Congresul European despre Obezitate (ECO2015) se desfasoara chiar acum la Praga. Cu aceasta ocazie au fost oferite cifre despre obezitatea in randul copiilor mici, o categorie de varsta la care obezitatea este frecvent intalnita. Una dintre recomandarile specialistilor este surprinzatoare.

Un studiu publicat chiar astazi in cadrul evenimentului dezvaluie faptul ca Irlanda este tara cu peste 27,5% dintre copiii cu varsta intre 0 si 5 ani consideratie obezi. Urmeaza Marea Britanie (23,1%), Albania (22%), Bulgaria (19,8%) si Spania cu 18,4%.

In randul celor 32 de state analizate, cel mai bine se situeaza Republica Ceha (5,5% dintre copiii sub 5 ani fiind supraponderali sau obezi), Belgia (7%) si Suedia (8%), citeaza publicatia franceza Journal des Femmes in editia de astazi.

Ce inseamna un copil supraponderal sau obez?

Conform studiului realizat de Joao Breda, responsabil al biroului regional european al OMS de la Copenhaga, si Rebecca Jones (de la Universitatea Emory, Atlanta), un copil este considerat supraponderal daca indicele masei corporale (IMC) depaseste 25 kg/m2 si este considerat obez cand IMC trece de 30 kg/m2.

Sfatul celor care au realizat acest studiu este ca parintii sa ia masuri chiar din primii ani de viata ai copilului, pentru a impiedica obezitatea infantila.

Diversificarea bebelușului – când, cum și ce trebuie să știi!

Vrei să-i dai bebelușului lapte praf? 10 lucruri pe care orice mamă trebuie să le știe

Pana in acest moment, categoria de varsta 0 – 5 ani nu a fost suficient de analizata din acest punct de vedere. Dar, iata, cifrele arata ca putem vorbi despre copii supraponderali si obezi chiar si inainte ca acestia sa ajunga la scoala.

Recomandarea specialistilor pentru parintii care vor sa evite obezitatea la copii

Autorii studiului sustin ca laptele matern joaca un rol extrem de important in evolutia sanatatii copilului, alaturi de educatia nutritionala si un program de activitati si jocuri adaptate varstei copilului, mai scriu cei de la Journal des Femmes.

Programul complet al activităților tale cu copilul de 1-3 ani (toddler)

Când copilul nu mănâncă. Cele mai frecvente greșeli ale părinților

Obezitatea are efecte dintre cele mai negative asupra starii de sanatate a copiilor. Iar odata ce copilul ajunge la scoala putem vorbi chiar si despre un esec scolar, din cauza faptului ca acest copil se va simti marginalizat, diferit.

Implicatiile sunt foarte mari, astfel ca orice parinte trebuie sa aiba constiinta unei educatii pe nutritie, si sa se gandeasca la efectele pe termen lung pe care si o punga de snacks-uri o poate avea asupra viitorului copilului. Pentru ca niciodata nu este vorba doar despre o singura punga de snakcs-uri, o singura sticla de suc acidulat sau o singura portie de cartofi prajiti.

Iata un calculator util pentru calcularea greutatii copiilor mai mari de 8 ani:

Calculați IMC pentru Copii și Adolescenți


în KG
îm cm


(c) Calculator-IMT.com | IMC Copii

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit