7. Nu reusi. Atunci cand tatal l-a batut pe fiu la ping-pong si apoi, cand acesta incepe sa-l bata, tatal nu mai joaca cu el, fiul poate interpreta drept „Nu castiga sau n-o sa te mai plac”, care devine „Nu reusi”. Acelasi mesaj il transmite si criticile constante venite din partea unui parinte perfectionist: „Nu poti sa faci nimic bine” este interpretat drept „Nu reusi”. Alte situatii: „Noi nu am putut face facultate, dar facem sacrificii pentru ca tu sa ai studii superioare”, „Nu fa asta, nu vei reusi si iti va fi rau!” Acest copil, de regula, invata bine, isi face temele constiincios, insa, in momentul critic al examenului, fie se imbolnaveste in mod inexplicabil, fie se blocheaza si nu poate indeplini tema. Devenit adult, observa ca este urmarit de ghinion. Totul in ce isi investeste energia se strica din cauza unor factori independenti de el. Si nu reuseste nicidecum sa termine ce a inceput.

Optimismul copilului este innascut sau poate fi invatat?

Cuvintele care pot schimba viata copiilor nostri

8. Nu fi tu insuti. Aceasta injonctiune este transmisa de parinti atunci cand spun lucruri precum: „De ce nu poti fi si tu ca…?”, „De ce X a luat nota buna si tu nu?”, „Trebuie sa tinzi catre ideal” etc. Copilul va avea un sentiment permanent de indoiala in fortele proprii si ii va invidia pe alti oameni mai puternici si care au mai mult succes, adica oamenilor ideali. Consecinta este lipsa stimei de sine, persoana va fi mereu nemultumita de sine, va dori sa semene cu altcineva, autocritica exagerata.Va trai cu un sentiment chinuitor de conflict interior.
Aceasta directiva poate fi data de parinti si copilului care are sexul „gresit”, atunci cand unul dintre parinti isi doreste foarte mult o fata, insa se naste un baiat sau invers.

9. Nu apartine. De exemplu, atunci cand parintii se comporta ca si cum ar trebui sa fie altundeva, in alta tara sau regiune, copilului ii este dificil sa stie unde apartine si poate sa simta ca nici el nu apartine acelei comunitati. De asemenea, aceasta injonctiune este transmisa si atunci cand parintii ii spun lucruri care il fac pe copil sa se simta foarte diferit de ceilalti: „Esti atat de timid, atat de dificil”, „Nu esti ca ceilalti copii”. Copiii pot descifra acest mesaj astfel: „Nu apartine nimanui in afara de mine, deoarece esti diferit”. Persoana car se supune acestei injonctiuni parintesti se simte mereu strain intre oameni si altii pot considera despre el ca este introvertit si timid. Insa el va fi atras mereu de familia sa, deoarece se simte singur si inconfortabil printre ceilalti oameni.

Elimina tensiunile din relatia cu copilul. 10 cuvinte salvatoare

7 moduri simple sa-ti imbunatatesti rapid relatia cu copilul

10. Nu gandi. Sunt momente cand parintii le spun copiilor: „N-o mai fa pe desteptul!”, „Fa ce-ti spun, nu mai gandi”, „Nu te mai gandi la asta”, transmitandu-le mesajul „Nu gandi”. Parintii pot transmite si mesajul „Nu gandi ce gandesti, gandeste ce gandesc eu”, spunand lucruri precum: „De ce sa-ti mai bati capul cu toate fleacurile? Mai bine gandeste-te la ce-ti spun eu”, „Nu te contrazice cu mine”. Copilul decide atunci: „Gresesc mereu”, „Sunt prost”, „Nu pot gandi de unul singur”, „Niciodata nu ma pot concentra”, „Nu sunt bun la matematica”, „Nu voi mai deschide gura inainte de a afla ce gandesc ceilalti oameni”. Persoanele care au primit aceasta directiva in copilarie isi simt deseori capul gol de ganduri, iar atunci cand trebuie sa rezolve o problema, au dureri de cap, ceea ce ingreuneaza sau face imposibil procesul gandirii. Ele au un sentiment de neincredere fata de rezultatele efortului lor intelectual si savarsesc deseori actiuni necugetate, dupa care nu inteleg „Cum am putut face acest lucru?”.

