Drepturile copiilor care sunt in spital. IATA ce trebuie sa stii
Este cea mai mare teama a oricarui parinte. Si numai un parinte poate descrie ce este in sufletul sau cand copilul este bolnav si trebuie internat in spital. Atunci cand copilul se imbolnaveste, si parintele sa imbolnaveste. Astazi, 12 mai, este Ziua europeana a drepturilor pacientilor.
Dilema parintilor care lucreaza: “Cand este copilul prea bolnav sa-l duc la gradinita?”
Somatizarea la copii: Bolile ca raspuns la situatiile de stres
Speram sa nu ti se intample, insa, daca vei fi pus in situatia de a avea copilul spitalizat, iata care sunt drepturile voastre:
Dreptul de a fi acompaniat de unul dintre parinti sau de catre o persoana care-i inlocuieste, cat mai mult timp posibil pe perioada internarii, fara cheltuieli suplimentare.
Dreptul copilului de a primi informatii cu privire la tratamentul medical ce i se aplica, in functie de varsta pe care o are, starea sa afectiva si psihologica. Trebuie sa existe un ajutor psihologic, in cazul copiilor cu boli grave.
Dreptul parintilor sau a tutorilor legali de a primi toate informatiile cu privire la boala si la starea copilului.
Dreptul parintilor de a-si exprima acordul fata de tratamentul care se aplica. Parintii si copiii (in functie de varsta lor) ar trebui implicati in deciziile cu privire la tratament.
Copiii trebuie protejati de orice teste sau tratamente care nu sunt necesare. Parintii si copiii au dreptul sa refuze orice investigatie care nu are un rol terapeutic, ci are un rol educational (pentru studenti, de exemplu).
Copiii nu ar trebui internati in sectii in care sunt adulti. Si nu ar trebui sa existe restricii de varsta pentru vizitatori.
Copiii spitalizati trebuie sa se poata juca, iar daca vorbim despre o spitalizare indelungata, sa aiba posibilitatea de a-si continua studiile. De aceea, mobilierul, culorile si alte accesorii trebuie adaptate in functie de nevoile lor.
Copiii trebuie ingrijiti de un personal medical care are abilitatea si expertiza de a sti cum sa raspunda nevoilor fizice, emotionale si psihice ale copiilor pacienti.
Tratamentul trebuie realizat si continuat de echipa medicala a copilului.
Copiii trebuie tratati cu tact si multa intelegere, iar intimitatea lor trebuie respectata in orice moment.