Ce sa faci daca ai un copil violent. 6 recomandari care dau rezultate rapide
Cu siguranta fiecare parinte a trecut prin etapa in care copilul incepe sa aiba reactii violente si sa manifeste un comportament agresiv.
Desigur cunoastem cu totii zicala: “Violenta naste violenta!”, asa ca este esential sa descoperim sursa de “inspiratie” a copilului: pot fi anumite desene total neindicate varstei, pot fi colegi de gradinita care au astfel de manifestari, pot fi diferite persoane din anturajul copilului, uneori chiar si noi parintii putem avea reactii neadecvate fata de ei, fara a ne da seama ca, in timp copilul va ajunge sa ne imite si sa isi integreze in propria personalitate un astfel de comportament.
De mediul in care traieste copilul, de cum ne comportam cu el, de reactiile noastre, de modul in care abordam diferite situatii etc. depinde si prezenta unor momente in care el se comporta violent/agresiv.
Copilul are nevoie de dragoste, de sprijin, de incurajare, de persoane care i se adreseaza cu respect, care ii vorbesc pe un ton linistit, calm, pentru a se putea dezvolta armonios si pentru a putea, la randul lui sa se comporte intr-o astfel de maniera.
Iata mai jos cateva recomandari cu ajutorul carora putem evita situatiile de violenta si agresivitate ale copiilor nostri:
1. Sa le acordam intreaga noastra atentie – in primii ani de viata copilul este dependent de parinti, viata lui, siguranta, increderea, fericirea depind si de relatia pe care o avem cu el; atunci cand copilul ne solicita atentia, cand doreste sa se joace cu noi, sa mergem cu el prin plimbari in parc, sa ne povesteasca experientele lui, sa ii fim alaturi la somn etc., iar noi preferam sa facem altceva, nu vom face decat sa ii cream o stare de neliniste, de frustrare, de nesiguranta, se va simti singur. In momentele cand, cu adevarat nu putem sa ii fim alaturi sa ii comunicam intr-o maniera calma si linistita, sa ii transmitem o stare de bine si sa il ajutam sa inteleaga faptul ca vor fi si astfel de momente.
Copilul musca? Afla de ce face asta si ajuta-l sa renunte la acest comportament
Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la parintii lui
2. Sa comunicam si sa discutam cu ei asa cum am dori si noi sa fim abordati – pentru copii noi suntem modele si exemple bune de urmat, de aceea cand ne adresam lor trebuie sa o facem intr-o maniera calma, pe un ton linistit, cu o voce care sa le transmita o stare de siguranta si incredere. Daca tipam la ei si ridicam tonul, atunci asa vor invata si ei, la randul lor sa comunice cu noi si cu cei din jurul lor.
Copilul este agresiv, lovește, mușcă sau trage de păr? Iată ce trebuie să faci!
Cum sa rezolvi eficient cele mai des intalnite provocari in relatia cu copilul
3. Sa lucram si la propriul comportament – este nevoie ca noi sa le aratam in mod constant cum este bine, indicat sa ne comportamt, sa vorbim, sa reactionam etc. in diferite situatii de viata.
Daca noi, de exemplu, folosim cuvinte urate, etichetam, judecam etc. atunci copiilor li se vor parea lucruri normale si vor ajunge sa se comporte exact asa. Sa nu lasam educatia lor, dezvoltarea si starea lor de bine pe mainile altor peroane, caci noi ca si parinti trebuie sa fim actorii principali in viata lor.
4. Sa nu fim rigizi atunci cand vine vorba de respectarea rutinelor si a activitatilor curente – important este sa fim consecventi, sa le aratam prin propriul exemplu si sa ii ajutam sa isi interiorizeze in propriul comportament aceste activitati si rutine, insa, daca de exemplu, copilul este prea obosit si a avut o zi grea si nu doreste sa isi stranga hainele sa nu facem o tragedie din acest lucru, important este sa discutam cu el si sa vada ca il intelegem. Sa le explicam astfel incat singuri sa isi dea seama care sunt beneficiile respectarii rutinelor si a bunelor obiceiuri.
Copilul meu este prea timid. 9 metode sa ghidezi copilul pentru a-si depasi timiditatea
5. Sa ii lasam sa fie copii – lumea noastra a adultilor este diferita de lumea copiilor nostri; daca noi vedem doar un perete mazgalit, pentru copil acela poate fi o exprimare a creativitatii si imaginatiei sale, daca observam o gramada de haine pe jos, pentru copil poate insemna cu totul altceva etc. Sa nu le inhibam initiativele, sa ii incurajam sa isi descopere inclinatiile, sa devina ei insisi.
6. Sa ii lasam sa isi exprime emotiile si sa le fim alaturi – este foarte important ca si copiii sa experimenteze si sa isi manifeste emotiile, astfel incat in viata de adult sa fie capabili sa gestioneze si sa reactioneze in mod adecvat in fata lor. De aceea, se recomanda sa ii lasam sa se exprime emotional, pentru ca altfel vor ajunge sa tina totul in ei si sa nu stie cum sa se comporte in diverse situatii.
Cand tu castigi, copilul pierde. 13 metode cum sa eviti lupta pentru putere la tine acasa
Educatia de baza a copiilor este data de parinti, noi suntem cei care le vom influenta viitorul, asa ca este de datoria noastra sa le fim exemple bune, constante, sigure, ferme, care sa le acorde iubire, sprijin, indrumare, valori etc.
Sursa foto: Pixabay.com
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!