Ce faci daca ai ajuns aici si constientizezi ca nu asta ti-ai dorit si iti este frica de cum vor evolua lucrurile pe viitor?
Vestea buna este ca niciodata nu este prea tarziu pentru educatia copiilor. In orice stadiu de comunicare s-ar fi ajuns, lucrurile se pot schimba, cu conditia ca parintele sa fie foarte hotarat sa faca acest lucru. Desigur, aceasta schimbare nu se petrece peste noapte, ci este un proces care poate dura o perioada de timp. Pe parcursul acestui proces, fii prezent/a, perseverent/a, rabdator/oare si vei reusi sa-l educi corect chiar si pe un copil rasfatat.
„Vrei sa-ti cumpar mizeria asta?!” Diferenta dintre refuz si respingere
„Nu, nu, nu!” 5 trucuri eficiente cum sa convingi un copil mic incapatanat
Iata o strategie din 8 pasi cu ajutorul careia un copil poate fi dezvatat de rasfat:
Pasul 1. Organizeaza un program clar al zilei
Nu vei putea face acest lucru brusc. Insa, daca o iei treptat, zi de zi, vei ajunge la rezultatul dorit. De multe ori, cedam in fata copilului atunci cand acesta nu vrea sa manance, sa se spele pe maini inainte de masa sau sa-si adune jucariile. Daca il vei invata ca va face aceste lucruri la una si aceeasi ora, vei reduce la jumatate numarul conflictelor pe aceasta tema. Si, pentru ca celor mici le place foarte mult rutina, sa nu te mire ca, in curand, copilul va merge singur dimineata sa se spele pe dinti.
Ofera-i posibilitatea sa-si aleaga una dintre treburile gospodaresti pe care este dispus sa o faca. Pentru inceput, nu te astepta la cele mai bune rezultate. Daca, de exemplu, si-a asumat ca sterge praful in sufragerie si mai ramane destul praf din urma lui, nu ii spune ca a facut prost si nu incepe sa stergi din nou praful de fata cu el. In felul acesta, risti sa-l descurajezi si sa nu mai vrea deloc sa mai stearga praful. Daca vrei sa corectezi ce a facut, asteapta un moment in care nu este prezent in camera. Aminteste-ti ca tu nu ai neaparata nevoie de ajutorul copilului. El are nevoie sa-ti acorde acest ajutor pentru a aprecia ceea ce faci pentru el si pentru a deveni mai responsabil.
10 jocuri care stimuleaza creativitatea copiilor mici si mari
„Nu poti face nimic cu un copil a carui inima nu-ti apartine”. De ce e mai important sa fim aproape de copil decat sa-l crestem independent
Pasul 3. Ai grija la alimentatie
Felul in care ne alimentam ne influenteaza sanatatea si puterea de munca. Un copil care a mancat pe parcursul zilei doi hamburgeri, popcorn, fulgi de porumb si cateva ciocolatele cu siguranta ca va refuza sa manance peste la cina. Daca cel mic refuza sa manance ceea ce gatesti, implica-l mai mult in alegerea felurilor de mancare si chiar si in procesul pregatirii meselor. Vrea hamburger? Pregatiti-l acasa. Ii plac mult dulciurile? Gatiti clatite sau chec impreuna. E pasionat de China? Cautati impreuna retete chinezesti si testati-le.
Dezbate Subiectul
Fii primul care ne scrie un comentariu la acest articol