Gravidele si mamele din Romania vor avea mai usor acces la servicii de educatie perinatala, necesare atat in perioada sarcinii, cat si in cea postnatala. Asociatia SAMAS, reteaua nationala de educatori perinatali, a incheiat un protocol cu Societatea Nationala de Medicina Familiei si Societatea Romana de Pediatrie, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei.

In urma acestui protocol, medicii de familie si medicii pediatri vor recomanda serviciile programului SAMAS care ofera servicii de consiliere si educatie pe perioada primelor 1.000 de zile, de la conceptia copilului, pana cand acesta implineste 2 ani.

Cum poti influenta viitorul copilului tau: Primele 1.000 de zile care fac diferenta

Cele mai mari secrete ale mamicilor! Care este al tau?

Programul are ca obiective pe termen lung: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata inca din timpul sarcinii, cat si postnatal.

Cifre ingrijoratoare privind sanatatea mamei si a copilului in Romania

Rata ridicata de mortalitate infantila, rata scazuta de alaptare exclusiva, malnutritia sau starea de sanatate precara a mamei si lipsa controalelor prenatale confirma o nevoie reala de educatie perinatala in tara noastra.

  • Desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute (8.471 de decese in 1990- 2.250 in 2009 si 2.078, in 2010), Romania se mentine, totusi, pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 8,5 la 1.000 de copii nascuti vii, in 2013 (conform Institutului National de Statistica).
  • Principala cauza a mortalitatii infantile este legata de perioada perinatala, cele mai multe decese inregistrandu-se in randul prematurilor. Nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2.500 de grame prezinta cel mai mare risc de mortalitate infantila. Greutatea mica la nastere este data de mai multi factori: malnutritia sau starea de sanatate precara a mamei, lipsa controalelor prenatale si a planificarii familiale.
  • Ponderea copiilor cu greutate mica la nastere a crescut de la 8,5%, in 2004, la 9,3%, in 2010, odata cu cresterea numarului de copii prematuri, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”, din Bucuresti, in anul 2011, pe un esantion de 2.117 copii.
  • Romania nu sta bine nici la rata alaptarii exclusive la san: 12%, fata de 30%, cat este media din UE, potrivit aceluiasi studiu desfasurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF. Si durata medie a alaptarii exclusive a scazut de la 3,9 luni, in 2004, la 2,43 de luni, in 2011.
  • Accesul gravidelor la informatii este scazut, mai spune studiul IOMC: doar 33% dintre mame au declarat ca au fost instruite asupra alaptarii exclusive.

„Cifrele ne arata ca este nevoie de mai multa implicare la nivel national pentru imbunatatirea starii de sanatate a gravidelor, mamelor si bebelusilor. Prin acest protocol ne dorim sa crestem vizibilitatea programului SAMAS si, implicit, accesul mamelor la serviciile de consiliere perinatala in primele 1.000 de zile, despre care studiile au dovedit ca joaca un rol crucial in starea de sanatate ulterioara a copiilor. Desi in tarile din Vest, serviciile de educatie perinatala sunt populare, romancele nu sunt foarte familiarizate cu aceste servicii, pe care le oferim gratuit cazurilor sociale”, a declarat Marina Otelea, Presedinte al Asociatiei SAMAS.

Cum stabilesti programul zilnic al unui copil mic

Cel mai mare si cel mai simplu secret al educatiei

„Medicii de familie sunt primii specialisti la care apeleaza gravidele, insa, din pacate, timpul alocat unei consultatii nu le permite sa le ofere consiliere detaliata si, mai ales, aplicata, despre ceea ce inseamna procesul nasterii, schimbarile fizice si psihologice care intervin in perioada sarcinii, reguli de nutritie in perioada pre si postnatala, informatii legate de pregatirea sanului pentru alaptare si despre alaptarea exclusiva. Vom promova programul atat direct, catre gravide, cat si prin sustinerea in cadrul evenimentelor desfasurate sub egida SNMF”, a declarat dr. Sandra Alexiu, Vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

„Nevoia unui astfel de program pentru sanatatea mamei si sugarului, care sa consolideze si sa dezvolte cunostintele si informatiile primite de gravide in cabinetul medicului de familie si pediatrului, este mare. Perioada diversificarii, dar si nutritia sanatoasa a copiilor prescolari pun multe probleme mamicilor, de aceea, cred ca orice program de consiliere care acopera acest subiect este foarte util. Vom recomanda ferm acest program oricarei mame cu copil mic care ne trece pragul”, a declarat Dr. Marin Burlea, Presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Peste 40.000 de mame au beneficiat de consultanta din partea SAMAS

SAMAS – Sanatate pentru Mame si Sugari (SAMAS) este un program de responsabilitate sociala initiata de Fundatia Crucea Alba, Crucea Rosie Sector 6 si Fundatia Nutricia menit sa ofere consiliere parintilor pe perioada primelor 1.000 de zile ale copilului lor.

10 lucruri pe care ai fi vrut sa le stii inainte sa ai un copil

„Inceteaza! Ca imediat vine tata si…” cu efectele sale nebanuite

In paralel, initiatorii programului SAMAS  si-au propus dezvoltarea unei Retele de Asistenti de Sanatate pentru Mame si Sugari, oferind burse de formare cadrelor medicale, care in urma cursurlor intensive si a perioadei de practica, devin educatori perinatali certificati SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).

Din anul 2013, de cand a fost initiat proiectul, pana la sfarsitul anului 2014, au fost certificati 218 educatori perinatali, iar 44.148 de mame au beneficiat de consultanta perinatala, cee ace inseamna aproximativ 13% din numarul total al gravidelor din 2013 si 2014.

Initiatorii programului si-au propus ca numarul cadrelor medicale care vor beneficia de bursele de formare SAMAS sa creasca la 500, iar peste 84.000 de mame sa primeasca acces la educatie perinatala, furnizata de educatorii perinatali, pana la finalul anului 2016.

Cele mai murdare locuri la care copilul are acces foarte usor

Cele mai frecvente 10 greseli de educatie a baietilor