Daca si pe tine copilul incapatanat te-a epuizat, iata 12 lucruri pe care le poti face :

1. Afla cauza. Mai ales atunci cand nu am rabdare imi spun ca are mereu un motiv pentru care se comporta asa cum se comporta.

Afla motivul care sta in spatele comportamentului sau: vrea atentie, se simte neglijat, stai cu el in aceeasi camera, dar atentia ta este spre laptop / telefon / televizor. Esti mereu pe fuga, nu ai timp sa ii oferi atentie, esti stresat si nervii tai se descarca pe el.

2. Nu-l provoca! Stii ca unii parinti abia asteapta sa fie provocati cu ceva, doar pentru a izbucni? Aceasta situatie porneste de la stres si de la faptul ca la job sunt mereu provocati de sefi sau de colegi. Astfel ca, acasa, cumva simt nevoia sa faca uz de putere.

“Hai, fa-o si ai sa vezi ce o sa patesti”, “Pune tu mana acolo si …”

3. Nu jigni!

Atunci cand rogi copilul ceva, gandeste-te si la capacitatea lui, daca poate sau nu. Daca tu ii spui sa dea mai repede la pedalele tricicletei, dar el are 3 ani si este pentru prima oara cand se urca pe asa ceva, sigur va intelege ce ii spui, dar nu va putea face bine. “Hai, moscaitule!”, “Hai ca nu stii!”, “De cate ori sa-ti spun cum se face, neatentule!”, “Daca nu dai din picioare acum cobori si gata!”

Iar daca fiul tau face sau lasa dezordine in camera, nu il eticheta: “Dezordonatule!”, “Esti un nesimtit! Uite ce ai lasat in urma”. Asa cum iti etichetezi copilul, exact asa se va comporta si el.

Te invit sa citesti pe pagina 2 pentru a afla secretele comunicarii eficiente.

4. Foloseste constanta, nu mita. “Iti dau …. doar taci din gura”. Stabileste impreuna cu copilul un set de reguli. Astfel, el stie care iti este limita, tu stii care ii este dorinta. In acest fel, fiecare dintre voi este multumit, pentru ca nevoia fiecaruia a fost indeplinita.

Vor exista mereu incercari din partea copilului sa forteze limita. Insa, depinde de tine. Pentru ca, in momentul in care nu vei mai fi fost constant, copilul va simti slabiciunea si va insista mereu, pentru ca va sti ca va obtine ceea ce doreste.

Copiii sunt mai fericiti cu reguli. Dar nu aplica un sistem rigid, inflexibil si axat doar pe nevoile tale, ca adult. Asculta copilul, vezi pana unde poti accepta si tu, astfel incat sa va respectati reciproc nevoia.

5. Ofera mereu doua optiuni. “Vrei mar sau para?” / “Vrei rochia alba sau cea galbena?” / “Ne urcam in autobuz pe la usa din mijloc sau pe la cea din spate?” / “Vrei sa iei in parc bicicleta sau trotineta” / “De la magazin vrei sa cumparam o carte sau o jucarie pe care sa o poti duce in mana?”

6. Responsabilitati in casa. Te-ai saturat sa strangi din camera lui? Daca nu iti face o placere enorma sa faci curat mereu si sa strangi de pe urma lui, atunci ai nevoie sa delegi responsabilitati, in functie de varsta: sa puna masa, sa stranga masa, sa isi puna jucariile la loc, sa isi puna hainele la loc, sa duca gunoiul, sa isi ajute fratele mai mic la teme. Responsabilitatile pot fi remunerate.

Astfel, daca isi doreste un telefon nou poti contribui cu 50% din valoare, restul sumei fiind stransa de el, prin aceste mici treburi in casa.

O relatie mai frumoasa cu adolescentul in 7 pasi simpli

7. Nu te certa, comunica! Indiferent de varsta copilului, nu te va ajuta sa ridici tonul, sa te enervezi, sa tipi, sa te certi. Pana la urma, din aceasta conversatie tu esti adultul si, din pacate, tot pe tine care responsabilitatea de a alege directia pe care o va purta discutia dintre voi.

Aceasta regula este importanta mai ales cu copilul incapatanat. Pentru ca atunci cand incapatanarea sau furia lui atinge cote maxime, ultimul lucru pe care vrei sa-l faci este sa-l incurajezi si mai mult in aceasta directie. Scopul tau este sa aplanezi si sa rezolvi conflictul, nu sa-l intretii.

Galagia, tipetele, comportamentul neplacut al copilului tau poate fi explicat de o lipsa de atentie si afectiune pe care o simte.

Cu copilul mic, evita sa folosesti cuvantul “Nu!”. Astfel, in loc de “Nu mai tranti usa“, poti incerca “Inchide usa mai usor, sa nu trezim jucariile” / “Facem jocul usii? Hai sa vedem daca aud cum o inchizi in timp ce eu sunt cu spatele si spal vasele”.

Razboiul temelor pe acasa. Cum sa-i pui capat in 10 pasi
Cum sa nu te mai mai enervezi niciodata pe copil. Tehnica simpla pe care o aplica putini parinti

Observa copilul si afla, concret, ce il nemultumeste. Stii ca o banala eticheta de la o bluza poate provoca o criza de plans isteric? Asculta copilul de la inceput, nu ii minimiza sentimentele si nu il respringe cu fraze precum: “Lasa-ma, nu pot acum!”, “Ce te tot smiorcai? Inceteaza!”, “Hai ca e doar o eticheta, nu mai face mofturi!”, “Nu mai exagera atat!”

Si nu eticheta in sine il va impinge pe copil spre o criza de plans, ci atitudinea parintelui si modul in care / daca parintele vine cu o rezolvare la (mica lui) problema.

De fapt, “copilul incapatanat” este doar o eticheta. De fapt, el exprima prin comportamentul sau o lipsa de: atentie, afectiune, comunicare eficienta, intelegere, empatie

Iar pe pagina 3 am scris despre cele mai importante 5 instrumente care sa te ajute sa comunici frumos si eficient cu copilul tau

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit