Competitivitatea sanatoasa la copii este diferita de competitivitatea clasica pe care, cel mai probabil, si parintii tai au folosit-o in copilaria ta.

Toti parintii vor sa ofere toate instrumentele necesare copilului pentru a creste puternic, ambitios, independent si sigur pe el. Aceste calitati l-ar ajuta sa devina un adult cu un viitor stralucit. Din acest motiv, parintii vad in competitivitate o solutie la obiectivul mai sus amintit. Insa, fara sa stie, parintii care pun prea multa presiune pe copii sa fie competitivi ajung sa faca mai mult rau decat bine. Iar explicatia este data de faptul ca se foloseste o tehnica gresita: copilul este comparat mereu cu ceilalti: “Andreea a putut sa ia nota 10. Tu de ce ai luat doar 9?” sau “Matei a dat mai multe goluri decat tine. Tu de ce nu poti sa faci la fel?”.

Ce se intampla atunci cand parintii pun presiune pe copil sa fie cat mai competitiv, comparandu-l mereu cu ceilalti?

Poate ca la inceput vor vedea ceva rezultate. Si, incurajati, parintii vor continua cu aceasta abordare. Insa, efectele pe termen lung nu sunt cele la care parintii se asteapta. Un copil crescut astfel va cauta sa diminueze senzatia neplacuta pe care o are atunci cand este comparat cu alti colegi. Cum? Va descoperi, rapid, metode simple care sa-i asigure reusita: va copia la teste pentru note mari, poate va incepe sa foloseasca suplimente alimentare si alte substante pentru rezultate mai bune la sport, nu va avea spirit fairplay, va alege mereu victoriile usoare, nu se va implica in proiecte care sa-l solicite mult si care nu-i garanteaza rezultatul asteptat, va fi un laudaros.

Teme pe acasa in exces? Un studiu arata care este durata maxima pentru temele pe acasa
Cum am ajuns sa crestem o generatie de adolescenti anxiosi. Iata motivul si solutiile

Aceasta strategie de incurajare a competitivitatii nu va ajuta copilul sa fie ambitios, ci il va inrai. Va deveni rautacios cu alti colegi de-ai sai care invata mai bine, ori care au rezultate mai bune din simplul motiv ca proprii parinti par sa fie mai mandri de acei copii straini. De asemenea, nu va avea o stima de sine ridicata, pentru ca nu are cine sa-l ajute sa aiba incredere in el, in abilitatile sale, in individualitatea sa. Acest copil nu se va accepta, nu va fi mandru de felul sau de a fi, ci va pretinde ca este altcineva, doar pentru a face pe placul parintilor si, mai apoi, a grupului in care doreste sa fie acceptat.

Poate va reusi, in acest sezon, sa fie cel mai jun jucator din echipa sa, ori va fi cel mai bun din clasa la matematica. Insa, esti pregatit sa platesti pretul pe termen lung si sa risti sa-ti transformi copilul intr-un viitor adult de care nici tie sa nu iti placa? Si sa nu ignoram pericolul asupra starii sale psihice. Pentru ca, un copil fortat, mereu comparat cu altii, fara stima de sine, care nu este acceptat de proprii parinti va fi predispus la depresie, anxietate si alte afectiuni periculoase.

Cum sa cresti un copil rezistent emotional. 20 de tehnici simple si de efect
Exista “cel mai bun mod de a creste un copil”? AFLA ce spun trei adolescenti de nota 10 despre parintii lor | VIDEO

Si ce faci daca ai inscris fata la patinaj si chiar nu are talent? O incurajezi sa munceasca pana nu mai poate pentru ca doar asa va ajunge si ea la Olimpiada? Chiar este util sa-i cultivi sperante false fiului tau de clasa a VI-a, comparandu-l cu Messi, doar pentru a te lauda in fata prietenilor ca este viitorul fotbalului romanesc? Hipercompetitivitatea nu-i ofera copilului sansa reusitei inteligente, ci ii macina spiritul, unicitatea si stima de sine.

Citeste pe pagina urmatoare ce este competitivitatea sanatoasa la copii si cele 1o lucruri pe care orice parinte trebuie sa le faca:

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit