Copilul mic loveste? 3 metode sa pui STOP acestui comportament
Aceasta tendinta de a lovi, de a se grabi sa-si manifeste emotiile negative prin corp, ii face pe parinti sa considere ca varsta de 1-2-3 ani este una deosebit de dificila.
Realitatea este ca poate fi foarte dificila pentru parintii care nu cauta solutii de rezolvare si care sa-i ajute sa comunice eficient si calm cu copilul si pentru acei parinti care aplica metode de educatie invechite, bazate pe pedepse, pe rusinarea copilului si, in final, pe reprimarea emotiilor.
In schimb, lucrurile sunt cu mult mai usor de gestionat pentru acei parinti deschisi catre lucruri noi, care cauta informatii si care sunt constienti ca este nevoie sa abordam o noua mentalitate de parenting pentru a ne creste copiii liberi si fericiti.
Publicatia britanica popsugar.co.uk le ofera parintilor cu copii mici care lovesc cateva sfaturi care sa rezolve problema.
Copilul loveste si este agresiv cu alti copii? Cum schimbi acest comportament
„Sunt obosita si il bruschez, copilul ma loveste, apoi vrea in brate. Nu pot sa-l iau si simt ca il pierd”
3 metode pentru ca cel mic sa inceteze sa loveasca
1. Ignora-l
Chiar daca pare un comportament contraintuitiv sa ignori copilul atunci cand isi loveste fratele sau pe alti copii, in multe cazuri functioneaza de minune. Si explicatia o ofera Ralphie Jacobs, fondatoarea comunitatii „Simply On Purpose”: nu trebuie sa atragi atentia comportamentelor negative inconsecvente sau acelor comportamente prin care copilul vrea mai degraba sa atraga atentia, fara sa intentioneze neaparat sa faca ceva rau. Mantra lui Ralphie este „Uda florile, nu buruienile”.
De multe ori, copilul loveste atunci cand vrea sa primeasca atentie si nu pentru ca vrea sa-i faca rau in mod deliberat celeilalte persoane. In acest caz, a acorda atentie acestui moment inseamna sa il accentuezi si sa-i confirmi copilului ca primeste atentie atunci cand loveste.
Si Catherine Pearlman, autoarea cartii „Ignora!” („Ignore It!”) vine cu o explicatie: „Poate suna contraintuitiv, insa uneori sa-ti ignori copilul este raspunsul perfect. Orice reactie la aceste comportamente enervante vor reprezenta mai degraba o recompensa negativa, ceea ce incurajeaza de fapt continuarea acestui comportament”.
Copilul este agresiv, lovește, mușcă sau trage de păr? Iată ce trebuie să faci!
„Nu ai cazut. Nu s-a intamplat nimic!” sau cum incepe reprimarea emotiilor copiilor
2. Scoate-l din situatie
Autoarea articolului spune ca, atunci cand ignorarea comportamentului nu este suficienta si cand unul dintre copiii ei continua sa-l loveasca pe celalalt, ea aplica un alt principiu al lui Ralphie Jacobs: „ignora comportamentul, nu si copilul”. Ce face in mod concret? Il ia cu calm din acea situatie si il duce in camera lui, pentru o pauza.
Personal, in acest caz, consider ca e foarte important ce ii transmite copilului parintele si ce percepe copilul. In niciun caz nu trebuie sa perceapa ca este pedepsit sau ca a fost supus unui Time Out.
O alta modalitate de a scoate copilul din situatia respectiva este sa organizeze sau sa introduca alte activitati, cum ar fi sa-i indemne pe copii sa se joace afara sau cu un alt joc. Si, de multe ori, schimbarea activitatii ii scoate pe copii din acea stare cu manifestari agresive.
3. Lauda comportamentul pozitiv
[ad#co-2]Atunci cand copilul nu loveste, e important sa faci exact opusul fata de atunci cand loveste, adica sa nu ignori, ci sa il lauzi. Spune-i copilului despre cat de frumos se joaca cu prietenul lui, despre cum isi ofera jucariile, daca o fac etc. De altfel, solutia ignorarii comportamentului negativ va functiona in tandem cu aceasta solutie de a lauda comportamentul pozitiv.In felul acesta, copilul nu va mai simti nevoia sa ceara atentie folosind comportamente negative.
Desigur, e important ca si tu, ca parinte, sa ii acorzi copilului permanent atentie si iubire neconditionata, astfel incat sa nu ajunga sa aiba rezervorul iubirii gol si, pentru a-l umple, sa aiba manifestari negative. Cu rabdare si cu iubire, veti depasi toate provocarile pentru a va bucura impreuna de o familie fericita!
Cele 2 tehnici eficiente de a rezolva orice conflict cu copilul
Copilul face crize in public? Iata cele mai frecvente 3 cauze si cum sa le previi
Sursa foto: Pexels
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!