Consultantul educațional Oana Moraru: Nu poți fi părinte bun astăzi fără un sistem intern de referință
Relația dintre părinte și copil este una la fel de ramificată și oscilatorie precum improvizațiile dintr-un concert de jazz, afirmă consultantul educațional Oana Moraru, fondatoarea școlii private Helikon, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Specialistul explică, în acest context, că, pentru a fi un părinte bun, o persoană are nevoie să aibă un sistem intern propriu de referință.
Redăm mai jos postarea Oanei Moraru:
„Frustrant sau nu, relația părinte-copil este una la fel de ramificată și oscilatorie ca improvizațiile dintr-un concert de jazz. Există acolo o linie melodică recurentă, uneori abia descifrabilă sau recognoscibilă, și multe rătăciri inspirate ale fiecărui instrument, urmate de celelalte, ca într-un permanent joc de încercări și erori, uneori cu falseturi asumate, alteori cu ritmuri previzibile, ușor de lipit în memorie.
Linia asta melodică este abilitatea părintelui de a menține constanță, limită și direcție în educație, pe când toate celelalte improvizații sunt puterea adultului de a sta conectat la nevoile copilului lui și de a simți încotro îl duce instinctul – uneori cedezi, accepți și îl îmbrățișezi, alteori îl oprești sec și ferm, uneori îl anticipezi și îl deviezi creativ, alteori îl îndrumi hotărât într-o direcție anume. Fiecare copil e altfel, fiecare concert de jazz are improvizații unice.
Ca să ai ”artă” în ce faci, gândești sau spui trebuie să-ți fi ascultat atent propria linie melodică. Nu poți fi părinte bun astăzi fără un sistem intern de referință. Fără să ai propriul cântec, fără să știi cine ești tu, cum se vede viața pentru tine, în ce valori crezi; fără să ai un mod personal de reasigurare, autoverificare, contact cu sine. Altfel, cânți după ureche, prinzi conjuctural și intonezi obsesiv ritmurile și melodiile altora.”
Sursa foto: Facebook
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!