Cercetatorii prezinta cele 5 lucruri pe care le fac parintii buni care cresc copii echilibrati

Chiar daca pornim la drum in meseria de parinte cu povesti diferite de viata, cu totii ne dorim sa fim cei mai buni parinti pentru copiii nostri.
Insa, cum deosebim un parinte bun de un parinte departe de a fi asa? Aceasta intrebare si-au pus-o mai multi experti. Concluzia la care au ajuns este ca un parinte bun isi ajuta copiii sa-si dezvolte calitati precum onestitatea, empatia, independenta, increderea in sine, cooperarea, veselia si bunatatea, si le insufla motivatia de a le dezvolta, potrivit autorului si profesorului de psihologie de la Temple University, Laurence Steinberg, citat de livestrong.com.
Rolul unui parinte bun este, de asemenea, si de a-si proteja copilul sa nu ajunga sa aiba probleme psihologice cum ar fi depresia, anxietatea si comportamentele antisociale, ceea ce ar creste riscul abuzului de substante.
Iata care sunt cele 5 atitudini pe care e important sa le manifeste parintii care isi doresc sa creasca niste copii echilibrati:
1. Iubire si afectiune
Un studiu realizat de profesorul de psihologie si cercetatorul Robert Epstein, publicat in anul 2010 in revista „Scientific American”, a aratat ca cel mai important lucru pe care il pot face perintii pentru cresterea unor copiii fericiti este sa fie iubitori si afectuosi in timp ce le ofera ghidarea parinteasca de care au nevoie.
Parintii iubitori aleg sa-si respecte, sa-si incurajeze si sa-si ingrijeasca copiii mai degraba decat sa-i judece si sa-i acuze. Ei isi reafirma constant dragostea si afectiunea, atat verbal, cat si prin comportament. Folosind feedback-uri pozitive, ei construiesc stima de sine a copilului mai degraba decat sa i-o distruga criticandu-l.
Atunci cand copilul lor are o realizare, ei isi exprima lauda si aprecierea cu entuziasm. Un parinte iubitor ar putea spune: „Este minunat ca ai facut curat in camera ta fara sa te rog” sau „Sunt atat de mandra ca faci parte din echipa de baschet”.
2. Comunicare eficienta
Parintii care au abilitati bune de comunicare manifesta un interes real pentru toate domeniile vietii copilului lor si sunt intotdeauna disponibili pentru el. Ei arata respect fata de copilul lor explicandu-i motivele care stau in spatele regulilor, mai degraba decat sa-i dea ordine sa faca „asa cum ti se spune”.
Pentru a-ti dezvolta abilitatile de comunicare, incurajeaza-ti copilul sa-si exprime sentimentele si apoi asculta-l cu intelegere. Atunci cand il asculti cu interes, ii arati copilului ca sentimentele si opiniile lui sunt importante. In loc sa-si reprime emotiile, spunandu-i ca este „gresit” sa simta o anumita emotie, arata-i empatie spunand: „Inteleg de ce te-a suparat sora ta mai mica” sau „Imi pare rau ca te-ai suparat atat de mult din cauza celui mai bun prieten”.
3. Abilitatea de a gestiona stresul
O alta caracteristica esentiala a unui parinte bun este abilitatea de a-si gestiona stresul si de a-si tempera manifestarea emotiilor negative, abilitate care ajuta la educarea copiilor echilibrati, conform lui Epstein.
De cele mai multe ori, copiii invata sa gestioneze stresul copiind modul in care parintii lor isi gestioneaza emotiile in situatiile stresante. Parintii care ajung seara acasa si se plang de serviciul lor, de seful lor, cei care folosesc un limbaj murdar, cei care se cearta sau isi varsa nervii pe copiii lor ofera un exemplu negariv pentru gestionarea stresului.
Atunci cand parintii nu reusesc sa faca fata stresului, copiii se simt anxiosi si nesiguri. In schimb, atunci cand copilul tau te vede cum reusesti sa-ti autoreglezi emotiile chiar si in conditii dificile, el va urma exemplul tau si va invata cum sa gestioneze singur stresul.
4. Respectarea autonomiei
Revolta ocazionala este o componenta sanatoasa a incercarii copilului tau de a-si dezvolta autonomia. Parintii care apreciaza independenta in formare a copilului lor aleg sa i-o sustina, mai degraba decat sa incerce sa o tempereze.
In loc sa dicteze regulile, ei il roaga pe copil sa contribuie si el, transformand stabilirea regulilor intr-un proiect comun. Copiii carora li se permite sa participe la luarea deciziilor sunt mai motivati sa le respecte, potrivit site-ului KidsHealth.
Cand copilul tau refuza sa inceteze sa se joace un joc video si sa mearga la culcare, ai putea fi de acord cu un compromis, spunand: „Te poti juca inca 15 minute si apoi sa mergi la culcare”. Pastrandu-ti flexibilitatea, arati ca onorezi nevoile copilului, in timp ce pastrezi limitele.
5. Modelul pozitiv
A fi un model de comportament pozitiv pentru copil este mai eficient decat orice masuri de disciplinare. Copiii invata prin observatie si, deseori, imita comportamentul parintilor lor. Atunci cand isi vad parintii certandu-se si pierzandu-si controlul, se simt in nesiguranta. Ei vor incerca sa rezolve conflictele prin lupta si cearta, la fel ca parintii lor.
Insa, parintii care isi pot depasi conflictele prin discutii calme si nu prin scandaluri reprezinta modele sanatoase. Manifesta acele trasaturi pe care iti doresti sa le dezvolti in copilul tau, cum ar fi bunatatea, compasiunea, sinceritatea, respectul, toleranta, rabdarea si iubirea neconditionata.
Sursa foto: Pexels
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!