Copilul face pipi in pat. Cand stii ca este o problema serioasa si ce metode eficiente poti folosi
[ad#co-1]Daca copilul face pipi in pat, mai ales daca este vorba despre un copil maricel, situatia poate avea efecte negative asupra increderii in sine. Daca situatia se repeta des, ii va afecta comportamentul, determinandu-l sa se interiorizeze, sa socializeze mai putin si sa evite diferite activitati scolare, ori cu prietenii (tabere, excursii, vizite peste noapte la amici etc). Copilul va incepe sa se simta diferit, in sensul negativ, inferior. Parintii nu trebuie sa ignore aceasta situati.
Toți copiii mici fac pipi in pat pe timpul noptii, mai ales in timpul perioadei de acomodare cu olita. Apoi, chiar si dupa ce a invatat rutina mersului la olita si ramane uscat un numar de nopti, poate sa inceapa sa ude din nou patul. Pediatrii avertizeaza ca stresul si alte schimbari care au loc in jurul ei pot declansa aceste episoade.
Enurezisul primar nocturn este cunoscut sub numele de udarea involuntara a patului pe timpul noptii. Este un episod ocazional prin care trec 21% dintre copiii cu varsta intre 4-5 ani si 8% dintre copiii de 5-9 ani. Iar udatul patului este mai frecvent in randul baietilor, decat in randul fetelor.
Dar problema nu dispare atunci cand copilul are 9 ani. Li se poate intampla si adolescentilor, iar situatia este cu atat mai delicata, pentru ca acesta nu comunica episodul jenant cu parintii, astfel ca intreaga gestiune a situatiei ramane pe umerii copilului. Enurezisul primar nocturn afecteaza intre 6 si 10% dintre copiii intre 7 si 16 ani. Copilul enuretic devine treptat: introvertit, lenes, neglijent, mitoman, lipsit de initiativa, lipsit de independenta, inclinat spre minciuna si spre inselaciune, cu agresivitate nemotivata.
Semnele de alerta apar pentru parinti apar in momentul in care copilul face pipi in pat de mai mult de trei ori pe saptamana. Si sunt afectati 8% dintre copiii intre 4-5 ani si 1,5% dintre copiii de 9 ani.
Ce trebuie sa faca parintii atunci cand copilul uda patul
Daca vorbim despre accidentele din timpul noptii la copii mici, parintii nu ar trebui sa faca un mare caz din acest episod, sa certe copilul, sa-i atraga atentia intr-un mod negativ. Cel mai usor este sa se foloseasca din nou scutecele, ori chiloteii de tranzitie. Trebuie comunicat copilului faptul ca nu este vorba despre o pedeapsa, ci despre confortul sau, de a-l tine uscat pe timpul noptii. A doua zi, dimineata, este usor de verificat daca copilul a facut sau nu pipi.
Trebuie urmarit cu atentie copilul in timpul zilei, pentru a observa ce anume a cauzat stresul sau emotia. In momentul in care stresul se diminueaza (sau copilul se obisnuieste cu schimbarea in urma careia s-au petrecut episoadele), vor trece si accidentele in pat din timpul noptii. Daca, insa, situatia nu se rezolva, parintele trebuie sa discute cu pediatrul.
Majoritatea copiilor care au trecut prin mai multe episoade de udat patul, urmate de nopti fara accidente, dupa care din nou episoade de udat patul pot avea alte afectiuni: poate o vezica prea mica. Astfel ca ei pot ajunge si la varsta de 5 ani fara sa ude patul. In alte cazuri copilul poate invata mai greu controlul asupra vezicii si nu se poate trezi atunci cand vezica lui este plina.
Tratamentul medicamentos, pedepsele, ridiculizarea nu sunt o solutie! In majoritatea cazurilor, enurezisul va trece de la sine, pe masura ce creste.
Cauzele enurezisului
- Somn prea adanc – iar copilul nu este receptiv la semnele oferite de corpul sau, care-l anunta ca vezica este plina.
- La unii copii se produse mai multa urina seara/noaptea, iar aceasta situatie este legata de insuficienta hormonului vasopresina – hormon peptidic neurohipofizal. De obicei, acest hormon se regleaza automat pe timpul noptii, reducand cantitatea de urina produsa in timpul orelor de odihna.
