Cum calmezi un copil furios cu aceste 11 tehnici utile
Ai un copil furios si cauti cele mai bune solutii pentru a opri acest comportament?
Parintele cu copilul ideal este cel care, inca, nu a devenit parinte. Nu exista copil perfect, cuminte, ascultator, care sa nu fi fost furios pana acum.
Astfel, de pe la varsta de doi ani, crizele de furie (tantrums) incep sa intre in rutina familiei. Zilele trecute, citeam pe un grup o postare a unei mamici si despre provocarea pe care o are in acest sens cu baietelul ei de 1 an si 7 luni.
Iata provocarea Georgianei:
Buna! Am un toddler de aproape 1an7l care are cel putin 3 saptamani de cand a inceput sa imi dea cu palma peste fata cand e nervos sau suparat. Nu stiu de unde a vazut asta pt ca, Doamne fereste! daca l-am batut. Face asta in principal cu mine. Dar si la copiii care ii sunt aproape sau trec pe langa el are tendinta sa impinga sau loveasca ( bine ca nu da tare, dar se vede clar intentia de a lovi ).
De lovit stiu 100% ca nu l-a lovit nimeni si nici nu a vazut imagini de genul nici in carte nici tv. Habar n-am de la ce s-a declansat. Este o perioada? Imi e frica sa nu ajunga sa loveasca for real mai tarziu. Am incercat sa ii explic ca ma doare si pe mine si pe alti copii si daca vad ca are intentia sa loveasca il opresc si ii arat sa faca “mai-mai” cat ii tin eu mana e ok face incet, daca il las pe el tot loveste.
Azi de exemplu m-a suparat foarte tare, eram in parc, venise si sotul, a stat 10min, cand a plecat, bebe era foarte nervos, a inceput sa dea in mine, i-am tinut mainile si i-am zis f ferm ca NU TREBUIE sa dea in mine, el cu lacrimi si mai mari pt ca ii tineam mainile si nu il lasam sa dea in mine ( ok, inteleg ca se descarca, dar inteleg la plans la urlete, nu sa dea in mine).
Ceva sfaturi pls daca ati trecut prin asa ceva?
Exprimarea prin furie este o etapa normala la copiii care inca nu au suficiente cuvinte la indemana, ori abilitati de exprimare a frustrarii, a emotiilor, a dorintelor, a fricii, a neputintei.
Insa, chiar daca este ceva normal, nu inseamna ca trebuie sa lasi crizele de furie ale copilului sa scape de sub control, ori, mai rau, sa te influenteze sa ai o atitudine neconstructiva si daunatoare ca: tipatul la copil, lovirea lui, neintelegerea lui.
Cu crizele de furie la copil te vei intalni, mai mult ca sigur, insa trebuie sa ai de partea ta cateva instrumente care sa te ajute sa calmezi un copil furios in cel mai bun mod posibil. Scopul este de a-l face sa treaca cat mai usor peste aceasta faza.
In momentul in care nu abordezi aceasta situatie constructiv, nu vei face decat sa prelungesti crizele de furie, atat in intensitate, cat si ca durata.
Inainte de a-ti oferi tehnicile simple, dar foarte eficiente prin care sa calmezi un copil furios, mai vreau sa-ti spun ca, de cele mai multe ori, aceste iesiri ale copilului nu sunt deliberate. Copilul nu este rau sau obraznic pentru ca asa doreste el. De fapt, nici macar nu este rau sau obraznic, acestea fiind etichete pe care noi, adultii, le oferim, uneori, cu prea mare usurinta – poate pentru ca si noi le-am primit la fel de usor in copilarie.
Un copil de 2-3 ani, uneori chiar un prescolar, nu are abilitatea de a-si exprima emotiile, de a si le gestiona, ori de a intelege cauza emotiilor sale puternice. O criza de furie poate sa apara in timp ce se joaca linistit, iar la un moment dat blocul din cuburi, la care s-a concentrat atat de mult, sa se prabuseasca.
La fel de bine, poate sa faca o criza de plans cand nu are atentia pe care si-o doreste. Ori cand este obosit, nemancat sau are nevoie de putina pauza.
Furia este buna. Si cu totii avem dreptul sa o simtim atunci cand lucrurile nu merg asa cum ne-am dori. Insa, in timp ce furia este un sentiment, agresiunea este un comportament, iar copilul trebuie sa invete ca nu il poate folosi pentru a-si rezolva problema.
Iar aici intervii tu, cu ghidarea ta, pentru a-l ajuta cum sa-si gestioneze emotiile, cum sa-si controleze impulsul si cum sa-si exprime furia prin cuvinte.
Cei 11 pasi prin care sa calmezi un copil furios:
1. Ce si de ce
Deseori, un copil furios nu intelege motivul pentru care se simte asa. Intreaba-l ce l-a deranjat si de ce.
Iata o intrebare recomandata de dr. Sal Severe, psiholog si autor al cartii How to Behave so your Preschooler Will Too:
Crezi ca nu te-am ascultat?
Esti / ai fost furios?
Te-ai simtit trist?
Ti-a fost frica?
Scopul acestor intrebari este de a invata un copil furios sa isi dezvolte un vocabular al emotiilor.
2. Invata un copil furios cum sa empatizeze
Copiii mici abia se descopera pe ei. Ce pretentie sa avem sa se gandeasca singuri la efectele comportamentului lor asupra celorlalti? Tocmai de aceea, trebuie sa il ghidezi si in aceasta directie si sa nu ai pretentia ca el sa realizeze ca orice actiune are si un efect.
Atunci cand un copil furios musca sau loveste, coborara la nivelul sau si spune-i (cu ultima farama de calm pe care o ai) ca:
- ceea ce face te doare si, daca i-ar face si lui altcineva asa, l-ar durea si pe el.
- ca poate fi suparat, dar nu poate lovi.
- ca intelegi ca este nervos, dar nu poate musca
- ca esti acolo langa el, sa il iei in brate, dar nu poate lovi / musca
Practic, rolul tau in acel moment este de a-i valida sentimentele, dar, in acelasi timp, de a-i arata ca nu se poate exprima prin agresiune.
Citeste pe pagina 2 urmatorii 9 pasi importanti, dar usor de realizat, prin care sa calmezi un copil furios + cateva recomandari de articole pe acelasi subiect
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!