Nu te intelegi cu copilul? 10 calitati care ii scot pe parinti din orice incurcatura
Relatia cu copilul este una care te implineste ca parinte, dar, in acelasi timp, iti poate pune toate resursele la grea incercare. Asta se intampla in special atunci cand esti obosita, cand esti stresata sau cand te simti depasita de situatie.
De aceea, ai observat si tu ca apar momente in care nu stii cum sa reactionezi sau chiar ai reactii nedorite, reactii care stii ca, pe termen lung, pot face rau atat copilului, cat si relatiei dintre tine si el.
Cu siguranta, simti ca iti este greu si din cauza faptului ca te simti singura in toata aceasta situatie careia nu ii poti face fata. Vestea buna este ca nu esti complet singura! Poti avea de partea ta niste sustinatori de nadejde, e suficient sa ii chemi in ajutor!
Iata 10 calitati ale parintilor care te scot din orice incurcatura:
1. Rabdarea
Stii ca, in momentul in care ti-ai pierdut rabdarea, devine aproape imposibil sa gasesti un numitor comun cu copilul. In schimb, daca, intr-un moment de tensiune, faci un efort si iti recapeti rabdarea, reusesti sa rezolvi situatia cu calm, fara lacrimi si tipete. De asemenea, rabdarea te ajuta sa citesti de 20 de ori aceeasi poveste inainte de culcare sau sa astepti ca micutul sa adune pietrele care ii plac de pe trotuar atata timp cat are nevoie.
Comunicarea cu copilul. 11 moduri in care poti deveni un parinte mai puternic
Strategii contra lui „NU”. 6 sfaturi de la Tim Seldin pentru a reduce luptele pentru putere dintre parinte si copil
2. Simtul umorului
Este o calitate care te ajuta sa ai o perspectiva optimista asupra vietii, in general. Concret, daca apelezi la simtul umorului, vei sti sa apreciezi, de exemplu, un desen cu pasta de dinti pe parchet sau sa te amuzi cand iti vezi copilul ca si-a facut loc in sifonier, deranjand toate hainele frumos impaturite. In felul acesta, vei trece mai usor peste situatiile neplacute si, nepunand un accent deosebit pe aspectele negative sau pe furia ta, nici copilul nu va simti nevoia sa se gandeasca prea mult la cele intamplate.
3. Acceptarea
Cel mai mare dusman al multor persoane este chiar dorinta lor de a fi perfecte si de a trai intr-o lume perfecta. Asta le face sa nu se accepte pe sine, sa fuga de lucrurile care nu le plac la ele insele sau sa se judece si sa se invinovateasca. De asemenea, persoanele perfectioniste incearca sa-i schimbe pe cei din jur, in special pe cei apropiati, partenerul si copiii, atragandu-le mereu atentia asupra greselilor comise, criticandu-i si certandu-i. Ceea ce uita aceste persoane este ca orice schimbare incepe cu acceptarea. Caci nu poti schimba ceea ce nu exista, ceea ce nu accepti ca exista.
4. Respectul
Ca parinti, ne dorim sa fim respectati de catre copiii nostri. Iar copiii invata totul de la noi. Asadar, noi suntem cei care il invatam pe copil ce inseamna respectul celuilalt in primul rand aratandu-i acest respect in situatiile obisnuite. A-l respecta pe copil inseamna sa-i oferim timpul necesar pentru a se obisnui cu o anumita situatie, a-i oferi contextul necesar pentru a-si exprima si a-si trai emotiile, a nu-l deranja si a nu-l intrerupe atunci cand are o anumita activitate si este concentrat, a-l ajuta atunci cand o cere si a-i oferi, pe cat posibil, materiale si situatii de care are nevoie in etapa lui de dezvoltare.
5. Curiozitatea
Multi parinti s-au obisnuit sa-si priveasca odraslele prin prisma modului in care vor sa-i vada si nu asa cum sunt ele cu adevarat. Curiozitatea te ajuta sa-ti observi copilul exact asa cum este el. Propune-ti ca, timp de 5 minute pe zi, sa-ti observi copilul ca si cum ai observa un copil strain. Parintii au tendinta de a se concentra asupra acelor elemente care nu le plac si pe care nu le regasesc la copiii lor, desi si-ar dori. Si asta ii face sa nu le mai observe calitatile, partile frumoase.
