Copilul nu te asculta? Afla 25 de tehnici care te scot din impas
„Copilul nu ma asculta deloc! Nu stiu ce sa mai fac!” Foarte multi parinti se plang ca micutii lor nu ii asculta. Iar atunci cand simti oboseala unei zile intregi de munca si grijile cotidiene, o cearta cu copilul este ultimul lucru pe care ti-l doresti.
Si, totusi, iti vine extrem de greu, uneori aproape imposibil, sa-ti stapanesti emotiile negative care iti apar atunci cand copilul pare sa nu te auda deloc, atunci cand vezi cum cuvintele tale nu au niciun efect asupra lui. Cand te-ai aflat ultima data in aceasta situatie?
Pe masura ce citesti aceste randuri, probabil ca vrei sa afli mai repede niste solutii concrete care sa te ajute sa comunici mai usor cu copilul tau.
Cum transformi un „nu” in „da”. Tehnici de negociere cu copilul de 3 ani
7 motive pentru care POTI sa-ti bati copilul
Iata 25 de mici tehnici pe care le poti folosi imediat atunci cand copilul nu te asculta
Vestea buna este ca fiecare dintre ele are puterea de a te face mai auzit de catre copil.
1. Probabilitatea ca micutul sa te asculte creste cu mult daca stabilesti contactul vizual cu el si daca te afli la acelasi nivel cu el, cum ar fi atunci cand stati amandoi asezati sau, daca sunteti in picioare, cand te asezi la nivelul lui.
2. Spune-i pe nume.
3. Vorbeste in propozitii scurte si exprima-te cat mai clar. Este cu atat mai important sa faci acest lucru la inceputul discutiei. Cu cat vei vorbi mai mult, cu atat mai putin te va asculta copilul atat acum, cat si in viitor.
4. Alege cuvintele simple, cat mai scurte. Vorbeste la fel ca si micutul. Va fi mai dispus sa te asculte.
[ad#co-2]5. Roaga-l pe copil sa repete rugamintea ta, ce are de facut.„De cate ori sa-ti spun?!” 10 cauze de ce nu ne asculta copiii
“Un parinte adevarat trebuie sa fie autoritar, sa stabileasca limite”. Iata, insa, ADEVARATA reactie a copilului in fata controlului parintelui
6. Reformuleaza cerintele facandu-i propuneri pe care sa nu le poata refuza. De exemplu: Imbraca-te ca sa mergem afara sa ne jucam.
7. Alege exprimarile pozitive in locul celor negative. In loc de „Nu e voie sa alergi prin casa” e de preferat sa spui „Prin casa mergem, iar alergam in voie pe afara”.
8. Atunci cand vrei sa-i ceri ceva copilului, incepe cu „vreau sa…”, „mi-ar placea sa…”. Copiilor le place sa-si surprinda placut parintii, insa nu suporta ordinele. Aceasta este o modalitate de a impaca cele doua aspecte.
9. Este mai bine sa spui „Atunci cand vei…, atunci…” sau „Dupa ce vei…, atunci”, decat „Daca tu…, atunci”. In felul acesta, nu-l lasi sa nu te asculte, cu conditia sa-i oferi o activitate placuta in a doua parte a frazei. De exemplu: Dupa ce te vei spala pe dinti, vom incepe sa citim carticica.
10. Vorbeste despre ceea ce iti doresti tu, distrage-i atentia. In loc sa strigi din bucatarie „Hai repede la masa!” in timp ce copilul se uita la desene animate, du-te la el, stai alaturi de el cateva minute si, in timpul pauzei publicitare, mergeti impreuna la bucatarie sa mancati.
Recunostinta la copii: 8 cele mai usoare moduri sa-ti inveti copilul sa fie recunoscator
Cand dorinta parintilor de a-l ajuta pe copil il duce in depresie si deznadejde. Cum iesi din modelul competitiei
11. In cazul copiilor mici, care sunt si cei mai incapatanati, functioneaza si solutia de a-i oferi un anumit tip de optiuni: „Vrei mai intai sa imbraci pijamaua sau sa te speli pe dinti?”, „Preferi caciula rosie sau pe cea albastra?”
12. Atunci cand pui intrebari, tine cont de varsta copilului. De regula, un copil de 3 ani nu va putea raspunde la intrebarea „De ce ai facut asta?”. O varianta mai buna ar fi: „Hai sa discutam despre ce s-a intamplat”.
13. „Te rog” si „Multumesc” sunt cuvinte care trebuie folosite de toata lumea. Daca il inveti pe copil sa le foloseasca, aceste cuvinte trebuie sa se regaseasca si in discursul tau.
14. Din punct de vedere psihologic, este corect sa spui, in loc de „Tu trebuie…”, „Vreau ca tu…”. Iar, daca intrebarea presupune si o varianta de raspuns negativ, poti pur si simplu sa ceri direct: „Ia-ti, te rog, paltonul”, in loc de „Ai putea sa-ti iei paltonul?”
15. Lasa-i copilului biletele amuzante prin care sa-i reamintesti diferite lucruri pe care le uita. Este o modalitate creativa de a comunica cu cel mic.
16. Cu cat striga mai tare copilul, cu atat mai calm ar trebui sa vorbesti. Mai poti spune, uneori, si „Te inteleg” sau „Cum te pot ajuta?”
17. Mai intai, asteapta sa se linisteasca, apoi incepe sa-i vorbesti. Cand este agitat sau tensionat, sunt prea putine sanse sa perceapa ce spui.
22 de reguli de aur pentru mame si tati pentru educatia baietilor
Competitivitatea sanatoasa la copii. Ce ar trebui sa faca toti parintii pentru a-si ajuta copiii sa reuseasca inteligent
18. Din cand in cand, este necesar sa repeti lucrurile pe care le-ai mai spus. In special copiilor mici le este greu sa tina minte anumite lucruri. Dar, pe masura ce cresc, va fi nevoie sa faci asta tot mai rar.
19. Permite-i copilului sa-si termine gandul, sa spuna fraza pana la capat.
20. Da-i sarcini exprimate sub forma unor poezioare cu rime.
21. Atunci cand ii refuzi ceva, ofera-i o alternativa: „Deocamdata nu poti merge singur in parc, dar te poti juca cu prietenii tai din curtea vecina”.
22. Spune-i copilului din timp ce urmeaza, astfel incat sa aiba timp sa se pregateasca: „Ne pregatim de plecare. Ia-ti ramas bun de la jucariile tale”.
23. Evita intrebarile inchise, la care poti primi raspunsuri de „da” sau „nu”. Mai ales cand este vorba de copii mai putin comunicativi, este indicat sa folosim intrebarile deschise. De exemplu, in loc de „Totul a fost bine astazi la scoala?”, il poti intreba pe copil „Ce ti-a placut cel mai mult astazi la scoala?”
24. Vorbeste-i copilului despre cum te simti si cum te fac sa te simti anumite comportamente ale sale. Copiii nu-si doresc sa le faca rau parintilor. De exemplu, „Atunci cand suntem in supermarket si pleci de langa mine, mi-e frica sa nu te pierd in multime”.
25. In situatia in care nu ai reusit sa-l convingi pe copil, nu schimba brusc tonul si nu incheia spunand „Gata! Am incheiat discutia!”. Ai putea spune, in schimb, pe un ton calm si increzator: „Nu ma voi razgandi in privinta acestui lucru. Imi pare rau”.
Copilul te manipuleaza? Afla solutia care nu da gres
40 de intrebari de pus sub perna. Cum sa intri in lumea copilului tau
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!