Daca ai sti ca succesul copilului tau depinde de aceste 6 lucruri, le-ai face?

Toti parintii incep aceasta minunata si provocatoare aventura a cresterii unui copil cu acelasi ideal: sa fie un copil sanatos, sa fie un copil fericit, sa fie un copil de succes. In mai putin de 2-3 ani, insa, se face o diferenta vizibila intre parintii ce raman fideli acestui crez si actioneaza concret, si cei care doar isi doresc, dar nu fac mare lucru. Ce face diferenta intre parintii copiilor ce vor deveni adulti de succes si toti ceilalti?

In primul rand, este privirea de ansamblu. Nu este suficient ca iti doresti aceste trei idealuri generale pentru copilulul tau. Trebuie sa stii ce sa faci tu pentru a-i oferi copilului toate sansele si pentru a te asigura ca nu esti chiar tu cel care ii diminueaza copilului sansa de a avea succes, fara macar sa iti dai seama de rolul negativ pe care il ai asupra viitorului.

Despre sanatate sunt sigura ca fiecare parinte va face mereu totul pentru copilul sau si nu va amana, de teama urmarilor imediate, grave. In plus, nu parintele decide totul si este o autoritate superioara, medicul, cel care ghideaza deciziile parintelui.

Fericirea este un concept abstract si nu poate fi controlat acum de parinte pentru viitor.

Insa, cand vine vorba despre succes, aici, parintele ar avea o mare putere, daca ar fi constient de ea. Si nu ma refer la plasarea intregii responsabilitati a atingerii succesului doar pe umerii copilului, ca forma de presiune constanta: daca nu vei invata acum nu vei putea sa……., daca nu vei fi cuminte acum nu vei fi …., daca nu ma vei asculta acum nu vei …. Spui aceste pentru ca vrei sa ai un copil de succes si, astfel, crezi tu, ca il pui pe drumul cel bun. Dar nu este suficient. De fapt, aproape ca nu da rezultate, pentru ca, la un moment dat, copilul nu va mai asculta ceea ce ii spui.

Adu-ti aminte cand aveai 10 ani sau te aflai, deja, in adolescenta. Cand auzeai aceste trei fraza chiar le credeai? Te ambitionau sau te speriau ca sa te aduca pe drumul cel bun? Ori, te gandeai ca parintii nu te cunosc, nu au incredere in tine si ca, amenintarile acestea nu erau pe bune?

Daca vrei un copil de succes nu trebuie sa folosesti aceasta abordare veche care nici nu da rezultate, pana la urma, dar pe care majoritatea parintilor o folosesc pentru ca nu stiu ce altceva sa faca.

Astazi, vin in intampinarea ta cu 6 lucruri nu foarte complicate, dar extrem de puternice in asigurarea succesului copilului tau.

1. Parintii copiilor de succes le dau responsabilitati. Te-ai obisnuit atat de mult ca cel mic sa fie prea mic si sa faci tu totul in locul sau, incat pierzi din vedere faptul ca a ajuns la o varsta la care poate sa faca si singur: sa isi duca farfuria murdara la bucatarie, sa isi stranga singur jucariile, sa isi puna singur sosetele, sa isi aseze singur incaltamintea, sa isi pune singur hainele in dulap, sa se spele singur pe dinti, sa se stearga singur la fundulet etc.

Dar copilul nu incepe sa faca singur aceste lucruri la 3 ani, 2 luni si 5 zile. Copilul este apt sa le faca, insa, nu este si programat sa inceapa sa le aplice. Parintii sunt cei care trebuie sa-si incurajeze copiii, sa inceapa sa le acorde responsabilitati, sa ramana constanti atunci cand copilul refuza (pentru ca este mai comod sa nu faci, ori sa o lasi pe mami sa stranga dupa tine).

Deleaga respnsabilitatile clar, pune chiar si desene in casa, prin care sa ii reamintesti copilului, repeta rugamintile sau activitatile clar, frumos si pentru o perioada lunga de timp, pana cand ajung sa intre in reflexul copilului.

Ce lectie invata copilul? Intelege ce inseamna, de fapt, realitatea, ca totul este compus din responsabilitati, ca trebuie sa avem un echilibru intre aceste activitati necesare si cele care ne fac placere, ca nu mami trebuie sa faca totul in casa, ca se poate descurca si singur, ca poate avea singur grija de el. Ca baiat, intelege ca, atunci cand va creste, va trebui sa contribuie si el la activitati ce tin de casa. Ca fata, va invata ca nu trebuie sa le faca pe toate, doar pentru ca va fi femeie.

2. Ii invata pe copii abilitati de socializare. Uneori, socializarea nu este usoara. Mai ales atunci cand nu stii cum sa socializezi. In timp ce unii copii isi fac prieteni foarte repede, altii se chinuie. Astfel ca tot in responsabilitatea parintilor este sa isi invete copiii abilitati de socializare si sa le incurajeze. Cu cat copilul incepe de la o varsta frageda (de la gradinita) sa se inteleaga cu ceilalti copii, sa inteleaga sentimentele celor din jur, sa isi rezolve de unul singur problemele, sa fie de ajutor colegilor de gradinita, cu atat are sanse mai mari sa aiba succes. Pentru ca succesul este influentat puternic de abilitatile de socializare si de inteligenta emotionala.

RECENZIE. Cum disciplinezi un copil fara sa-l pedepsesti. „Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”

Cum masuram succesul copiilor? Nu doar IQ-ul conteaza, ci si alti indicatori pana acum ignorati

Trei tehnici simple pentru a creste inteligenta emotionala la copii

3. Un copil de succes creste in familii care se inteleg

Indiferent daca copilul tau creste cu ambii parinti in casa, dar ei se cearta mereu, ori cu parinti divortati, modul in care adultii din jurul sau interactioneaza unii cu altii influenteaza succesul de mai tarziu. Studiile arata ca majoritatea copiilor care au trait intr-un mediu cu conflict constant (cu parinti care se cearta des, divortati ori casatoriti) nu au acelasi succes in viata.

Robert Hughes Jr., profesor si coordonatorul departmentamentului Human and Community Development la Universitatea din Illinois a observat in cercetarile sale ca erau mai predispusi la succes copii din familii monoparentale lipsite de conflict, decat copiii cu parinti nedivortati, dar care se certau frecvent.

Astfel ca scuza pe care o invoca multi parinti, de a nu divorta de dragul copilului poate avea urmari negative pe termen scurt si lung. Daca certurile in casa inaintea unui divort il vor afecta inevitabil pe copil, cu cat acestea se desfasoara pe o perioada mai scurta, cu atat este mai bine.

Studiile au mai aratat ca, dupa divort, daca tatal continua sa aiba contact cu copilul, iar conflictele cu mama sunt minime, copilul va creste bine, echilibrat. Alte studii mai spun ca adulti de 20 de ani, proveniti din familii divortate si in care au fost conflicte si dupa divort, isi aduc aminte, 10-15 ani mai tarziu, de perioada dificila pe care au trait-o.

4. Copiii de succes au deprins matematica de la o varsta frageda

Un studiu din 2007, realizat pe 35.000 de copii din SUA, Canada si Marea Britanie a aratat ca deprinderea abilitatilor de matematica de la o varsta mica reprezinta un avantaj pe termen lung pentru copil. Acum, nu trebuie sa invatati copilul de 3 ani sa faca scaderi si adunari. Studiul se refera la faptul ca, in momentul in care copilul termina gradinita trebuie sa aiba cunostinte despre numere si ordinea lor pana la 15-20, multimi, ordonare dupa marimi si forme, alaturi de alte concepte de baza ale matematicii.

Ce nu trebuie sa lipseasca din inima copilului tau, daca vrei sa fie fericit si de succes

Psihologii de la Harvard: 5 porunci de urmat daca vrei sa fii un parinte model

CentruldeParenting.ro, la BucurestiFM, despre “Copiii care raspund tind sa devina adulti de succes!”

5. Copiii de succes au parinti mai putin stresati

Aproape ca nici nu conteaza numarul de ore pe care o mama il petrece cu copilul sau intre varsta de 3 si 11 ani. Pentru ca nu conteaza numarul de ore, ci calitatea timpului. Un copil nu va fi atat de afectat ca mama lui lucreaza mult si petrece mai putine ore cu el, dar va fi afectat de o mama care petrece multe ore si este stresata, tipa la copil, ori este ultra-protectoare. Este o capcana sa crezi ca mai multe ore cu copilul este in beneficiul sau, atata vreme cat atmosfera nu este constructiva.

Sociologul Kei Nomaguchi declara pentru ziarul Washington Post ca Stresul mamelor, legat de faptul ca nu reusesc sa petreaca mai mult timp cu copilul, iar apoi, in timp ce sunt cu copilul se gandesc la faptul ca mai aveau de lucru si sunt nervoase, pot face mai mult rau copilului.

Emotia parintilor, in special a mamei, este contagioasa. Asta inseamna ca orice stare pe care o are parintele este rapid imprumutata de copil: agitatia mamei va deveni agitatia copilului, frustrarea mamei va deveni si frustrarea copilului, nervozitatea tatalui va deveni si nervozitatea copilului, lipsa de rabdare a parintilor va deveni lipsa de rabdare a copilului.

6. Mamicile copiilor de succes lucreaza

Fie ca sunt angajate undeva, fie lucreaza pentru ele, mamicile copiilor de succes isi castiga propriii bani. Iar un studiu realizat de Harvard Business School arata numeroase avantaje pentru copiii ai caror mamici sunt independente financiar.

Studiul respectiv a aratat ca fetete ale caror mame au lucrat sunt mult mai constiincioase cu scoala, cu cariera lor si ocupa posturi mai bune.

Acelasi studiu a aratat ca baietii ai caror mame lucreaza (sau au lucrat cat ei erau copii) au tendinta de a-si asuma mai multe responsabilitati in casa (ca soti) si in ingrijirea copilului (ca tatici). Pentru ca nu au crescut intr-o casa in care mama trebuia sa le faca pe toate si a invatat, din observatie, ca si barbatul trebuie sa-si asume responsabilitati. Fie a invatat aceasta deprindere frumoasa de caracter de la tatal sau, fie din contra, a observat ca un tata absent din treburile casei pune foarte multa presiune pe femeie si nu isi doreste acelasi lucru pentru partenera lui.

In completare, iti recomand si aceste articol:

Parintii copiilor de succes au acest lucru in comun

RECENZIE. “How To Raise An Adult” – Cum sa-ti pregatesti copilul pentru succes cu aceste 3 metode DOVEDITE de stiinta

Sursa: Pexels.com

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit

Taguri

Ana Zidarescu

Buna! Sunt Ana Zidarescu, jumatatea Centrului de Parenting :) Mamica din 2012, aduc in fiecare dintre articolele mele toata experienta de peste 10 ani ca jurnalist in presa nationala si informatia noua pe care eu insami am cautat-o despre cresterea frumoasa si plina de iubire a fiului meu. Scriu pentru mine, in primul rand, sa invat sa fiu o mama mai buna. Ma bucur de viata, sunt recunoascatoare pentru tot ceea ce am si imi doresc ca fiul meu sa ajunga sa fie mandru de mine: ca mama, ca om. Iata articolul meu de astazi:

Articole similare

Utilizăm fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care CentruldeParenting.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close