Ana Batca

Cofondator la Centrul de Parenting
Buna! Sunt Ana Batca, jumatatea Centrului de Parenting. Sunt coach, NLP Practitioner si trainer autorizat de Ministerul Muncii si mama unui baietel nascut in 2013. Absolventa a Facultatii de Jurnalism, am adus aici cei 12 ani de experienta in presa nationala, specializare in domeniul Economic-Financiar, experta in finante personale. Iata articolul meu de astazi:

Pasul 4. Limiteaza privitul televizorului la maximum 2 ore pe zi

Daca, in prezent, copilul petrece o jumatate de zi in fata televizorului si calculatorului, probabil ca acum ti se pare imposibil sa reduci acest interval de timp. Cu siguranta, acest lucru iti asigura si tie un confort: copilul e ocupat, iar tu te poti ocupa si de alte lucruri, unele chiar urgente. Insa, pe de alta parte, orice neurolog poate spune cat de grave sunt efectele generate de timpul exagerat de mult petrecut in fata ecranelor asupra sistemului nervos al copilului. Ce e de facut? Redu treptat timpul petrecut in fata televizorului si calculatorului inlocuindu-l cu timp de calitate petrecut impreuna cu copilul. De regula, copilul va prefera sa petreaca timp cu parintele, mai ales daca e vorba de o activitate care ii place. Evident, nu ii poti interzice sa stea la calculator, mai ales cand vorbim de copiii mai mari, insa poti limita acest timp la 30 de minute-o ora. Pune un timer sa sune cu 10 minute inainte de expirarea timpului. In acest fel, copilului ii va fi mai usor sa se desparta de jocul preferat.

Cand copilul nu se dezlipeste de telefon, tableta si calculator. Reguli pentru parinti in lumea digitala

Copilul si calculatorul. Cum sa invete sa-l foloseasca fara sa devina dependent 

Pasul 5. Ajuta-l sa aleaga un sport

Copiii au nevoie de activitati fizice pentru a-si exterioriza energia. In special copiii din orase sunt privati de activitati fizice potrivite nevoilor lor. Asadar, ofera-i posibilitatea sa aleaga o activitate precum inot, fotbal, karate, dansuri etc. In plus, un sport intareste sanatatea si este foarte util dezvoltarii fizice a copiilor. Sportul ii caleste pe copii, iar efortul fizic educa in ei perseverenta si vointa. Iar consumandu-si energia la antrenamente, seara copilul va fi cu mult mai linistit.

Pasul 6. Comunicarea cu alti copii

In vremurile noastre, multi parinti nu mai risca sa-si lase copiii singuri in fata blocului. Insa, probabil ca ai prieteni sau prietene care au copii de varste apropiate cu cea a copilului tau. Discuta cu ei si organizati-va programul astfel incat in una-doua zile pe saptamana, copiii vostri sa petreaca impreuna cateva ore. Poti sa te oferi sa vina la tine, caci in timp ce copiii se joaca, vei putea sa te ocupi si de alte treburi. In prezent, in contextul dezvoltarii noilor tehnologii, copiii au o mare lipsa si nevoie de comunicare fata in fata. Iar comunicarea cu alti copii ajuta mult mai mult la dezvoltare decat televizorul, calculatorul sau tableta. Vei avea si mai mult de castigat daca celalalt copil are calitati pe care ti-ai dori sa le vezi si la copilul tau. Copiii invata cu mult mai usor de la alti copii decat de la adulti.

Pian sau fotbal? Cum alegi cele mai potrivite activitati extrascolare pentru copil

10 lucruri de baza pe care merita sa le transmitem copiilor

Pasul 7. Lauda-ti copilul

Atentie, nu vorbim despre clasicul „Bravo!”, care este mai mult daunator in relatia cu copilul. Lauda trebuie sa fie constructiva si sa-l ajute pe copil sa-si construiasca stima de sine. Ajuta-l pe copil sa-si observe evolutia si sa se concentreze mai mult pe proces decat pe rezultat. Afla mai multe detalii despre lauda constructiva in acest articol.

Pasul 8. Discuta cu copilul

Foloseste tot timpul disponibil pentru a vorbi cu copilul, fie ca e vorba despre timpul petrecut acasa, in drum spre scoala sau la plimbare. Discutati despre animale, despre alti oameni, despre copilaria ta si despre evenimentele importante care au avut loc etc. Procesul educatiei nu presupune doar reguli, indicatii si morala timp de 10 minute pe zi. Educatia inseamna si discutii lungi si sincere cu exemple concrete din viata. Exemplul tau personal este foarte important pentru copil.

40 de intrebari de pus sub perna. Cum sa intri in lumea copilului tau

Cum transformi un timp pierdut in timp de calitate cu copilul. Distractia de pe drum

Desigur, in timpul acestui proces in care te straduiesti sa schimbi obiceiurile copilului tau, tu trebuie sa fii un exemplu. Asa ca incepe prin a avea grija la alimentatia ta, fa miscare, nu sta ore in sir la televizor sau la calculator. Doar asa vei reusi sa educi o persoana responsabila, care intelege si respecta regulile.

Daca nu esti in totalitate convins/a ca este vorba de rasfat, poti afla mai multe din cartea lui Alfie Kohn „Mitul copilului rasfatat. Sa punem sub semnul intrebarii stereotipurile despre copii si parinti”:

mitul-copilului-rasfatat-sa-punem-sub-semnul-intrebarii-stereotipurile-despre-copii-si-parinti_1_fullsize