De ce copilul asculta mai mult de un parinte si mai putin de altul?
RECENZIE Cartea „Copilul invizibil” de Gaspar Gyorgy te ajuta sa te vindeci emotional si sa fii un parinte mai bun
6. Imaginatia
Cand eram copii, cu totii aveam o imaginatie foarte bogata. Insa, pe masura ce am crescut, majoritatea dintre noi am neglijat aceasta resursa. In relatia cu copilul tau, insa, poti apela cu incredere la resursele tale de imaginatie in multe dintre situatii, precum: jocurile cu copilul, situatiile tensionate, momentele in care vrei sa-i transmiti niste informatii mai complexe sau vrei sa vorbesti despre valori.
7. Capacitatea de a te bucura de momentul prezent
Daca, pentru a te bucura de viata, astepti acea zi in care toate lucrurile vor fi in ordine si asa cum iti doresti, probabil ca banuiesti ca este prea putin probabil ca acea zi sa vina vreodata. Totusi, timpul trece si tu esti un exemplu zi de zi pentru copilul tau, care invata ca nu poate fi fericit daca ceva nu este asa cum isi doreste. Ii poti oferi, in schimb, un alt exemplu bucurandu-te de momentul prezent, fara sa regreti trecutul si fara sa iti faci griji in legatura cu viitorul.
8. Calmul si pacea interioara
Daca esti o persoana agitata si care isi face multe griji, s-ar putea sa-ti fie mai greu la inceput sa-ti pastrezi calmul interior mai mult timp. Insa te asigur ca poti pastra aceasta stare interioara cu exercitiu. Si vei observa ca, de indata ce iti propui sa-ti pastrezi calmul, schimbarile vor incepe sa se produca si vei deveni mai calma si mai putin stresata.
Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting
9. Empatia
Stii foarte bine cum te simti tu, ce iti place si ce nu iti place, ce te deranjeaza si ce te infurie. Insa, copilul este si el o persoana si are si el trairi si emotii care pentru el sunt la fel de importante cum sunt trairile tale pentru tine. Empatia presupune a te pune in papucii celuilalt si a-l intelege la un nivel profund. De multe ori, e suficient sa-ti amintesti cum erai, cum gandeai si ce faceai tu cand erai de varsta copilului tau ca sa-l intelegi mai bine.
10. Optimismul
Abilitatea de a vedea partea plina a paharului te ajuta in toate aspectele vietii. Studiile arata ca oamenii optimisti sunt mai sanatosi, deoarece, cu ajutorul perspectivei pozitive asupra lucrurilor, ei elimina din start o cantitate mare de stres. Sa fii un parinte optimist inseamna si sa crezi ca micutul tau este bine intentionat atunci cand face diverse lucruri. De asemenea, inseamna sa ai incredere ca pentru orice problema aparuta exista solutii.
Calitatile paranormale ale mamelor. 15 motive ca sa fii mandra de tine!
Cele 10 calitati iti pot imbunatati relatia cu copilul peste noapte si nu este o exagerare. Insa, exista si riscul de a te simti coplesita. Ca sa beneficiezi la maximum de ceea ce ai aflat acum, iti recomand sa iti alegi una singura dintre calitatile mentionate, cea care simti ca iti lipseste cel mai mult, cea de care ai cea mai mare nevoie. Si incepe sa o aduci in viata ta, in mintea ta, in emotiile tale si in comportamentul tau.
Gandeste-te cum se comporta, ce simte si ce ganduri are o persoana care are acea calitate pe care doresti sa o dezvolti la tine. Si actioneaza in functie de asta. Vei vedea rezultatele mai rapid decat te astepti, daca iti vei da voie sa incerci, sa gresesti, fara sa te judeci si sa ai sentimente de vinovatie. Fa primii pasi asa cum poti, iar cu timpul iti vei dezvolta si mai mult aceasta abilitate.
Sursa foto: Pixabay
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!