Clatite gustoase si sanatoase, la Nominoe, prima creperie bretona din Romania
Acum cateva luni, a fost deschisa prima creperie bretona din Romania, locul unde pot fi mancate clatite gustoase si sanatoase. Sunt clatite sarate preparate din faina de hrisca, precum si clatite dulci, ambele tipuri fiind cu totul altceva fata de clatitele cu care suntem obisnuiti in Romania.
Nominoë a fost primul rege al Bretaniei, „Tatal Patriei” („Tad ar Vro”) cum ii spun bretonii, cel care a unificat Bretania, l-a invins pe Carol cel Plesuv, regele Franciei Occidentale, in timpul bataliei de la Ballon, in 845, obtinand astfel recunoasterea independentei Bretaniei de catre puternicii razboinici franci.
Nominoë este, in acelasi timp, si povestea primei „clatitarii-bacanii” bretone din Bucuresti, care si-a deschis portile pe data de 17 septembrie 2018, in Bucuresti, pe Intrarea Veronica Micle nr. 4.
Povestea incepe, insa, cu 36 ani in urma, cand un baietel roman de nici 8 ani, pe nume Olavy-Thedor, de abia scapat din lagarul ceausist, ajunge impreuna cu parintii sai intr-un centru pentru refugiati si apatrizi situat la Piriac-sur-Mer, un mic port din sudul Bretaniei. O regiune in care isi va petrece urmatorii 11 ani din viata si in care va reveni cu regularitate ulterior, o regiune a Frantei cu o puternica identitate, cultura, gastronomie si istorie, dar si cu o natura si o geografie deosebite, care l-a primit si ocrotit la vreme de restriste si pribegie, si de care a ramas profund atasat.
Regula celor 3 minute pentru toti parintii care vor o comunicare eficienta cu copiii
Când copilul nu mănâncă. Cele mai frecvente greșeli ale părinților
Un colt de Bretania in Romania
Iata cum si de ce, la inceputul anului 2017, in timpul unei discutii cu sotia, acel baietel devenit intre timp om in toata firea si jumatatea sa, Dana, s-au gandit ca ar putea recrea si la noi, in Romania, un mic colt de Bretanie, devenind astfel un fel de „ambasadori” ai acelei regiuni deosebite. Si cum sa reprezinti Bretania in afara granitelor sale mai bine decat deschizand o „clatitarie bretona”? In acest scop, cei doi au inceput prin a se forma la meseria de „crepier”, in Bretania, unde in vara anului 2017, au urmat o formare personalizata la „Ecole Creperie Le Roïc”, predata de maestrul Patrick Rongier, care a crezut in proiectul pe care i l-au descris si care a redeschis scoala pe care o inchisese pentru a o muta in alta localitate special pentru ei.
A urmat o perioada lunga de pregatiri in vederea deschiderii acestei prime „ambasade a Bretaniei” in Romania, o perioada de aproape un an de zile… Un an de demersuri administrative diverse (si la noi in tara, nu sunt putine…), de contacte cu furnizorii, atat romani cat si bretoni, de cautare a unui spatiu comercial potrivit pentru acest loc, de amenajare a acelui spatiu odata gasit, de alcatuire si formare a unei echipe. O perioada lunga si grea, cu atat mai mult cu cat cei doi tineri antreprenori au trebuit sa se imparta intre slujba pe care o pastrau in continuare (profesor de engleza pentru ea, director intr-o corporatie din domeniul auto pentru el) si acest proiect.
Dar dupa un an de zile, s-a intrezarit insa capatul tunelului: spatiul ales era echipat, amenajat si decorat, multiplele autorizatii erau obtinute, o echipa frumoasa era alcatuita, iar lucrurile deveneau ceva mai simple dupa ce el a decis sa-si ia o perioada de concediu fara plata de 6 luni, pentru a se putea consacra in intregime si a „pune pe picioare” acest frumos proiect.
Iata cum, in luna septembrie a anului trecut, Dana si Theo, impreuna cu echipa si Maestrul Patrick Rongier au organizat evenimentele de lansare a primei „creperie-bacanie bretona” din Bucuresti si au deschis in mod oficial mica lor pravalioara.
Vrei un copil sincer si increzator? E interzis sa-l fortezi sa faca aceste 5 lucruri
Solutia din 5 pasi ca sa schimbi comportamentele neplacute ale copilului
Clatite din faina de hrisca, gustoase si sanatoase
O pravalioara care este o autentica „clatitarie” bretona, cu „clatite sarate” facute din adevarata faina de hrisca bretona bio, fara gluten in mod natural, si totodata si clatite dulci, ambele completate cu umpluturile bretone traditionale si cel mai bun cidru artizanal breton, elaborat in cea mai veche cidrarie artizanala bretona inca in activitate (brut, dulce si bio, toate 3 premiate cu medalia de aur la ultimul Concurs Agricol de la Paris), dar si cea mai buna bere artizanala romaneasca, nefiltrata si nepasteurizata (IPA, APA si alba). Si totodata o bacanie, din care clientii pot achizitiona atat cidrul si berea mentionate, cat si adevarati biscuiti artizanali bretoni („galettes” si „palets”) si bomboane caramel cu unt sarat. In ambele zone, accentul este pus pe produsele traditionale, artizanale, naturale si bio.
Dar Nominoë este chiar mai mult decat o „clatitarie-bacanie bretona”. Este o adevarata „ambasada” a Bretaniei, prin decorul sau, prin muzica sa, prin atmosfera sa, prin mica biblioteca alcatuita exclusiv din carti despre Bretania (pentru adulti, pentru copii, despre istorie, turism, geografie, pictura, benzi desenate sau frumoasele legende bretone), un loc „care te transporta in spatiu si timp”, asa cum a spus foarte frumos una dintre primele cliente care i-au calcat pragul; era cel mai frumos compliment pe care Dana si Theo il puteau primi.
Planul tau rapid cu 45 de activitati pentru copilul de 2-3 ani
Solutii practice pentru programul de masa al copiilor mofturosi
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!