- O vezica suprastimulata este o alta cauza – iar acest lucru este pus pe seama alimentatiei cu concentratie ridicata de stimulente (cofeina din anumite bauturi carbogazoase). Un simptom este urinarea frecventa in timpul zilei, uneori chiar si mici accidente.
- Sau o combinatie intre mai multe cauze descrise mai sus.
Metode eficiente pentru copiii care fac pipi in pat
- Parintii au tendinta sa limiteze consumul de lichide inainte de culcare. Insa, mai eficient, sa observe atent ce fel de bauturi consuma in timpul zilei, daca sunt sau nu sanatoase. Un consum de lichide indicat pentru copii este de 7 pahare de apa/zi. Insa, la scoala sau la gradinita este mai dificil sa le monitorizezi consumul de apa. In plus, la scoala este putin probabil sa consume apa in timpul orelor. Copiii care se hidrateaza bine in timpul zilei nu simt nevoia sa consume multe lichide seara, astfel ca se poate explica relatia dintre consumul de lichide seara si udatul patului.
- Copilul sa mearga la toaleta chiar inainte de a se urca in pat.
- Copilul sa fie trezit odata sau de doua ori pe noapte, pentru a fi dus la toaleta.
- Chiar daca este la inceput cu tranzitia spre olita, ori este mai mare, situatia ar trebui tratata lejer de parinti si de familie: „Stai linistit/a. Nu e nicio problema, se mai intampla”. Copilul se simte deja rusinat de situatie, poate simti ca isi dezamageste parintii. Astfel ca transformarea episodului intr-o intreaga drama nu este o solutie. Din contra, copilul se va simti si mai stresat.
-
Folosirea de chilotei absorbanti speciali este cu dus-intors. Da, sunt promovati de companiile producatoare drept o alternativa de tranzitie intre scutece si lenjeria normala. II invata pe copii sa-si traga singuri chiloteii, dupa ce termina la olita. Si ofera, intr-adevar, putina relaxare pentru copil si familie, stiind ca cel mic nu se va uda si nu va fi nevoie de schimbarea lenjeriei de pat in mijlocul noptii. Insa, la fel de adevarat este ca acesti chilotei speciali de tranzitie nu montiveaza suficient copilul si ii poti transmite acestuia mesaje confuze. Daca este prea dificil pentru parinti sa spele des lenjeria de pat – ori poate nu mai au alta de schimb! – ori in vizite la bunici, aceste scutece absorbante, speciale pentru tranzitie, sunt salvatoare.
- Ii va fi de ajutor sa stie daca in familie au mai fost cazuri. De multe ori este vorba despre o mostenire de familie.
-
Recompensele sunt preferate de unii parinti. Daca preferati aceasta metoda, folositi-o pentru a recompensaun comportament pozitiv, negociat de dinainte: consumul regulat de apa in timpul zilei, mersul la toaleta inainte de culcare, faptul ca a ajutat sa schimbe lenjeria patului.
- In cazul in care copilul uda patul si dupa varsta de 5 ani, pediatru poate recomanda o serie de analize si tratamente.
- Parintii trebuie sa fie foarte atenti la copiii care fac la olita de mai bine de sase luni sau mai mult si, deodata, incep sa apara episoade de enurezis. Cauza este, in cele mai multe cazuri, legata de o emotie puternica, de stres, de o schimbare majora in familie (un fratior, schimbarea domiciliului, schimbarea gradinitei, divortul parintilor).
Forme de tratament pentru a elimina enurezisul la copii
Recomandarea medicilor pediatri pentru parinti se refera, in primul rand, la rabdare. Este necesar un diagnostic corect si intelegerea copilului. Tratamentul pentru enurezisul la copii este compus din masuri igienico-sanitare (regimul hidric si regimul mictional, prin gimnastica mictionala), masuri psihologice – prin cultivarea increderii in sine – si o schema terapeutica medicamentoasa – doar in cazuri exceptionale.
Articol documentat din:
Fleming Eve (2012) Supporting children with nocturnal enuresis. Nursing Times; 108, 41: 22-25
Dr. Babei Chiriac – Gheorghe, (Institutul Clinic de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni, Bucuresti) – Enurezisul primar nocturn (E.N.P.) O noua modalitate de abordare terapeutica, – Revista Romana de Pediatrie – Volumul LIX, NR. 2 / 2010
[ad#co-3]Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!