Cu siguranta fiecare parinte a trecut prin etapa in care copilul incepe sa aiba reactii violente si sa manifeste un comportament agresiv.

Desigur cunoastem cu totii zicala: “Violenta naste violenta!”, asa ca este esential sa descoperim sursa de “inspiratie” a copilului: pot fi anumite desene total neindicate varstei, pot fi colegi de gradinita care au astfel de manifestari, pot fi diferite persoane din anturajul copilului, uneori chiar si noi parintii putem avea reactii neadecvate fata de ei, fara a ne da seama ca, in timp copilul va ajunge sa ne imite si sa isi integreze in propria personalitate un astfel de comportament.

De mediul in care traieste copilul, de cum ne comportam cu el, de reactiile noastre, de modul in care abordam diferite situatii etc. depinde si prezenta unor momente in care el se comporta violent/agresiv.

Copilul are nevoie de dragoste, de sprijin, de incurajare, de persoane care i se adreseaza cu respect, care ii vorbesc pe un ton linistit, calm, pentru a se putea dezvolta armonios si pentru a putea, la randul lui sa se comporte intr-o astfel de maniera.

Iata mai jos cateva recomandari cu ajutorul carora putem evita situatiile de violenta si agresivitate ale copiilor nostri:

1. Sa le acordam intreaga noastra atentie – in primii ani de viata copilul este dependent de parinti, viata lui, siguranta, increderea, fericirea depind si de relatia pe care o avem cu el; atunci cand copilul ne solicita atentia, cand doreste sa se joace cu noi, sa mergem cu el prin plimbari in parc, sa ne povesteasca experientele lui, sa ii fim alaturi la somn etc., iar noi preferam sa facem altceva, nu vom face decat sa ii cream o stare de neliniste, de frustrare, de nesiguranta, se va simti singur. In momentele cand, cu adevarat nu putem sa ii fim alaturi sa ii comunicam intr-o maniera calma si linistita, sa ii transmitem o stare de bine si sa il ajutam sa inteleaga faptul ca vor fi si astfel de momente.

Copilul musca? Afla de ce face asta si ajuta-l sa renunte la acest comportament

Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la parintii lui

2. Sa comunicam si sa discutam cu ei asa cum am dori si noi sa fim abordati – pentru copii noi suntem modele si exemple bune de urmat, de aceea cand ne adresam lor trebuie sa o facem intr-o maniera calma, pe un ton linistit, cu o voce care sa le transmita o stare de siguranta si incredere. Daca tipam la ei si ridicam tonul, atunci asa vor invata si ei, la randul lor sa comunice cu noi si cu cei din jurul lor.

Copilul este agresiv, lovește, mușcă sau trage de păr? Iată ce trebuie să faci!

Cum sa rezolvi eficient cele mai des intalnite provocari in relatia cu copilul

3. Sa lucram si la propriul comportament – este nevoie ca noi sa le aratam in mod constant cum este bine, indicat sa ne comportamt, sa vorbim, sa reactionam etc. in diferite situatii de viata.

Daca noi, de exemplu, folosim cuvinte urate, etichetam, judecam etc. atunci copiilor li se vor parea lucruri normale si vor ajunge sa se comporte exact asa. Sa nu lasam educatia lor, dezvoltarea si starea lor de bine pe mainile altor peroane, caci noi ca si parinti trebuie sa fim actorii principali in viata lor.

4. Sa nu…
(citeste continuarea si celelalte trei recomandari pe pagina 2)

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit