Ce este competitivitatea sanatoasa la copii?
Competitivitatea sanatoasa, cea care cultiva cu adevarat stima de sine a copilului, se realizeaza doar atunci cand copilul este raportat doar la el insusi, iar comparatia se refera doar la el. “Astazi ai reusit sa scoti un timp mult mai bun la alergare decat ieri” sau “La ultimul test ai luat o nota mai mare decat astazi”.
Leadership pentru copii. 8 tehnici prin care ii poti invata sa devina lideri
Psiholog: „Crestem o generatie de inadaptati la viata reala?”
O solutie noua si neasteptata la problemele de comportament ale copilului. Util si pentru parintii care vor sa previna
Secretul in competitivitatea sanatoasa la copii este de a pune accent pe procesul de invatare si de dezvoltare, drumul in sine, si mai putin pe rezultatul final. Copilul trebuie incurajat sa observe modul in care ajunge la o solutie, la o rezolvare a unei probleme, fara a fi supus presiunii timpului, ori a unei evaluari. Pentru a cultiva competitivitatea, copilul trebuie sa se simta incurajat. Nu laudat! Copilul este cel care va simti ca a facut o evolutie, ca astazi s-a descurcat mai bine decat ieri, chiar daca nu a castigat. Iar aceasta satisfactie sa-i fie recompensa.
Copilul trebuie sa stie ca excelenta este apreciata, dar sa nu se simta vreodata ca este valoros doar din acest motiv. Parintii nu ar trebui sa se refere la copiii lor ca la “invingatori”, “cei mai frumosi”, “cei mai destepti”. In schimb, ar trebui sa aleaga alti termeni de comparatie: “imi place de copilul pentru pentru ca incearca” sau “imi place de copilul meu pentru ca este responsabil”. Pentru ca, din momentul in care copilul va simti ca are parte de lauda si atentia parintilor doar atunci cand este “cel mai bun”, atunci isi va alege acele competitii sau activitati usoare pentru el si care-i pot garanta reusita. Iar daca nu va putea alege, atunci se va simti presat, anxios, nervos, irascibil. Ce comunicare eficienta credeti ca se poate realiza intre parinte si un astfel de adolescent?
10 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le faca pentru a incuraja competitivitatea sanatoasa la copii:
1. Fii un model. Fara sa-ti dai seama, copilul te urmareste constant si invata de la tine. Daca esti tatic si iti place sa mai iesi cu prietenii la un fotbal, fii fairplay. Accepta infrangerea cu eleganta. Nu da vina pe altii si felicita cu sinceritate echipa castigatoare. Tu cat de repede renunti atunci cand ai o provocare si cum reactionezi cand nu ti-a reusit ceva?
2. Nu-l compara cu alti copii. Fiecare dintre noi este unic. Iti aduci aminte de copilaria ta, cand si parintii tai te comparau cu alti colegi, iar tie iti displacea si nici nu avea rezultat? De ce sa repeti aceasta strategie?
3. Daca nu are un talent extraordinar, nu-l compara cu idolul sau. Fii un parinte realist. Poate ca stie sa cante bine, insa, nu va fi urmatoarea Beyonce si poate ca nu are acel talent deosebit care sa-i puna marile scene ale lumii la picioare. Daca tu iti supraestimezi copilul si ii creezi impresia ca sigur va avea acelasi succes ca idolul sau, nereusita va fi crunta pentru copil. De asemenea, dorinta de a fi cat mai bun ii va manca tot timpul. Astfel scoala va fi lasata pe planul secund si va ignora orice alte activitati care l-ar putea destinde, relaxa, socializa mai mult cu prietenii, cu familia.
4. Nu analiza copilul dupa carnetul de note. Vorbeste cu copilul tau permanent. Iti cunosti copilul doar daca aveti o comunicare deschisa, nu din evaluarea pe care ti-o ofera notele din carnet. Si tu ai avut, probabil, in scoala, un profesor care sa nu stie sa explice la clasa, ori sa nu-i pese si sa fie mai ciudat. Iar din acest motiv, notele tale nu au fost dintre cele mai bune la materia respectiva. Un copil de nota 9 sau de nota 8 va fi mai putin iubit decat un copil de nota 10? Pentru ca daca ii arati ca pe tine doar nota maxima te intereseaza, nu faci decat sa-i transmiti un mesaj gresit.
5. Pregateste copilul pentru esec. Este dureros, este neplacut, insa, doar asa va invata copilul despre cum sa faca fata unei nereusite. Asa cum si tu ai invatat din greseli, lasa si copilul sa invete si sa-si construiasca propria experienta de viata. Atunci cand trece printr-un esec, copilul vede singur problema si, daca il ghidezi cu grija, va gasi singur si solutia. De asemenea, va invata cum sa treaca peste emotia si tristetea unei infrangeri. Astfel, devine mai puternic, increzator ca poate trece peste probleme si ca poate gasi solutii, chiar daca nu i-a reusit din prima incercare.
6. Nu cocolosi copilul daca a pierdut. Evita sa dai vina pe profesor, de fata cu copilul, pentru notele mici. Nu te apuca sa plangi alaturi de copil, zile la rand, pentru ca nu a fost selectat in echipa. Empatia fata de problemele sale este buna, insa, pana la un punct. Pentru ca, reactia ta exagerata si prelungita ii va da senzatia copilului ca infrangerea este mult mai serioasa decat credea el initial, ori, va pierde din vedere ca poate are o problema la materia respectiva, in ciuda comportamentului ciudat al profesorului.
8. Daca esti dezamagit de situatie, nu inseamna ca il iubesti mai putin, ori ca este un mediocru.
9. Cu totii ne dorim sa fim mai destepti si mai buni in ceea ce facem. Nu reusim de fiecare data, insa, efortul sigur face diferenta si ne aduce mai aproape de obiectivul nostru.
10. Scopul final este sa aiba o experienta placuta si sa transforme orice situatie intr-un joc din care sa invete ceva.