Ana Zidarescu

Ana Zidarescu

Cofondator la Centrul de Parenting
Buna! Sunt Ana Zidarescu, jumatatea Centrului de Parenting :) Mamica din 2012, aduc in fiecare dintre articolele mele toata experienta de peste 10 ani ca jurnalist in presa nationala si informatia noua pe care eu insami am cautat-o despre cresterea frumoasa si plina de iubire a fiului meu. Scriu pentru mine, in primul rand, sa invat sa fiu o mama mai buna. Ma bucur de viata, sunt recunoascatoare pentru tot ceea ce am si imi doresc ca fiul meu sa ajunga sa fie mandru de mine: ca mama, ca om. Iata articolul meu de astazi:
Ana Zidarescu

Te incapatanezi sa iesi invingator

Lupta pentru putere. Iata o situatie in care se regasesc multi parinti. Nu inteleg cum puiul ala de om de un metru si ceva ii pune mai multe dificultati decat seful si intreaga echipa de la serviciu! Adevarul ca este atat de usor sa cazi in capcana luptei pentru putere cu un copil, ca nici nu observi.

La finalul zilei poate ajungi sa iti spui: “Ce a fost in mintea mea de m-am contrazis si eu exact ca un copil?” Logic stii ca aceste discutii “Ba da!” “Ba nu!” nu vor scurta procesul, ci chiar il vor prelungi. Cumva, insa, simti ca ai nevoie sa castigi, sa te impui, sa se faca asa cum vrei tu, chiar in acel moment.

Iata ce se intampla: Ii spui copilului sa stranga la el in camera. Si continuati asa vreo 20 de minute. Iata 20 de minute pe care le-ati pierdut fiecare dinte voi.

Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui
Cum transformi un „nu” in „da”. Tehnici de negociere cu copilul de 3 ani
„Nu, nu, nu!” 5 trucuri eficiente cum sa convingi un copil mic incapatanat

Nu respecti nici tu ceea ce spui

I-ai comunicat copilului regulile. Apoi, i-ai spus care vor fi consecintele. Insa, daca tu nu le aplici si nu le respecti, atunci de ce sa te asculte copilul? Pentru ca acesta va sti ca, intr-adevar, sunt reguli cu consecinte. Dar din comportamentul tau va mai invatat ca poate sa nu respecte regulile pentru ca, oricum, nu se vor aplica consecintele. Astfel, ai la indemana instrumentele, dar acestea nu dau rezultat pentru ca nu le aplici pana la capat.

Ridici vocea

Atunci cand copilul nu asculta si nu face ceea ce parintele ii spune, ultima resursa a adultului este sa ridice tonul amenintator. Cumva, copilul a invatat ca aceasta este limita si a invatat sa reactioneze doar la acest element. Insa, rezultatele pot fi urmatoarele:
1. Abia acum copilul asculta de parinte.
2. Copilul se ambitioneaza si mai tare si nu va face acel lucru. Iar daca e mic s-ar putea sa-i declanseze o criza de plans
3. Daca este un copil mare, s-ar putea sa iti raspunda cu acelasi ton.

Ridicarea vocii nu are rezultat. In plus, afecteaza relatia cu copilul, intrucat mesajele se poarta pe un ton contradictoriu, se formeaza tabere, lucrurile se desfasoara in tensiune si, la final, nimeni nu este multumit sau fericit de faptul ca s-a ajuns la un rezultat. Drumul spre atingerea rezultatului este o dezamagire pentru toata lumea.

TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti

Daca aceste cinci motive pentru care copilul nu asculta ti se par insuficiente si daca, aplicandu-le, ai constatat ca problema nu s-a rezolvat, atunci poate ar trebui sa citesti si aceste alte 10 motive pentru care copilul nu te asculta din prima.

tabara de vara