Copilul l-a luat pe NU in brate? Tehnica de coaching care te scoate din impas
[ad#co-2]Intr-un minut s-a linistit de tot…
Recunosc, aceasta a fost o exceptie in relatia mea cu E., insa este un exemplu de cat de puternica este aceasta intrebare pusa la momentul potrivit. In alte situatii, aceasta intrebare l-a ajutat sa-si defineasca ce vrea atunci cand nu voia sa faca ceva. Uneori mai era nevoie sa intervin sa-l ajut cu sugestii de alternative, alteori gasea singur raspunsul.
9 strategii care cresc increderea in sine a copiilor
Bifeaza lista. 10 intrebari pe care sa ti le pui inainte sa certi copilul
Iata 4 lucruri de care sa tii cont atunci cand aplici aceasta tehnica pentru ca ea sa functioneze:
- Atitudinea de non-judecatata. Fii acolo 100% pentru copil, cu emotia curiozitatii de a afla ce anume isi doreste acest omulet in acel moment.
- Empatia, manifestata prin reflectarea limbajului si a emotiilor copilului, va ajuta la pastrarea relatiei pe parcursul conflictului. Chiar daca este furios sau suparat, daca manifesti empatie, copilul va sti ca ii esti alaturi si ca il intelegi.
- Lasa-i timpul necesar pentru a face o introspectie si a constientiza care este de fapt dorinta lui. Nu te grabi si nu-l grabi pe copil, pentru ca nu dureaza mai mult de 1-3 minute, astfel incat merita asteptarea.
- Fii pregatit/a pentru orice raspuns ar putea veni din partea copilului, chiar si pentru o lipsa a raspunsului. Mai important decat un raspuns este o pozitionare diferita, mutarea de pe pozitia „nu vreau X” pe pozitia „vreau Y”. De multe ori, este suficient ca cel mic sa constientizeze diferenta de abordare pentru ca sa se calmeze si sa fie depasit momentul conflictual.
Cand fratii se cearta de la o jucarie. Solutia care le aduce intelegerea
Astfel, intr-o situatie de criza determinata de refuzul categoric al copilului de a face ceva, poti alege sa manifesti empatie, fara sa-l judeci pe cel mic, si sa-l intrebi apoi ce anume isi doreste de fapt. Asta va aduce o schimbare de 180 de grade in abordare si, in consecinta, te poti astepta si ca reactia si atitudinea copilului sa se schimbe in aceeasi masura.
Dupa ce aplici aceasta tehnica, te rog sa impartasesti cu noi, intr-un comentariu, ce ai observat.
[ad#co-3]
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!