nu se vor simti impovarati. Este nevoie sa acordam atentia cuvenita deoarece este ceva cu efecte pe termen lung, de cum invata copiii sa se raporteze de mici la aceste sarcini asa vor reactiona si se vor manifesta si mai tarziu in viata.

5. Sa ne luam in serios rolul de adevarati indrumatori si conducatori ai familiei

Atunci cand familia este unita, cand toti membrii ei participa pentru realizarea diferitelor obiective, cand toti isi doresc sa se implice pentru bunul mers al lucrurilor, copiii vor intelege mai bine si mai usor faptul ca munca realizata acasa contribuie la binele tuturor, sunt apreciati, se simt utili etc. Cand parintii discuta cu copiii despre diversele experiente, despre ceea ce este de indeplinit saptamana viitoare, despre ce provocari pot sa apara, cand incurajeaza exprimarea libera si sincera a emoriilor, a gandurilor fiecaruia, atunci inteleg ca fiecare lucru minor si aparent fara importanta isi are rostul lui si contribuie la buna functionare a intregii structuri.

Sursa foto: Pixabay

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit