„Inceteaza! Nu mai plange ca o fetita!”

„Hai, nu mai fi suparata! Ce-i cu boticul asta?”

„Gata cu hlizeala! Dupa ras vine plans!”

„Esti barbat! Trebuie sa fii puternic! Barbatii adevarati nu plang niciodata!”

Iti suna cunoscut? Stiai ca, exprimandu-ne astfel catre copiii nostri, ii condamnam la o viata lipsita de autenticitate si de fericirea adevarata si profunda? Asta din cauza ca ii invatam de mici sa-si ascunda, sa-si inabuse si sa-si reprime emotiile. Apoi, aceste persoane cresc si, pe masura ce cresc, invata sa se ascunda si mai bine, si mai bine. Iar cand isi intemeiaza familii, continua sa-si inabuse sentimentele, deoarece au facut acest lucru atat de bine toata viata si nici nu mai stiu sa faca altfel. Si continua sa-si reprime emotiile chiar daca vad in ochii partenerului dorinta puternica de a se simti iubit cu adevarat. Dar la maturitate e mult mai greu sa inveti sa simti, sa inveti sa-ti traiesti emotiile, daca nu ai facut-o de mic copil. Exista, desigur, solutii si pentru adultii care isi doresc sa simta din nou si acestea presupun vointa, cursuri, terapie, coaching, carti de dezvoltare personala etc.

Elimina tensiunile din relatia cu copilul. 10 cuvinte salvatoare

Iata cele 4 emotii care stimuleaza invatarea mai mult decat orice

In acest moment, putem alege constient cum ne dorim sa fie copiii nostri in viitor: sa-si traiasca si sa-si exprime emotiile sau sa puna un capac pe ele, sa le anestezieze.

Daca am fi invatati cu totii de mici sa ne exprimam liber emotiile, am fi toti cu mult mai fericiti si terapeutii ar avea cu mult mai putin de lucru. Daca am sti si ne-am da voie sa ne exprimam liber emotiile, nu am mai aduna atatea frustrari, am fi mai autentici, iar resursele pe care le folosim acum pentru a ne controla, pentru a ne justifica, pentru a parea ceea ce nu suntem de fapt ar fi folosite pentru a creste, pentru a ne dezvolta, pentru a fi mai buni decat suntem acum.

Urania Cremene si secretul gestionarii emotiilor la copii si adulti

Totusi, pornim de la o situatie de fapt: majoritatea am fost educati sa ne stapanim emotiile, sa nu le aratam, sa nu le exprimam. Cum sa ne comportam cu copiii nostri pentru ca ei sa poata creste autentici si fericiti?

Citeste, pe pagina urmatoare, primul si cel mai mare pas pe care il poti face pentru a-ti ajuta copilul sa-si exprime liber emotiile.