Multi parinti de astazi au un sentiment de vinovatie fata de copiii lor. De vina este programul incarcat, stresul si oboseala care-i impiedica sa petreaca timp de calitate cu copilul. Astfel, ca, mama si tata cred ca daca ii cumpara copilului cadouri importante, ori ii ofera recompense materiale, se revanseaza, intr-un fel.

Niciun parinte nu doreste ca fiul sau fiica sa se definesca, sa simta fericire si implinire dupa cate bunuri detine, ori sa-i judece pe ceilalti dupa starea financiara. Si, chiar daca parintii sunt iubitori si cred ca aplica in majoritatea timpului tehnici corente de parenting, ajung, involuntar, sa cultive copilului materialismul.

Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting

Șapte greșeli majore de educație care îi împiedică pe copii să reușească în viață

Cum am ajuns sa crestem o generatie de adolescenti anxiosi. Iata motivul si solutiile

Reversul acestui comportament se resimte in viitorul copilului. Pentru ca, un nou studiu, publicat in editia americana a “Journal of Consumer Research” dezvaluie faptul ca parintii care ofera regulat recompense materiale copiilor ii transforma, fara sa vrea, in adulti materialisti.

Parentingul materialist a fost analizat in 701 de adulti. Acestia si-au descris stilul de viata actual, valorile in care cred. Apoi au mentionat diferite episoade si circumstante din copilarie, relatia cu parintii, pedepsele si recompensele pe care obisnuiau sa le primeasca. Au fost alese trei momente definitorii ale copilariei lor, la care s-au raportat: clasa a III-a, a VII-a si a X-a.

Jucarii care dezvolta copilul si jucarii care il limiteaza. Ce jucarii le cumparam copiilor?

O idee de jucărie educativă ieftină

Iar concluziile sunt urmatoarele: “Folosirea cadourilor materiale si a recompenselor pentru a exprima dragostea fata de copil, ori pentru a-i lauda reusitele pot avea un efect negativ in viitor. Aceasta forma de exprima de a dragostei parintesti conduce la dezvoltarea materialismului. Chiar daca parintii au cele mai bune intentii si incearca in restul timpului sa-si educe copiii sa-si gaseasca fericirea in bunuri materiale, ori sa-si judece prietenii dupa hainele sau jucariile pe care le au, oferirea de recompense si cadouri scumpe anuleaza buna strategie de parenting”, noteaza autorii studiului, Marsha L. Richins (de la Universitatea Missouri) si Lan Nguyen Chaplin (de la Universitatea Illinois), conform publicatiei Psychcentral.com.

In studiu s-a observat o tendinta de folosire a bunurilor pentru a-si defini stilul de viata si valorile de catre acei adulti care, in copilarie au cunoscut atat pedepsele, cat si recompensele.

Cum să petreci timp de calitate cu copilul tău

TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti

Prin urmare, recomandarea este ca parintii sa fie atenti atunci cand aleg sa foloseasca recompensele materiale pentru a-si recompensa copiii atunci cand acestia au un comportament bun. Pentru ca alegerea parentingului materialist va avea efecte pe termen lung si va afecta modul in care viitorul adult isi va alege singur valorile care sa-l defineasca.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by Seva