11. Nu simti. Aceasta injonctiune este transmisa de numerosi parinti fara sa vrea si fara sa-si dea seama: „Nu mai plange”, „Baietii mari nu plang”, „Cum iti poate fi frica de caine? Sa stii ca nu musca”, „Nu mai tremura de frig, doar esti barbat”, „Suporta. Invata sa nu-ti arati suferinta”. Mesajul transmis poate fi si „Nu simti ceea ce simti, simte ce simt eu”: „Mi-e frig, pune-ti un pulover”, „Nu il urasti pe fratiorul tau mai mic, esti doar obosit”. Copilului i se transmite faptul ca este gresit sa-si manifeste emotiile si ca nu are voie sa le simta. Si isi pune o bariera in fata emotiilor si inceteaza sa mai simta. Persoanele care isi interzic sa traiasca senzatiile fizice sufera frecvent de boli psihosomatice. Iar cele care isi reprima emotiile se confrunta cu numeroase probleme emotionale care se manifesta in mod special in relatiile cu oamenii.

7 motive pentru care POTI sa-ti bati copilul

Copiii care raspund parintilor tind sa devina adulti de succes

12. Sa nu ai incredere. Aceasta injonctiune este transmisa copilului atunci cand parintele spune: „Sa nu ai incredere in nimeni, lumea e rea”, „Toti vor sa te pacaleasca”, „Ai incredere doar in mine/noi (parintele/parintii)”. Auzind asemenea afirmatii, copilul trage concluzia ca lumea care il inconjoara este un loc periculos si ca nu e voie sa ai incredere in nimeni. In viata de adult, aceasta injonctiune se manifesta prin suspiciunea permanenta a persoanei ca oamenii vor sa o tradeze. Aceasta persoana are dificultati in relatiile emotionale si sexuale. Uneori, isi asuma rolul de „victima”, care este permanent inselata si parasita de reprezentantii sexului opus. Incercand sa compenseze neincrederea in lume, persoana va depune eforturi sa detina cat mai mult control.

Ce este cel mai dificil in cazul injonctiunilor este faptul ca ele sunt transmise inconstient de catre parinti. Evident, daca i-ai spune unei mame ca ii transmite copilului sau mesajul „Nu exista”, care il face pe copil sa-si doreasca sa dispara, te-ar contrazice cu toata fiinta sa. Si va avea dreptate, deoarece pentru niciun moment nu i-a trecut prin cap asa ceva.

In plus, odata transmisa o injonctiune si preluata de catra copil, aceasta ii determina actiunile si reactiile in mod inconstient. De la acest nivel, ele pot fi descoperite de catre psihoterapeuti si pot fi schimbate in orice moment al vietii.

Cum disciplinezi un copil fara sa-l pedepsesti. „Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”

Despre ce vorbim cu copiii. 50 de intrebari pentru o discutie de suflet cu cei mici

Insa, ce depinde de noi ca parinti este sa facem tot posibilul pentru a nu transmite asemenea mesaje care ii pot programa pe copii la lucruri necugetate, la accidente si chiar la boli si reactii psihosomatice.

Si, pentru ca aceste informatii sa te ajute intr-adevar, poti face urmatorul lucru. Reciteste lista celor 12 tipuri de injonctiuni si observa 2 lucruri:

  1. Injonctiunile care ti-au fost transmise tie de catre parinti (vei recunoaste rapid tiparul).
  2. Injonctiunile si mesajele ascunse pe care ai tendinta sa le transmiti copilului/copiilor tai.

Stiind acum cat sunt de periculoase aceste mesaje, iti poti propune sa observi cand apare tendinta de a le transmite si sa le elimini din comunicarea ta cu copilul/copiii.

Si scrie, intr-un comentariu, ce ai observat.