Copiii si antreprenoriatul. Cum incepem sa-i pregatim pentru o societate mereu in schimbare?
Acest articol este un Guest Post.
Intr-o societate intr-o continua schimbare, cine nu isi doreste pentru copilul sau un viitor independent, in care sa cunoasca succesul?
Modelul traditional de pana acum, – absolvirea unei facultati, urmata de un job stabil si de avansarea treptata la locul de munca, – nu se mai aplica in zilele noastre, cu atat mai putin in 2030, cand cei mici vor fi adulti.
Ne confruntam cu globalizarea si cu scaderea puterii economice, pietele de munca sunt din ce in ce mai dinamice, tehnologizarea este in plina expansiune, apar crize economice, si viitorul nu mai pare atat de sigur ca pana acum.
Ce putem face noi pentru a-i ajuta pe tineri sa faca fața unui asemenea mediu in continua transformare?
Raspunsul este simplu: sa dezvoltam in interiorul lor abilitati antreprenoriale cat mai devreme, chiar incepand cu scoala primara. Astfel, le putem crea un bagaj intrinsec puternic cu abilitati precum: increderea in sine, curajul, puterea de a gasi soluții, de a nu se bloca in probleme, de a lucra in echipa, abilitati care ii vor ajuta sa isi creeze propriile oportunitati atunci cand va fi timpul.
Educatia antreprenoriala ii sprijina pe copii sa devina adulti maturi emotional, care isi pot crea vieti autonome, care au curajul sa-si transforme visele in proiecte antreprenoriale de succes.
Iata cum putem sprijini copiii pentru a-si dezvolta aceste superputeri:
1. Inspira-i sa fie creativi!
Copiii sunt creativi si curiosi prin natura lor si nu le este teama sa intrebe „De ce?”. Fie ca ii incurajezi sa isi petreaca mai mult timp inovand modul in care se joaca, fie ca ii faci sa inteleaga ca nu au de ce sa se teama de esec, ci mai degraba sa-l foloseasca pe post de oportunitate de invatare si de evolutie, cei mici trebuie ghidati catre a-si hrani latura creativa.
2. Ofera-le cunostinte financiare de baza!
Este foarte important pentru copii sa poata avea discutii despre bani acasa, la supermarket sau chiar in fata unui ATM. In acest fel, vor invata care este valoarea lucrurilor din jurul lor. Ken Academy, de exemplu, ofera un program complex de educatie financiara si antreprenoriala pentru copiii cu varste intre 7 și 13 ani. Noutatea adusa de KEN Academy o reprezinta componenta aplicata a programului – vizitarea unor companii (menita sa ajute copiii in intelegerea notiunilor de business, precum si a procesului de productie), construirea propriilor afaceri si derularea unor evenimente de vanzare; astfel, ei intra in contact direct cu piata, ajung sa cunoasca personal clientii, sa isi exerseze curajul, abilitatile de vanzare si invata sa lucreze in echipa.
3. Incurajeaza-le pasiunile!
Intr-un mediu din ce in ce mai tehnologizat, pasiunile copiilor au un cuvant greu de spus in alegerea unei viitoare cariere. Pentru un copil este foarte important sa fie inteles si sustinut de parintii lui pentru a-si transforma pasiunea in proiect antreprenorial din care sa si castige bani. Astfel, poti cultiva in el spiritul de initiativa, gandirea creativa, autonomia si increderea ca are capacitatea de a dezvolta proiecte de antreprenoriat.
4. Invata-l sa isi seteze obiective si sa isi planifice modul in care va ajunge sa le indeplineasca.
Stabilirea obiectivelor si planificarea sunt parti integrate ale succesului antreprenorial. Reprezinta obiceiuri pozitive care ii vor fi de ajutor copilului, odata ce au fost asimilate. Cu cat invata mai devreme sa isi planifice si sa isi seteze obiective realiste, cu atat este mai bine.
5. Munca in echipa joaca un rol important.
Este dificil sa reusesti de unul singur. Cei mai de succes antreprenori au in jurul lor echipe puternice, cu ajutorul carora schimba pareri și construiesc strategii. Copilul trebuie sa-si descopere cat mai devreme superputerile si sa invete sa lucreze in echipe functionale, in care fiecare are un rol important, complementar, in vederea atingerii obiectivelor comune.
6. Sprijina initiativa copilului si rezultatele muncii lui!
Incurajeaza-i pe cei mici sa preia initiativa și sa faca o treaba de calitate de fiecare data, indiferent ca este vorba despre tema pentru scoala, de curatenia din casa sau de activitati extracuriculare. Faptul ca dau tot ce au mai bun dezvolta in ei sentimentul de responsabilitate, ingredient important in pavarea drumului catre succes.
7. Comunicarea este extrem de importanta!
Este o abilitate foarte importanta pe care orice persoana tanara trebuie sa o invete. Comunicarea eficienta ii ajuta pe copii sa isi articuleze ideile și sa spuna ceea ce gandesc, intr-un mod in care pot fi siguri ca sunt intelesi. Invata-i pe copii sa fie mereu politicosi si respectuosi. Invata-i sa fie curajosi si sa isi sustina punctele de vedere. Si, cel mai important, invata-i sa asculte si sa respecte ideile echipei.
Abilitatile financiare si antreprenoriale sunt colacul de salvare al copiilor din aceasta generatie, care in 2030 vor intra intr-un camp al muncii total diferit de cel de acum.
Carmen Iorgulescu este coordonator KEN Academy, psiholog, trainer de educatie financiara si antreprenoriala pentru copii, speaker la conferinte de educatie financiara pentru parinti. Este mama nazdravanului Andrei, care stie din sursa sigura ca banii nu cresc in copaci.
In 2012, a pus bazele KEN Academy, program de educatie financiara si antreprenoriala pentru copiii cu varste intre 7 – 13 ani.
Carmen se bucura si sustine curajul, spiritul de initiativa si increderea copiilor de a actiona pentru a-si transforma visele in realitate.
Este activ implicata in proiecte educationale, stiind cu tarie ca inteligenta financiara este un “must have” al zilelor noastre, in timp ce ”spiritul antreprenorial” este un motor pentru cresterea viitoare, acel element “cheie” ce ii ajuta pe copii sa se descurce in viata indiferent ce vor alege sa faca.
Urmareste evenimentele viitoare pe pagina de Facebook: Ken Academy
Sursa foto principala articol: Pexels
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!