Copilul este in conflict cu tine? Iata 9 solutii pe care sa le folosesti de azi
Se intampla de fooooarte multe ori sa avem situatii in care copilukl intra in stare conflictuala cu noi, parintii. In acele momente, copiii sunt nepoliticosi, fac orice doar ca sa fie in contradictie cu adultii. Atunci, mare parte dintre parinti ajung sa ridice tonul si ajung sa adopte o pozitie de forta, pentru a opri cat mai rapid acel comportament in care copilul este galagios, enervant, lipsit de respect si de cooperare.
Atunci cand copiii trec prin astfel de momente si le este greu, ultimul lucru pe care trebuie sa il facem este sa le ingreunam situatia. Daca nu stiai, motivul pentru care copilul isi permite aceste iesiri de temperament cu tine este pentru ca in tine are cea mai mare incredere si alaturi de care se simte in siguranta sa se comporte astfel. In acelasi timp, si noua ne vine greu sa toleram comportamentul, mai ales daca suntem prinsi la final de zi, cand energia noastra este pe zero, la fel si rabdarea.
Iata cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii cu privire la comportamentul neplacut al copilului, iar apoi 9 solutii cu adevarat utile care sa va ajute sa treceti peste astfel de situatii:
In primul rand trebuie sa stii ca in momentul in care copilul este in conflict cu tine nu o face pentru a te enerva, ori pentru a-ti face rau intentionat. De fapt, este un semn ca cel mic este intr-un moment dificil, nu stie cum sa gestioneze, poate, alte situatii / persoane, si isi exprima frustrarea pe tine.
Daca raspunsul nostru este ton ridicat, furies au daca il trimitem in camera lui sa se calmeze nu rezolvam situatia, ci o agravam. In acelasi timp, inchidem o usa de comunicare si ii dam un mesaj clar copilului ca trebuie sa se descurce singur cu problemele sau cu dificultatile pe care le traverseaza.
Iata cum sa gasesti un drum spre copilul tau, in acele momente in care el este in conflict cu tine:
1. Calmeaza-te inainte sa raspunzi. Stii ca se tot spune sa numeri pana la 5 sau la 10, timp in care sa iti poti alege cuvintele cu grija, iar tonul tau sa fie putin mai linistiti. Este momentul sa aplici aceasta regula sis a-I dai o sansa sa lucreze in favoarea ta si a copilului tau.
2. Seteaza limite, dar cu respect si calm. In loc sa reactionezi exact ca el, spune-i direct ca ceea ce ti-a spus ti-a ranit sentimentele, spune-i ca intelegi ca este suparat, dar ca nu are dreptul sa iti vorbeasca / sa se comporte astfel. Trebuie sa fii tare suparat daca ai folosit acest ton. Ce s-a intamplat?
3. Nu o lua personal! Chiar daca reactia lui este ca urmare a faptului ca nu il lasi sa faca ceva, ori ca i-ai limitat timpul la TV, nu lua personal modul in care reactioneaza. Cu totii spunem lucruri pe care nu le dorim.
4. Pregateste-te pentru priviri furioase! Chiar daca tu iti arati disponibilitate sa afli de ce este suparat, copilul poate ca nu este pregatit sa vorbeasca, ori sa accepte tonul tau calm. Si iti va arunca priviri urate, iti va reprosa ca nu esti un parinte bun si ca viata lui este distrusa din cauza acelei limite. Este o reactie normala si doar pentru ca tu ti-ai gasit – cu greu – puterea de a da dovada de calm, nu inseamna ca si copilul va gasi aceeasi putere il el pentru o discutie linistita si pentru a se deschide chiar atunci in fata ta. Este, insa, un pas foarte mare si calmul tau ii va da incredere si siguranta. Iar in timp, comportamentul tau ii va servi drept model.
5. Empatizeaza. Este greu sa faci acest lucru cu un copil care tipa, ridica tonul si nu se poarta frumos. Chiar daca il iubesti enorm, empatia este un exercitiu dur in acele momente, chiar si pentru cea mai iubitoare mama din lume. Dar faptul ca ii arati empatie este un mesaj puternic cu privire la faptul ca este in siguranta in preajma ta sa aiba si acele sentimente. Si, poate ca, de fapt, sursa frustrarii sale este si mai adanca. Iar pasul pe care tu il faci spre el, sa ii arati empatie, il va incuraja sa se deschida, iar tu sa ajungi la adevarata sursa a problemelor sale.
6. Empatia ta atrage mai multa furie din partea lui? Este o situatie care se intampla des. Cu cat esti tu mai calma, cu atat el se inversuneaza mai mult. In acel moment este bine sa nu ii mai spui nimic, sa te opresti din vorbit. Inseamna ca acolo avem emotii si mai puternice. Unele persoane, sub povara acestor sentimente grele, incep sa planga. Dar altele simt nevoia sa devina sim ai agresive. Respira adanc, nu mai spune nimic, ramai calma si empatica. Poate ca o imbratisare va fi mult mai puternica decat orice alt cuvant.
7. Si daca ai contribuit si tu la suparare? Se mai intampla sa le spunem copiilor ca vom termina jocul in seara urmatoare. Iar seara urmatoare uitam complet si ei incep sa aiba un comportament neplacut a carui cauza pare sa fie alta. Insa, ei nu uita si asteptarile sunt ridicate. Astfel ca, in momentul in care afli ca, de fapt, la mijloc este o restanta, recunoaste si, asa, ii oferi o lectie despre asumarea responsabilitatilor: O nici nu e de mirare ca esti suparat! Dragul meu, am uitat ca am spus ca vom termina in aceasta seara. Iar acum se apropie ora de masa. Imi pare rau! Ce putem face pentru a repara situatia?
8. Asculta mai mult, iar copilul sa-si gaseasca singur solutii. Rezista tentatiei de a-I oferi copilului solutia problemei pe tava. In schimb, asculta si ghideaza-l cu intrebari. Pe masura ce raspunde, incepe sa se si calmeze, iar atunci este momentul in care solutiile incep sa fie mult mai usor de gasit.
9. Mai tarziu, invita-l sa se gandeasca la situatia conflictuala prin care ati trecut. Acest pas dezvolta inteligenta emotionala a copilului. Nu se pune in discutie sa-l faci pe copil sa simte rusine, ori vina. Ci este un moment pentru a-l ajuta sa inteleaga, acum cat este calm, comportamentul sau, reactiile sale. Invitatia nu trebuie sa vina cat este in continuare agitat! Nicio persoana nu poate reflecta asupra gesturilor si faptelor sale cat inca este agitata, furioasa. Iar copiii nu au nevoie nici de predici. In schimb, cu compasiune si putin umor, rezumati impreuna conflictul de mai devreme. Am muncit din greu sa raman calma in ultimul timp …. Si nu mi-a fost usor cand ai fost atat de suparat azi si ai folosit acele cuvinte, acel ton. Apoi am a vazut toate acele sentimente pe care le aveai si mi-am dat seama ca esti foarte suparat si de aceea mi-ai vorbit asa. Ma bucur ca mi-ai spus despre …
In timp, copilul va invata ca nu trebuie sa tipe, ori sa fie in conflict cu tine, pentru a-si face sentimentele, frustrarile sau problemele auzite. Apeland la aceste 9 metode, copilul va intelege ca in aceasta familie este ascultat si respectat.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!