Copiii sub 14 ani vor putea avea buletin

Copiii mai mici de 14 ani vor putea să aibă buletin, dacă părinții săi vor solicita acest lucru. Un proiect de lege care conține această modificare a fost adoptat de Camera Deputaților, care este cameră decizională. Totuși, pentru a putea fi aplicat, proiectul legislativ trebuie promulgat de președintele României, Klaus Iohannis.
Regula aplicabilă în prezent prevede că minorii își pot face buletin începând cu vârsta de 14 ani.
Iată cum argumentează inițiatorii modificării legislative în expunerea de motive care susține modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români:
„În prezent, singurul document de identificare a minorului sub 14 ani este certificatul de naștere (însoțit de actul de identitate al unuia dintre părinți), realizat pe suport de hârtie, predispus ușor uzurii/ deteriorării. În context, considerăm că, în relația cu autoritățile, cetățeanului îi este mai facil să prezinte un act de identitate al copilului, decât certificatul de naștere”.
Astfel, aceasta este modificarea cuprinsă în noua lege:
„Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, se arată în forma adoptată de Camera Deputaților a Proiectului de Lege.
Conform noilor modificări, copii de la naștere până la 14 ani vor avea buletin valabil pentru o perioadă de doar 2 ani.
Totodată, „până la împlinirea vârstei de 12 ani, cartea electronică de
identitate, solicitată în condiţiile art. 121, se eliberează fără imaginile impresiunilor papilare”, adică fără amprente, se mai arată în actul legislativ.
Sursa foto: Pexels