4. Sa nu fim rigizi atunci cand vine vorba de respectarea rutinelor si a activitatilor curente – important este sa fim consecventi, sa le aratam prin propriul exemplu si sa ii ajutam sa isi interiorizeze in propriul comportament aceste activitati si rutine, insa, daca de exemplu, copilul este prea obosit si a avut o zi grea si nu doreste sa isi stranga hainele sa nu facem o tragedie din acest lucru, important este sa discutam cu el si sa vada ca il intelegem. Sa le explicam astfel incat singuri sa isi dea seama care sunt beneficiile respectarii rutinelor si a bunelor obiceiuri.

Copilul meu este prea timid. 9 metode sa ghidezi copilul pentru a-si depasi timiditatea

Temperamentul copilului. Cum il putem cunoaste si intelege

5. Sa ii lasam sa fie copii – lumea noastra a adultilor este diferita de lumea copiilor nostri; daca noi vedem doar un perete mazgalit, pentru copil acela poate fi o exprimare a creativitatii si imaginatiei sale, daca observam o gramada de haine pe jos, pentru copil poate insemna cu totul altceva etc. Sa nu le inhibam initiativele, sa ii incurajam sa isi descopere inclinatiile, sa devina ei insisi.

6. Sa ii lasam sa isi exprime emotiile si sa le fim alaturi – este foarte important ca si copiii sa experimenteze si sa isi manifeste emotiile, astfel incat in viata de adult sa fie capabili sa gestioneze si sa reactioneze in mod adecvat in fata lor. De aceea, se recomanda sa ii lasam sa se exprime emotional, pentru ca altfel vor ajunge sa tina totul in ei si sa nu stie cum sa se comporte in diverse situatii.

Cand tu castigi, copilul pierde. 13 metode cum sa eviti lupta pentru putere la tine acasa

Educatia de baza a copiilor este data de parinti, noi suntem cei care le vom influenta viitorul, asa ca este de datoria noastra sa le fim exemple bune, constante, sigure, ferme, care sa le acorde iubire, sprijin, indrumare, valori etc.

Sursa foto: Pixabay.com