Copilul face lucrurile importante doar cand e fortat? 8 sfaturi cum sa cresti un copil responsabil si motivat

Educatia, in societatea noastra, inseamna, de cele mai multe ori, sa-ti impingi copilul de la spate sa faca anumite lucruri. Fie ca este vorba despre lucrurile pe care copilul trebuie sa le faca acasa, precum respectarea anumitor reguli, rutina cotidiana etc., sau de lucrurile pe care trebuie sa le faca pentru scoala, in cele mai multe situatii, altii iau decizii in locul copilului, desi aceste decizii il vizeaza in mod direct.

„Fa asa, pentru ca asa trebuie” este un principiu prezent pe larg in sistemul de invatamant, dar si in multe familii din Romania. Poate ca si tu ai auzit acest lucru, explicit sau implicit, in copilaria ta, acasa sau la scoala. Cert este ca noi, parintii din ziua de astazi, reprezentam o generatie care a fost crescuta, educata si bine pregatita sa execute ordinele altora. Si, pentru ca am fost, in general, motivati din exterior, avem nevoie si acum de cineva care sa ne impinga de la spate, sau facem lucruri frumoase si ne organizam cel mai bine atunci cand suntem amenintati sau cand ni se promite o recompensa frumoasa.

Desigur, nota 2 pe care o da profesorul, tipetele si jignirile acestuia, sau amenintarea cu bataia sau cu pierderea unor beneficii precum desertul, o iesire in oras sau o jucarie promisa, la fel ca si promisiunea unor beneficii, – sunt niste stimulente, insa niciunul dintre aceste lucruri nu reprezinta un stimulent intrinsec care sa intareasca vointa si responsabilitatea copilului, ceea ce l-ar ajuta sa se organizeze eficient. Dimpotriva, copilul face ceea ce i se cere, fara niciun entuziasm, cu gandul fie la propria lui suferinta pe care doreste sa o evite, fie la bucuria pe care o va avea daca va fi recompensat.

6 secrete sa-i ajutam pe copii sa fie responsabili fara sa se simta vinovati

Cum sa motivezi un copil fara recompense. IATA raspunsuri la trei intrebari pe care sigur le ai despre educatia fara recompense

De altfel, foarte multi parinti sufera din cauza faptului ca ai lor copii nu sunt organizati si nu lupta pentru dorintele lor. In realitate, copiii care au fost fortati de mici sa faca lucruri care trebuie, chiar daca nu si le-au dorit si nu si le-au asumat, fara sa aiba posibilitatea de a alege, nici macar nu stiu ce le place, ce isi doresc, ce inseamna vointa si responsabilitatea si cum sa faci ca sa te organizezi eficient.

Insa, pentru a reusi in viata reala, pentru a face lucruri importante si pentru a se afirma, o persoana are nevoie sa stie nu numai sa execute ordine, ci si sa faca eforturi de vointa, trebuie sa poata face atat lucruri usoare, cat si lucruri dificile, care necesita mult timp, munca si implicare, trebuie sa se poata organiza singura, sa respecte termenele limita si sa-si imparta volumul de munca si presiunea astfel incat sa termine sarcina la timp, fara un supraefort.

Chiar daca isi doresc sa-i creasca pe copii in acest spirit, majoritatea parintilor nu fac decat sa-i invete sa fie motivati din exterior, prin indicatii stricte, amenintari, pedepse, cerinte sau recompense.

Control vs autonomie. Cum sa educam un copil responsabil si de incredere

Modul simplu prin care iti poti ajuta copilul sa fie creativ si fericit

Iata actiunile parintilor care distrug vointa si motivatia intrinseca a copilului:

  • controlul strict
  • asumarea responsabilitatii pentru actiunile copilului
  • acuzele
  • nu ii ofera posibilitatea de a-si exprima dorintele
  • nu ii ofera sansa de a face o alegere
  • amenintarile
  • pedepsele
  • recompensele

Un copil crescut de un parinte care face aceste lucruri se va baza pe deciziile parintelui multi ani, poate chiar toata viata, suferind din cauza faptului ca nu poate lua singur decizii importante si asteptand sa fie impins de la spate. Ca sa-si faca bine treaba, aceste persoane au nevoie de un sef nervos, de zile de munca de 8 ore, de sotii cicalitoare, de concedii scurte, ca sa nu se relaxeze prea mult, boli sau diete care sa-i motiveze. Pentru ca le lipseste motivatia interioara. Priveste in jurul tau. Vei vedea foarte multe persoane care viseaza sa aiba propria lor afacere, viseaza sa slabeasca, sa renunte la fumat sau sa faca sport regulat, dar prea putine dintre ele chiar reusesc sa-si realizeze dorintele.

Ce putem face ca sa crestem copii responsabili, motivati si cu o vointa puternica

Bazele personalitatii de mai tarziu a copilului sunt puse in copilarie, de catre parinti. Daca iti doresti sa cresti un copil responsabil si motivat, pregatit sa infrunte greutatile vietii, asigura-te, in primul rand, ca nu faci greselile enumerate mai sus.

Cum sa cresti un copil responsabil si rezilient

5 hoti de iubire. Greseli zilnice din limbajul parintilor ce saboteaza relatia cu copilul

Iata cateva lucruri concrete pe care le poti face pentru a educa un copil independent si puternic:

1. Accepta-l pe copil asa cum este.

Orice persoana are nevoie in primul rand sa se simta acceptata si iubita asa cum este, cu calitatile si defectele sale. Cu atat mai mult ca orice schimbare porneste de la acceptarea situatiei de fapt. Un copil care se simte acceptat este mai deschis si vei putea comunica mai usor cu el.

2. Ofera-i posibilitatea sa faca alegeri.

Esti parinte si poti decide ce optiuni sa-i pui la dispozitie. Insa este important ca cel mic, inca de la o varsta frageda, sa se obisnuiasca sa ia decizii si sa isi asume consecintele aceestor decizii. Oamenii invata din propria lor experienta. Ofera-i posibilitatea sa adune experienta si sa invete din ea.

3. Pune-i intrebari.

Daca vei vorbi mai putin si iti vei asculta mai mult copilul, il vei cunoaste mai bine si asta te va ajuta sa gasesti cele mai bune modalitati de a-i transmite lucrurile pe care ai senzatia ca nu le aude ori de cate ori i le-ai spune. Mai mult decat atat, intrebarile deschise, puse cu empatie il vor ajuta pe copil sa-si gaseasca singur solutii la propriile sale probleme.

4. Sustine-l in ceea ce face.

Chiar daca nu esti de acord cu alegerile copilului si ii explici argumentele tale, fii alaturi de el orice ar face. Desigur, situatiile care ii pun viata in pericol reprezinta exceptii de la regula. Este, insa, mai important sa-ti sustii copilul decat punctul de vedere.

Cele mai comune 9 greseli ale parintilor si cum sa le eviti

3 motive pentru care copilul nu-si face temele. Sfaturi de la psihopedagog cum il poti ajuta sa-i placa scoala

5. Ajuta-l atunci cand iti cere ajutorul.

Atunci cand copilul are nevoie de ajutor, ti-l va cere. Ideal ar fi sa nu intervii si in situatiile in care copilul nu-ti cere ajutorul. Dar sa i-l acorzi atunci cand ti-l solicita.

6. Observa emotiile copilului.

Chiar daca ne-am obisnuit sa ne raportam la situatii din punct de vedere logic, deciziile si reactiile oamenilor sunt intotdeauna emotionale. Mai mult, emotiile negative profunde si prelungite pot genera boli fizice. Din aceste motive, fii mereu atenta la emotiile copilului si ajuta-l sa si le exteriorizeze. Fii alaturi de el sa-l asculti atunci cand are nevoie sa se descarce si abtine-te de la a-l judeca.

7. Renunta la control si lasa-l pe copil sa-si asume responsabilitatea.

Ai incredere in copilul tau. I-ai spus regulile de atatea ori, incat poti fi convinsa ca le stie pe dinafara. Acum este momentul sa faci un pas in spate si sa ai incredere in el, daca iti doresti ca el sa aiba incredere in sine in viata de adult. Chiar daca greseste astazi, sau merge la scoala cu tema nefacuta, lasa-l sa vada ce se intampla, lasa-l sa lupte cu profesorul, cu scoala, nu cu tine.

8. Fii sustinatorul copilului tau, nu dusmanul lui.

In foarte multe relatii parinte-copil, exista un razboi, mocnit sau pe fata, cu „bombardamente” zilnice. Acesti copii se simt foarte singuri si neajutorati si, in caz de vreo problema majora, parintii sunt ultimii carora le-ar spune ce s-a intamplat. Increderea este redusa la minim, caci nu pot avea incredere in dusmanul tau. Poti alege in orice moment sa te apropii de copilul tau prin acceptare, empatie si non-judecata.

Cele mai bune 10 sfaturi de la experti in parenting pentru o relatie reusita cu copilul

Poti decide oricand sa aplici cele 8 idei de mai sus, chiar daca momentan nu exista probleme mari in familia voastra. Aceste atitudini iti vor schimba modul in care te raportezi fata de copil si vor face ca relatia dintre tine si el sa fie mai profunda.

Un copil care are ocazia sa faca alegeri, care stie ca ceea ce alege sa faca are anumite consecinte naturale si care stie ca are, in parintii lui, niste sustinatori va sti, in primul rand, ce isi doreste si va lupta pentru visele sale, cu resursele pe care le are.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Bâtcă

Sunt Ana Bâtcă, cofondator Centrul de Parenting și mama unui băiețel născut în 2013. Misiunea mea este să sprijin părinții să aibă o comunicare mai bună și relații mai frumoase cu copiii lor. În ceea ce fac, mă ajută formările mele în Coaching, Master Coaching, Formator, NLP Practitioner, NLP Master, precum și experiența de peste 800 de ore de lucru cu oamenii în ședințe individuale și de grup.

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close