Multi dintre parinti nu-si pot imagina nici macar o zi fara a consuma ciocolata, fie ca este ciocolata cu lapte, cu alune, neagra sau o alta specialitate. Insa, cand vine vorba de introducerea ciocolatei in alimentatia copilului, lucrurile se complica.

Experții in nutritia copiilor nu ofera un raspuns clar si transant la intrebarea daca ciocolata este benefica pentru copiii mici sau daca ar trebui interzisa acestora. Asta deoarece consumul de ciocolata are atat efecte pozitive, cat si negative.

Beneficiile consumului de ciocolata

Compozitia ciocolatei include:

  • Triptofan – un aminoacid care stimuleaza producerea de serotonina si, asupra creierului uman, are efectul unui antidepresiv. Din acest motiv, o cantitate suficienta de serotonina din creierul copilului ii imbunatateste abilitatile mentale și ii stimuleaza interesul pentru invatarea, pentru acumularea noilor cunostinte.
  • Fenilalanina – un aminoacid care contribuie la funcția de construire a proteinelor si ajuta la imbunatatirea memoriei, perceptiei si gandirii.
  • Teobromina – are proprietati similare cu cele ale cofeinei imbunatatind claritatea de gandirii si concentrarea copilului.
  • Vitaminele B1, B2 si PP
  • Provitamina A
  • Microelementele: sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fier si cupru
  • O cantitate mare de carbohidrati, care reprezinta o excelenta sursa de energie.
  • Antioxidanti, care imbunatatesc metabolismul copilului, protejandu-i vasele sanguine si asigurandu-i o imunitate crescuta.
  • Mai mult decat atat, consumul ciocolatei stimuleaze producerea asa-numitului hormon al fericirii – Endorfina.

Partea neplacuta a ciocolatei

Insa, dincolo de aceste aspecte pozitive ale consumului de ciocolata, exista si unele implicatii negative.

Desi o ciocolata de calitate contine toti acesti nutrienti benefici, consumul acesteia nu este recomandat copiilor cu varsta de pana la 3 ani. Pediatrii si nutritionistii sunt de parere ca sistemul digestiv inca sensibil al copilului mic nu poate digera produsele din ciocolata.

Totodata, la copilul de pana la 3 ani, ficatul si pancreasul nu sunt pe deplin formate pentru a functiona la capacitatea maxima. Din aceasta cauza, grasimea continuta de ciocolata reprezinta o sarcina prea grea de digerat pentru cele doua organe.

In plus, probabilitatea aparitiei unei alergii alimentare din cauza consumului de ciocolata este destul de mare in cazul copiilor mici.

O alta problema este faptul ca aceasta cantitate mare de grasimi si carbohidrati pe care o contine ciocolata si care au o valoare energetica ridicata are un efect de suprastimulare a copilului, in conditiile in care sistemul sau nervos este inca mai sensibil decat in cazul unui adult.

Nu trebuie stimulata nici activitatea cardiaca a copilului mic, cu atat mai mult cu cat creierul copiilor sub 3 ani nu este la fel de solicitat ca, de exemplu, cel al elevilor carora chiar le este recomandat sa consume cantitati mici de ciocolata.

Astfel, ciocolata nu este doar un desert delicios, ci si un produs util. Insa, acesta nu ar trebui introduse in alimentatia copilului pana la varsta de 3 ani.

Reguli de care sa tineti cont 

Copiilor mai mari de 3 ani, si, in special elevilor si copiilor care fac mult sport li se recomanda consumul zilnic de ciocolată. Insa mare grija la cantitate! Pentru a beneficia de avantajele ciocolatei, este suficient ca elevul sa manance 20-25 de grame pe zi, adica 3-4 patratele.

De asemenea, nu se recomanda consumul de ciocolata pe stomacul gol, deoarece carbohidratii care se asimilează foarte repede ajung imediat in sange si declanseaza producerea unei cantitati mari de insulina, care poate fi o amenintare la sanatatea copilului.

Când copilul nu mănâncă. Cele mai frecvente greșeli ale părinților

Cum deosebesti ciocolata de calitate

Odata ce am stabilit care este varsta recomandata pentru a incepe sa-i dati copilului ciocolata, trebuie sa stiti mai multe despre calitatea acestui produs. O ciocolata de calitate are o suprafata neteda si lucioasa. Suprafata mata a ciocolatei inseamna ca acest produs contine soia. Nu va recomandam sa mancati ciocolata care capata nuante gri, deoarece acest aspect indica faptul ca nu a fost pastrata in conditii corespunzatoare.

Nu oferiti copiilor nici ciocolata amaruie, din cauza continutului ridicat de cacao care il poate suprastimula pe cel mic.

Ciocolata ideala pentru copii este considerata ciocolata cu lapte care contine nuci si stafide, precum si intre 25% si 50% boabe de cacao.

Mai mult, o ciocolata de calitate nu trebuie sa contina orice tip de grasimi (de exemplu, ulei de palmier), ci doar unt de cacao. Daca pe eticheta cele 4 ingrediente: unt de cacao, masa de cacao, lecitina si zahar pudra, puteti fi sigur ca tineti in mana un produs de calitate pe care il puteti oferi copiilor.

Cand este momentul sa renunti la scaunul de masa pentru bebelusi. Greseli pe care sa le eviti & recomandari

14 sfaturi cum sa cresti un copil fericit

Trebuie sa mai stiti ca ciocolata care respecta toate normele se topeste cand o tii in mana, deoarece punctul de topire al untului de cacao este cu 4,5 grade mai mic decat temperatura mainii omului.

Un indiciu in plus ca o ciocolata este de buna calitate este sunetul puternic atunci cand este rupta. Cu cat acest sunet este mai puternic, cu atat mai multa cacao contine produsul.

In concluzie, pentru a obtine beneficii maxime din consumul de ciocolata, este extrem de important sa alegem un produs de calitate pe care sa-l oferim copiilor dupa varsta de 3 ani.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Powered by ConvertKit