8. Antrenamentul de acasa

Copilul care are exercitiul de a se manifesta intr-un cadru mai mult sau mai putin organizat, chiar si acasa, isi va dezvolta aceasta abilitate, care il va ajuta sa se manifeste mai usor in public. Concret, puteti organiza o data pe saptamana show-uri in prezenta rudelor sau a prietenilor, in cadrul carora copiii pot sa interpreteze melodii, sa joace o piesa de teatru, sa arate numere de magie etc.

 

9. Repetitia, mama invataturii

Chiar daca in fata copilului se afla mama, tatal, sora si bunicii, este deja un public in fara caruia el trebuie sa se prezinte. O repetitie in acest mod il va ajuta sa depaseasca mai usor emotiile din fata unui public mai mare.

 

10. Incurajeaza-ti copilul

Stii ca, daca el crede ca va reusi, va reusi, iar daca nu are incredere ca poate, nu va putea face acel lucru. Si principala sursa de incredere a copiilor in ei insisi suntem noi, parintii lor. Atunci cand se pregatesc pentru o aparitie in public, le putem transmite increderea prin incurajari. Pentru a-l ajuta pe copil sa-si acceseze resursele de succes, amiteste-i de situatiile in care a reusit sa faca bine ceva ce si-a propus, ajuta-l sa gaseasca in viata lui situatii in care a avut incredere in fortele proprii si a fost mandru de el.

Diferenta dintre laude si incurajari. Ce sa-i spui copilului ca sa-i cresti increderea in sine

Copilul meu este prea timid. 9 metode sa ghidezi copilul pentru a-si depasi timiditatea

11. Trucuri de Public Speaking

De multe ori, copiii se emotioneaza si din cauza ca simt ca pierd total controlul. In acest caz, ne vin in ajutor cateva tehnici pe care le folosesc speakerii celebri pentru a crea o relatie cu auditoriul. Spune-i sa priveasca la spectatori, nu pe peretele din spate al salii, si sa isi arunce privirea in diverse parti ale salii, sa zambeasca si sa-si permita sa gesticuleze cat mai natural. In felul acesta, copilul va simti ca detine controlul comunicarii cu sala.

 

12. Nu il certa daca nu s-a prezentat bine

Chiar daca, in ciuda acestor eforturi, copilul a avut emotii prea mare, s-a balbait, a uitat un vers sau orice s-ar intampla, nu il certa si nu ii spune ca te-a dezamagit. In felul acesta, nu vei face decat sa-i creezi si mai multa teama si anxietate legata de participarea la evenimente in fata publicului. Daca observi ca el se judeca si se critica, insisa asupra faptului ca participarea este foarte importanta si pune accent asupra evolutiei sale, subliniind ca a iesit in fata atator oameni. De asemenea, il poti ajuta sa inteleaga ce nu a functionat, astfel incat, data viitoare, sa poata evita aceste greseli.

Competitivitatea sanatoasa la copii. Ce ar trebui sa faca toti parintii pentru a-si ajuta copiii sa reuseasca inteligent

De cele mai multe ori, frica oamenilor de a vorbi in public isi are radacinile in copilarie. Insa, daca vei alege o abordare prietenoasa si sanatoasa a acestei probleme, copilul tau are toate sansele sa o rezolve de mic, astfel incat la maturitate sa se poata exprima dezinvolt pe scena, la o coferinta sau la o prezentare profesionala.

Dintre toate lucrurile enumerate mai sus, esential este unul singur, care este si cel care va determina atitudinea din spatele actiunilor: lipsa criticii si a judecatii. Este suficient sa fii alaturi de copil si sa-l sustii neconditionat, fara sa-l certi, fara sa-l critici si fara nici macar sa-l judeci in sinea ta.

Aceasta atitudine de deschidere, smerenie si empatie te va ajuta sa-i transmiti cele mai calde sentimente, astfel incat copilul va simti alaturi de tine acea liniste interioara care ii permite sa se dezvolte armonios.

 

Sursa foto: Pixabay