Atunci cand vedem un copil care raspunde si care nu face exact ceea ce spune parintele ni se pare ca este un copil rebel sau care nu asculta. Astfel, avem tendinta sa consideram ca un astfel de comportament apartine unui copil care nu este bine educat.

Dar, lucrurile nu stau chiar asa, deoarece a avea replici in fata parintilor este un lucru pozitiv pentru dezvoltarea personalitatii copilului. Bineinteles, trebuie sa existe un echilibru, un set de reguli si valori la care sa adere intreaga familie pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control.

Leadership pentru copii. 8 tehnici prin care ii poti invata sa devina lideri
Vrei un copil cu un caracter puternic? AFLA 4 tehnici simple, dar foarte utile

Specialistii in psihologie sustin faptul ca acest lucru ii va ajuta pe cei mici sa se transforme in viitori adulti care vor avea mai mari sanse de reusita in viata. Desi, noua ca parinti ne vine greu sa facem fata unor astfel de momente, care nu sunt deloc putine la numar, trebuie sa ne pastram calmul, sa invatam cum sa ne comportam si cum sa reactionam in aceste situatii.

Atunci cand vedem ca ei ne raspund noi avem tendinta sa ii certam, sa ne suparam pe ei, sa consideram ca nu ne asculta, ca nu am reusit sa ii educam bine etc., insa psihologii ne recomanda sa privim aceste momente ca posibilitati pentru copii de a isi dezvolta gandirea critica. Copiii din ziua de azi nu mai sunt atat de supusi, precum eram noi sau parintii nostri.

Timpurile s-au schimbat si, inca de mici ei nu mai accepta sa faca tot ceea ce li se spune, invata sa spuna „Nu”.

Tocmai de aceea, noi ca parinti ar trebui sa schimbam modul in care ne comportam cu ei: nu mai merge, pur si simplu sa ne impunem, sa ii obligam sa faca tot ceea ce dorim noi, atunci cand vrem noi. Copiilor din ziua de azi este nevoie sa le explicam, sa vorbim deschis cu ei, sa le spunem de ce este bine sa faca un lucru, de ce nu este bine sa faca un alt lucru etc.

Competitivitatea sanatoasa la copii. Ce ar trebui sa faca toti parintii pentru a-si ajuta copiii sa reuseasca inteligent
20 de moduri in care poti sa calmezi rapid un copil agitat

Ei simt nevoia sa aiba un anumit control asupra propriei vieti, inca de mici incearca sa nu fie total supusi, sa stie ca este bine sa refuze sau sa spuna un simplu „Nu ” atunci cand considera de cuviinta. Pe noi, ca parinti ar trebui sa ne bucure acest lucru, deoarece acesti copii se vor dezvolta in acord cu propria personalitate, vor invata sa fie atenti, in primul rand la ei si la nevoile lor, isi vor urma propriul drum in viata. Astfel, ei ne arata faptul ca sunt si ei independenti, ca au propriile idei, ca vor sa invete cum sa ia decizii, care sa ii ajute pe viitor.

Asa cum am mai spus acest mod de comportare fata de copiii nostri nu trebuie sa insemne ca vom accepta totul din partea lor, ca nu le vom stabili anumite limite, ca vom tolera un comportament agresiv, violent, un limbaj neadecvat etc.

Foarte importanta este reactia noastra si modul cum actionam atunci cand vedem reactia copilului nostru. Iata ce trebuie sa faci daca vrei sa cresti un copil exceptional.

  • Este nevoie sa practicam autocontrolul, pentru a nu ajunge sa le raspundem intr-un mod exagerat.
  • Inainte de a raspunde putem sa numaram pana la zece, pentru a ne calma.
    Daca simtim ca situatia ne depaseste putem sa parasim incaperea, sa ne linistim si abia apoi sa revenim cu un raspuns calm.
  • Sa constientizam faptul ca nu suntem intr-o situatie in care noi trebuie sa avem dreptate de fiecare data si sa invatam sa comunicam, sa ascultam pana la capat ceea ce are de spus copilul.
  • Sa fim capabili sa negociem pentru a gasi cea mai potrivita solutie la cererea copilului.
  • Sa stim cum sa ne pastram autoritatea fata de copii, fara insa a le stirbi din propria personalitate, fara a ii face sa se simta inferiori si supusi.

Asadar este nevoie de mult tact din partea noastra, de constientizare si asumare a responsabilitatii actiunilor si faptelor noastre. Mai presus de orice este bine sa avem in minte ca de noi depinde daca vom avea un copil care va deveni un adult independent si pregatit pentru viata sau din contra. Decizia ne apartine in totalitate!

Iata si trei carti de parenting pe care ti le recomandam:

Parentingul pasnic – Nancy S. Buck
Cum sa cresti un copil extraordinar. Metoda Montessori – Tim Seldin
Inteligenta emotionala in educatia copiilor – Maurice J. Elias