3. Atunci cand esti foarte suparat/a sau enervat/a din cauza adolescentului, nu-i spune acest lucru si nu-l certa. In schimb, spune-i care sunt actiunile sale care ti-au trezit aceste emotii. Pentru aceasta, fa mai intai o introspectie si constientizeaza-ti propriile emotii. Apoi, comunica-i copilului la persoana a III-a ce anume te-a deranjat: „Faptul ca…/Atunci cand…” descriind obiectiv situatia. Copilul trebuie sa stie cum te fac sa te simti anumite actiuni ale sale. Daca ii vei spune aceste lucruri fara sa-l judeci, te va intelege.

4. Atunci cand ai nevoie de ajutorul adolescentului in treburile casnice sau ale familiei, prezinta-i situatia in care ai nevoie de colaborarea lui. Puteti organiza din timp in timp cate o „sedinta” sau „consiliu” al familiei in care sa discutati despre diferite situatii cotidiene si chiar despre situatii de viata. Gasiti un numitor comun intre dorintele voastre ca parinti si dorintele copilului. De asemenea, ai grija la tonul vocii si la felul in care decurge conversatia.

Comunicarea cu adolescentul, de la neintelegere la ascultare

TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti

5. Anumite reguli nu trebuie sa fie incalcate. Daca ai stabilit cateva reguli cu adevarat importante, nu prea multe reguli, atunci copilul ar trebui sa stie ca nu le poate incalca. Discuta cu el si ajuta-l sa gaseasca cele mai potrivite solutii cu care sa fii si tu de acord.

6. Adolescentul va accepta mai usor regulile „de fier” daca vei stabili cu el o zona/un domeniu in care poate face tot ce doreste, cum doreste. Astfel, il ajuti sa invete sa fie pe cont propriu si sa-si asume responsabilitatea.

7. Atunci cand adolescentul face ceva rau, neplacut, ceva pe care il consideri gresit, nu-l pedepsi. Vorbeste-i despre emotiile tale, despre cum te-au facut sa te simti actiunile, inactiunile sau comportamentele lui. Apoi, vorbeste-i cu empatie despre consecintele comportamentului sau si cautati impreuna solutii pentru ca asemenea situatii sa nu se mai repete pe viitor. Copilul are dreptul sa greseasca si sa invete din greselile sale.

Un parinte atent la nevoile copilului. Ce inseamna attachment parenting

Pentru adolescentul tau: Cum sa faci sa iei nota mare la BAC?

8. Incurajeaza-i comportamentele pozitive prin cuvinte, actiuni, o privire, o atingere. Nu este nevoie sa-l lauzi, uneori este suficient sa-i spui ca ai observat ca a facut ceva anume. Iar cand are un comportament neplacut, spune-i cum te face sa te simti actiunea lui si discuta cu el pentru a gasi solutii pentru viitor.

Parintii au o putere enorma de a-si influenta si a-si ghida copiii. Urmand aceste 8 recomandari, vei fi alaturi de adolescent, el te va simti ca nu-l judeci, nu-l critici, il accepti asa cum este, chiar daca se intampla sa suferi. 

Daca, insa, il vei judeca, il vei critica si il vei pedepsi, copilul isi va inchide calea de comunicare cu tine, nu va fi receptiv, nu va avea incredere in tine si nu iti va spune ce se intampla in viata lui. 

Unii parinti prefera sa se amageasca. Otrava din spatele reprosurilor

Provocarea de a creste o fata puternica si independenta

Ti se par prea multe schimbari? Atunci iti poti propune sa faci doar un singur mic pas care va schimba relatia cu adolescentul in cel mult 2-3 zile: schimba-ti tonul cu care ii vorbesti. Este posibil sa nu iti dai seama cum ii vorbesti, si atunci propune-ti sa te observi intr-o conversatie cu copilul ca si cum ai fi un observator din afara. Si, dupa ce observi cum ii vorbesti, decide sa folosesti un ton calm, cald, prietenos, fara judecata si critica, fara ironie si suparare. Asteapta-te ca in cel mult 2-3 zile si adolescentul sa se deschida mai mult catre tine.

Fa acest prim pas si scrie, intr-un comentariu, ce schimbari ai observat.