Iti place sa ai controlul in relatia cu copilul? Iata ce poti face daca vrei sa fie si altfel
Cei care se preocupa doar de lucrurile care le sunt cu adevarat in control sunt mult mai relaxati decat cei care depasesc aceasta limita. Pentru a vedea in care categorie te afli este suficient sa te intrebi daca lucrurile pe care le controlezi sunt privitoare la aspecte din viata ta si daca nu cumva ai inceput sa intri pe teritoriul altcuiva, spre exemplu al partenerului sau al copilului. Mai departe, te poti intreba daca nu cumva vrei sa controlezi lucruri care nu sunt in responsabilitatea ta si daca nu cumva fix acele griji sunt cele care streseaza, cum ar fi traficul, vremea, comportamentul colegilor de serviciu si tot asa.
Momentele in care ne incarcam cu responsabilitatea unor lucruri care nu sunt in controlul nostru nu facem decat sa ne supunem unui stres imens. Ideea de a fi responsabil pentru ceva ce tine de altcineva duce direct in anxietate. Practic, intr-o astfel de situatie esti, in mod paradoxal, fara control ceea ce te face extrem de speriat pentru ca in mintea ta exista ideea ca ar trebui sa fii in control. Iar daca acel lucru se intampla asa cum nu iti doresti, iti asumi automat si “esecul”. Iar la toate acestea se adauga faptul ca esecul imaginat este intotdeauna mult mai rau decat esecul real.
Cea mai buna solutie pentru a iesi din aceasta situatie este sa renunti la dorinta de a avea mereu controlul lucrurilor. Copilul tau va prelua intotdeauna modelul omului cu care isi petrece timpul cel mai mult. Astfel, daca tu esti cea care isi petrece cel mai mult timpul cu copilul si stii ca te afli in situatia descrisa mai sus, este nevoie sa iei cateva masuri.
“Un parinte adevarat trebuie sa fie autoritar, sa stabileasca limite”. Iata, insa, ADEVARATA reactie a copilului in fata controlului parintelui
6 lucruri simple care il ajuta pe copil sa isi dezvolte autocontrolul
Iata ce trebuie sa stii despre control si ce este necesar sa ii transmiti si copilului tau pentru a fi cat mai relaxat:
1. Delimiteaza lucrurile care iti sunt cu adevarat in control
Asa cum am accentuat si mai devreme, este necesar sa stii clar ce poti tu sa faci intr-o situatie si in ce masura poti sa faci. Dincolo de aceste lucruri, nimic nu mai este responsabilitatea ta. Este ineficient si absurd sa continui sa iti faci griji pentru un aspect care nu tine de tine in conditiile in care realizezi acest lucru.
Invata-l pe copil sa masoare intotdeauna lucrurile in acest fel si sa actioneze in sfera lui de control. Astfel, poate aduce modificari si poate influenta situatiile in care intra in cel mai bun mod posibil.
2. Actioneaza cat poti tu de bine
Cand spun acest lucru, ma refer la pasul imediat urmator dupa ce ai constientizat ce anume se afla in zona ta de control. Mai concret, acolo unde poti aduce schimbari, asigura-te ca iti dai silinta si ca faci cat poti tu de bine. Astfel, poti sa fii impacata din toate punctele de vedere, si indiferent de rezultat. Stii ca ai facut ceea ce a tinut de tine si ca ai facut cum ai putut tu mai bine, prin urmare, nu exista niciun motiv de invinuire sau de frica.
3. Pune-ti la indoiala fricile
Dupa cum am amintit mai devreme, dorinta de control isi are sursa in frica. Ne gandim ca, daca lucrurile nu ies asa cum vrem noi, ceva rau se va intampla. De cele mai multe ori, aceasta este o cognitie irationala de tip catastrofal care nu se adevereste niciodata in realitate.
Primul lucru pe care il faci atunci cand iti vine in minte un astfel de gand este sa ii pui la indoiala veridicitatea. De c stii sigur ca asa se va intampla? Ce dovezi exista? De cate ori s-a intamplat acest lucru in trecut? Pe o scara de la 1 la 10, care este probabilitatea ca acest lucru sa se intample?
Prin aceasa metoda iti vei da seama daca ai cognitii irationale sau daca situatia chiar este in punctul in care tu o evaluezi.
Control vs autonomie. Cum sa educam un copil responsabil si de incredere
Controlul sau exprimarea emotiilor? Cum poti creste astazi adultul fericit de maine
4. Experimenteaza mai des “lipsa de control”
Primul lucru pe care il simti atunci cand lasi controlul este libertatea. Simti ca toata presiunea ti-a fost luata si simti din nou ca lucrurile sunt usoare. Iar asta pentru ca este cu adevarat greu sa traiesti cu atat de multa presiune.
Ceea ce stiu sigur este ca nu este asa simplu sa lasi controlul si sa iti pui la indoiala fricile ca mai apoi pur si simplu totul sa sa se rezolve. Partea buna este ca oricand este ceva ce poti face. In acest caz, poti sa incepi sa experimentezi lipsa de control in situatiile cele mai mici in care rezultatele sa nu te influenteze mai mult decat consideri ca poti accepta. Incepi de la cel mai mic lucru pe care il poti “elibera” si vezi ce se intampla.
[ad#co-2] Daca vei aplica aceasta tehnica, numita si “Testul realitatii”, vei observa ca vei capata din ce in ce mai multa incredere ca lucrurile vor fi bine si ca nu este nevoie ca tu sa fii intotdeauna in control. Indiferent cat de mult ai citi despre aceste lucruri, nimic nu va cantari atat de mult ca propria ta experienta. Poti citi zece carti care iti spun ca totul va fi bine, insa vei crede doar atunci cand vei experimenta.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!