Cei 5 pasi usori care-l invata corect despre competitivitate

Termenul de “competitivitate” este comun in vocabularul parintilor. Mesajele societatii in care traim ne spun mereu ca, pentru a reusi, trebuie sa fim competitivi. Astfel ca ne motivam copiii sa fie, la randul lor, competitivi.
Trebuie sa fim atenti la modul in care ajungem sa ne invatam copiii despre competitivitate. Doar competitivitatea sanatoasa este cea care conduce la rezultate pozitive, pe termen lung.
Te-ai aflat, vreodata, in situatia de a-i spune copilului ca poate sa faca un lucru, pentru ca are competentele, fara sa fie, totusi, adevarat?
Cunosti o mamica ce ii spune constant copilului cat este de talentat si de bun la un lucru, fara sa fie adevarat?
Ai auzit vreun tatic ce are pretentia de la copilul sau sa ii aduca doar note de 10 pe linie, la toate materiile, ori care nu accepta decat locul 1 la toate concursurile in care se inscrie fiul sau fiica sa?
Iata trei exemple ce iti arata momentul in care parintii incep sa greseasca cu privire la competitivitate.
Cu totii ne dorim succes si realizari pentru copiii nostri. Vrem sa aiba parte de fericire si o viata fara griji. Asa ca ii indemnam sa fie competitivi, tocmai pentru a reusi sa ajunga pe un drum care sa-l conduca spre succes. Doar ca, scopul nu scuza mijloacele si, in concentrarea spre acest obiectiv, uitam care sunt resursele bune pe care sa le folosim.
In momentul in care un parinte incearca sa isi convinga fiul sau fiica de faptul ca este bun la un lucru si ca poate fi primul (la note, la concursuri etc), aceasta strategie poate genera conflicte in mintea copilului. Din doua motive.
Parintele vede la copilul sau calitati sau talente pe care, poate, cel mic nu le are (la dans, la pian la o limba straina, la matematica etc). Astfel, parintele ridica asteptari pe care copilul nu le poate indeplini. Ori va face acest lucru, dar greu, si cu sacrificii.
Totusi, copilul resimte deceptie si frustrare atunci cand este pus in fata realitatii si i se arata ca, de fapt, nu este chiar atat de bun precum ii spusesera parintii. In acesta situatie, copilul resimte durere, isi pierde adevaratul simt al autoevaluarii, atribuie o nota negativa competitivitatii.
In acelasi timp, daca parintele nu-i lasa copilului libertatea sa incerce, sa greseasca, sa se ambitioneze si sa reincerce, nu cultiva adevarata competitivitate a copilului.
Chiar si celor mai talentati li se intampla sa greseasca la inceput, pana descopera cum trebuie sa procedeze pentru a reusi (indiferent daca vorbim despre rezultate academice, sportive sau artistice).
Cum poti face sa asiguri copilului sansa de a avea un viitor de succes prin cultivarea competitivitatii sanatoase si cum te poti feri de competitivitatea negativa?
Iata 5 recomandari utile:
1. Recunoasterea adevaratelor abilitati
Copilul trebuie sa-si poata defini abilitatile ca urmare a propriei sale experiente. Cand demonstreaza abilitati, indiferent de domeniu, ai grija sa i le recunosti, fara sa-l lauzi excesiv. Daca ai doi copii, evita sa dai exemple intre ei.
In loc sa spui: “Fratele tau strange jucariile mai repede decat tine” sau “De ce sora ta are mereu patul facut si tu nu?”, mai bine pune in evidenta lucrurile pozitive: “Ce bine faceti curat in camera impreuna! Ca o adavarata echipa!” Astfel, copiii tai nu vor fi in competitie unul cu altul, ci vor colabora.
2. Descopera talente
Copilul nu este o extensie a parintelui. Orice vis ar fi avut parintele pentru sine si nu s-a realizat, nu trebuie dat ca mosternire copilului, spre a fi indeplinit. Pentru a-i oferi sansa copilului sa se descopere, lasa-l sa incerce din toate: fotbal, dans, sah, muzica, inot, arte martiale.
Nu ii cere rezultate de Olimpiada si nu il forta daca nu ii place. Rolul tau este sa il observi, sa vezi la ce se pricepe mai bine si apoi sa-l incurajezi in acea directie.
Copiii care raspund parintilor tind sa devina adulti de succes
7 lucruri de care erai sigura ca le faci bine cu copilul au, de fapt, efecte negative
3. Competenta cere spirit competitiv
Atunci cand un copil concureaza si castiga, bucuria pe care o resimte il indeamna sa continue si sa isi doreasca sa repete experienta. Daca pierde, sentimentul de frustrare si nereusita il poate ambitiona sa mai incerce si sa faca mai bine data viitoare. Este important sa lasam copilul sa-si aleaga singur luptele. Atunci cand pierde, recomandarea este sa fie recunoscut efortul si incurajat sa mai incerce, fara sa se puna presiune.
Cum masuram succesul copiilor? Nu doar IQ-ul conteaza, ci si alti indicatori pana acum ignorati
Copilul e stresat? Reteta din 7 puncte care il va readuce in echilibru
4. Cum se pierde corect
Oricat de dulce este gustul victoriei, se intampla deseori sa nu castigam. Copilul trebuie sa inteleaga si acest aspect si sa stie ca parintii il iubesc indiferent de locul pe care il obtine. Puteti vorbi despre ce ar fi putut sa faca diferit si, mai ales, sa-l lasati sa gaseasca singur solutii pentru viitor.
11 sfaturi cum sa-l pregatesti mai bine pe copil pentru viata si lumea exterioara
5. Cu pasi de bebelus
Daca copilului nu ii ies lucrurile din prima incercare, nu te supara si nu il certa. Nu suntem perfecti! Recomandarea este sa aducem aminte copilului ca nu castigul este scopul, ci ceea ce se invata din tot procesul, chiar si experientele negative au rolul lor, de a pregati copilul pentru viata, de a-l invata, mai tarziu, cum sa se ridice dintr-o nereusita (profesionala sau personala). De asemenea, fiecare dintre noi avem propriul nostru ritm.
Unii reusim mai repede, altii mai greu. Important este sa intelegem ca putem avea rezultate, doar ca pasii pe care trebuie sa-i facem sunt micuti si nu putem sari peste anumite etape.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!