Copilul tău nu poate sta liniștit și are dificultăți de concentrare. În ultima vreme te îngrijorează tot mai mult comportamentul său. Este momentul să acorzi atenție acestei probleme, pentru că este posibil să te confrunți cu un caz de hiperactivitate. Nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că nu ești singurul părinte al cărui copil este hiperactiv. Este o situație frecventă și se estimează că între 6 și 8% dintre copii suferă de hiperactivitate și deficit de atenție.

Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui

La ce vârstă înțeleg copiii “NU” și când este momentul să te îngrijorezi

Ce este dislalia și cât de gravă poate fi? Iată ce poți face pentru a o combate

Dacă vrei să scapi de orice îndoială, află care sunt principalele semne ale hiperactivității:

EGOCENTRISMUL

De cele mai multe ori, un copil hiperactiv nu recunosc și nu acceptă nevoile și dorințele celor din jur. Astfel, dacă-l observi că te întrerupe atunci când îi vorbești, ori când două persoane vorbesc el întrerupe mereu discuția pentru că dorește ceva anume. Sau atunci când este la locul de joacă nu-și așteaptă rândul la tobogan, ori la leagănă (sau la alte jocuri) și trece în fața celorlalți copii.

PROBLEME CU CONTROLUL EMOȚIILOR

Observi că fetița sau băiețelul tău nu-și poate controla emoțiile – fie că vorbim despre emoții pozitive sau negative. Starea lui de spirit să schimbă de la un moment la altul și de la bucurie maximă, începe să plângă în hohote. Acesta este un alt semn al hiperactivității.

AGITAȚIE CONTINUĂ

Se spune despre toți copiii că au energie și nu pot sta locului, însă, al tău pare că deține resurse nelimitate. Nu poate sta liniștit, aleargă încontinuu, sare, țipă și nu are răbdare cu jocuri care-l țin așezat la masă (să picteze, să deseneze, să facă puzzle, să se joace cu plastilina sau alte activități care să-i solicite răbdarea, atenția, motricitatea fină).

LASĂ LUCRURILE NETERMINATE

Chiar și atunci când începe un joc sau o activitate, copilul cu hiperactivitate nu are suficientă răbdare să termine. Și nu contează dacă este vorba despre o responsabilitate pe care o are în casă (să-și strângă jucăriile, de exemplu), ori despre un joc. Indiferent ce face, nu duce la bun sfârșit, pentru că atenția lui este distrasă cu ușurință de altceva.

DEFICIT DE ATENȚIE

Chiar dacă îl rogi să (nu) facă un lucru și știi că ai repetat, deja, de zeci de ori, copilul hiperactiv nu te ascultă sau a și uitat, deja. Nu trebuie să te enervezi, pentru că el nu acționează intenționat. Hiperactivitatea este motivul pentru care nu se poate concentra și nu poate fi atent.

NU ÎNVAȚĂ BINE

Din cauza deficitului de atenție, copilul hiperactiv nu învață bine. Hiperactivitatea nu înseamnă mai puțină inteligență! Doar că unui astfel de copil îi este dificil să facă un lucru care necesită organizare, planificare, atenție și putere de concentrare pentru o perioadă de timp îndelungată