Copiii romani isi fac conturi pe VKontakte, ca sa joace „Balena albastra”. Cum iti dai seama ca este in joc
In replica, a aparut si o contraofensiva la adresa acestui subiect, in Romania si in strainatate, inclusiv in Rusia, ca s-a creat prea multa panica pe acest subiect si ca, in realitate, acest joc nu ar fi o problema reala.
Dincolo de orice opinii, realitatea este ca:
1. Jocul „Balena albastra” se raspandeste acum si pe Facebook. Francezii sunt in alerta, dupa ce un baiat in varsta de 13 ani a fost gasit spanzurat in locuinta sa din orasul Reims. Totusi, reteaua de socializare Facebook a luat masuri concrete pentru a stopa sinuciderile, in conditiile in care a crescut alarmant numarul de sinucideri in direct (live) pe Facebook. Incepand cu 1 martie 2017, orice utilizator poate raporta „continutul suicidal”, postand numele persoanei care a postat acel continut, link-ul catre profilul de Facebook al acesteia si linkul catre postarea respectiva.
Grupurile care sunt gasite la cautarea pe Facebook sunt cele impotriva „Blue Whale Challenge”.
Parintii romani, in alerta. Jocul ucigas “Balena Albastra” a ajuns in Romania
Val de sinucideri in randul adolescentilor din Rusia. Peste 500 de „grupuri ale mortii”, pe retelele de socializare
2. Tot mai multi tineri romani isi fac conturi pe reteaua de socializare VKontakte pentru a intra in joc.
Iata cateva exemple (am pastrat numele afisate pe conturi):
Cosmin Tofan: „I wanna play the Blue Whale game. Message me please !”, mesaj postat ieri, la 21:17.
„I want to play blue whale, can you help me?? #bluewhale”, scria, Georgiana B. pe contul ei de pe VKontakte, ieri, la ora 23:10. Un alt mesaj apare pe pagina tinerei la ora 23:22: „How can I contact a guide to play the Blue Whale?” Ultima intrare pe cont a fost noaptea, la ora 3:57.
Stancu Alex: „I want to play blue whale”
Madutza-Mady Mady, ieri, la 15:18 posta: „F57, CASA LINIȘTITA, SUFLET MORT, TREZEȘTEMĂ LA 4:20, VREAU SA JOC”, iar astazi, la 2:56 noaptea, posta: „My life forever “blue whale “?”
Mare atentie, adolescentii care si-au pus capat zilelor indeplinind misiuni in cadrul jocului „Balena albastra” nu faceau parte neaparat din familii cu probleme si nu se confruntau cu tragedii sau cu probleme speciale. Specificul adolescentei este ca, in aceasta perioada, orice problema, orice refuz, orice esec, orice lucru care nu merge bine poate fi perceput drept o tragedie.
Deci, faptul ca ai un copil cuminte nu il fereste de riscul de a fi prins in capcana acestui joc ucigas. Mai ales ca majoritatea tinerilor romani par sa-si doreasca sa joace din curiozitate. Intr-o prima faza, jocul poate parea interesant, insa, problema apare pe parcurs, cand jucatorul isi da seama ca lucrurile depasesc granitele firescului si vrea sa iasa din joc, insa administratorul jocului incepe sa-l ameninte si sa faca presiuni asupra lui. Cati copii oare pot sa reziste presiunii psihice atunci cand este amenintat cu moartea lui sau a persoanelor apropiate?..
In acest context, trebuie sa stii cum iti poti da seama de faptul ca ceva nu este in regula si ca fiica sau fiul tau trece prin niste tulburari emotionale.
„Fata de 15 ani nu vrea sa invete, ma minte, chiuleste”. 9 pasi pentru a reseta relatia cu adolescentul
Ce fac parintii pe care ii asculta adolescentii
Iata care sunt semnalele de alarma din comportamentul adolescentului:
- Isi schimba comportamentul in familie. Daca este de obicei revoltat si vocal, poate deveni brusc ascultator si linistit. Iar un copil calm, ascultator si care invata bine poate incepe sa vorbeasca urat, sa injure, brusc, fara sa existe vreo explicatie plauzibila.
- Tulburari ale comportamentului alimentar, precum lipsa poftei de mancare, refuzul de a manca sau, dimpotriva, incepe sa manance exagerat de mult.
- Stari de slabiciune fizica, neobisnuite pentru copil.
- Tulburari de somn: insomnii sau, dimpotriva, doarme cu mult mai mult ca de obicei.
- Copilul se simte vinovat fata de persoanele apropiate, devine mai timid, mai rusinos si isi cere iertare fara vreun motiv anume.
- [ad#co-2]Schimbari bruste de dispozitie: de la tristete si lacrimi in ochi pana la manifestari agresive.
- Izolarea de prieteni, cunostinte si de familie. Comunicarea cu cei apropiati este redusa la raspunsuri monosilabice, cu dorinta de a fi lasat in pace.
- Manifestari artistice care reflecta tendinte depresive, agresive sau autoagresive.
- Trezirea la ore matinale, daca nu il caracterizeaza in mod normal (ora obisnuita de trezire a membrilor „grupurilor mortii” este 4:20).
- Prezenta urmelor autoagresiunii (de regula, la incheieturile mainilor, pe brate, pe picioare, pe coapse) care pot fi aratate demonstrativ sau, dimpotriva, pot fi ascunse de haine.
Daca observi la adolescentul tau asemenea schimbari de comportament, nu le ignora! Intr-un articol viitor, vom prezenta ce sa faci in asemenea situatii. Insa, in mod cert, atunci cand sunt prezente simptomele de mai sus, copilul se confrunta cu mari tulburari emotionale si poate fi chiar in depresie.
Sursa foto: VKontakte
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!