Poți spune că ai această problemă atunci când copilul consumă o cantitate mică de alimente și nu-i plac decât foarte puține mâncăruri.

Dacă și tu ai un copil care nu vrea să mănânce, trebuie să știi că foarte multe mămici trec prin aceeași situație. Conform publicației spaniole Guia Infantil, 1 din 3 copii refuză să mănânce, iar majoritatea celor care fac mofturi la mâncare sunt convinși cu greu să consume legume sau pește.

Una dintre cauze este absența unui program de masă bine stabilit și a unor reguli. Părinții, din cauza lipsei timpului (inclusiv pentru gătit), dar și pentru a evita tensiunile cu copilul (să nu-l facă să plângă), cedează capriciilor celui mic.

Iată care sunt cele mai des întâlnite greșeli făcute de părinți:

– nu au un meniu stabilit pentru zilele următoare și, de aceea, pregătesc la repezeală mese care nu sunt mereu pe gustul copilului. 70% dintre părinți recunosc faptul că nu au control asupra alimentației copilului.

– nu stabilesc reguli. Tocmai de aceea, peste 75 % dintre copii mănâncă în fața televizorului

Ce să faci atunci când ai un copil care nu vrea să mănânce

Să ai răbdare și să-ți asculți copilul. Descoperă ceea ce-i place să mănânce, iar apoi, pornind de la aceste alimente, încurajează-l să încerce și altele. Și nu toți copiii mănâncă aceeași cantitate!

Implică-l în realizarea meniului.

Mergeți împreună la cumpărături și roagă-l să te ajute cu alegerea legumelor.

Lasă-l să te ajute la gătit! Va fi mult mai interesat de mâncare, dacă va fi implicat.

Mâncați împreună, dar nu în fața televizorului.

Nu-l alerga cu lingurița prin parc

Evită discuțiile în contradictoriu, reproșurile sau alte tensiuni în timpul mesei. Ora de masă trebuie să fie un moment plăcut și, pe cât posibil, respectat în fiecare zi.

Ia-i farfuria din față și încearcă puțin mai târziu, dacă a stat deja 15-20 de minute fără să vrea să mănânce.

Folosește sosuri, dacă refuză legumele. Poți face un dressing sănătos (din iaurt sau sos de roșii), pentru ca cel mic să tăvălească legumele prin acest sos.

Renunță la fast-food-uri!

Oferă-i, din când în când, alimente pe care, de obicei, i le refuzi: puțină ciocolată, înghețată, prăjituri sau popcorn la un film. Știi că la un moment dat va decide și singur ceea ce mănâncă și este bine să-l educi ca, în absența ta, să fie cumpătat și să facă cele mai bune alegeri. Dacă-i oferi, ocazional, și alte dulciuri, mai puțin sănătoase, nu va avea aceeași curiozitate să le descopere mai târziu și să le mănânce apoi, fără măsură.

Fii un model! Copiii învață prin puterea exemplului. Dacă tu mănânci haotic, nu te poți abține de la dulciuri sau refuzi legumele, atunci copilul va lua acest comportament ca fiind cel bun.

Fii amuzantă! În weekend, când ai timp, investește mai mult timp în pregătirea mesei și aranjează-i farfuria într-un mod amuzant. Cu legumele potrivite poți face un personaj sau un animal original.