Sfaturi Montessori: Evita situatiile care pot genera tensiuni

Nu iti place cand copilul ia telecomanda si cere insistent la televizor. Ori, daca este putin mai mare, si-l aprinde singur. Ori, te enervezi mereu cand copilul darama anumite obiecte de decor, pune mana pe alte lucruri interzise. In loc sa lasi aceasta situatie sa genereze tensiuni intre tine si copilul mic, iar de aici chiar si tantrums (iar despre ele am scris AICI, AICI si AICI), mai bine evita!

Astfel, nu lasa la indemana copilului lucruri pe care nu vrei sa puna mana. Strange toate obiectele si decoratiunile pe care nu vrei sa le darame si sa le sparga. Minimalist este, intr-o casa cu copii mici, sinonim cu mai multa fericire.

Sfaturi Montessori: Casa ta e si a lui

Ti-ai adaptat programul dupa programul copilului, ti-ai schimbat mentalitatile, grijile tale sunt acum altele, ti-ai securizat casa si toate colturile ascutite si prizele sunt protejate. I-ai facut loc pentru mobila si pentru toate jucariile. Insa, nu este suficient.

Ai aflat, deja, ca bucataria este un magnet pentru copil. Si ca oalele tale sunt comorile pe care le doreste in orice moment, in locul oricarei alte jucarii. Iar biroul tau de casa (in care ai atat de multe nimicuri colorate!) il atrage pe copil atat de mult!

Iata locuri din casa pe care nu le poti evita. Ai putea sa inchizi toate sertarele din toate camerele. Dar, la un moment dat, il vei scapa in acele locuri. Asa ca, ofera-i copilului un sertar al lui in care poate umbla in orice moment, in toate camerele din casa.

Motivul pentru care iti deschide sertarele nu este intentionat, de a-ti da tie ordinea peste cap, ori emotii cand il vezi cu mana pe obiecte periculoase. Pentru copil este doar curiozitate si dorinta de a fi si el implicat in “lucruri de oameni mari”.

Iata un secret care pe mine m-a ajutat din mai multe puncte de vedere: organizare, siguranta si linistea nervilor mei. Din momentul in care a inceput sa mearga si sa descopere casa, i-am dat:

  • un sertar al lui in bucatarie – in care am pus oale si alte tigai incasabile si mai putin pretentioase, pe care le putea scoate oricand, fara problema.
  • un sertar al lui in biroul din living – in care i-am pus jucarii mici (un fel de cutie cu comori pe care o putea redescoperi mereu)
  • in dormitor – liber la sertarul cu sosete (al lui tati)

Pe mine nu ma deranja ca umbla in acele locuri, el era bucuros ca poate accesa zone din casa altele decat camera lui. Si, in niciun moment, sertarele casei noastre nu au avut chei sau alte dispozitive de siguranta!

11 sfaturi cum sa-l pregatesti mai bine pe copil pentru viata si lumea exterioara
6 motive de ce sa cresti inteligenta morala a copilului tau

Sfaturi Montessori: Daca ai o regula, tine-te de ea!

Secretul de mai sus nu s-ar fi putut desfasura atat de bine daca nu ar fi fost reguli. De la inceput. I-am aratat ce se afla in toate sertarele din casa, sa vada ca nu ascund nu stiu ce comoara. Apoi, i-am aratat locurile lui speciale. Nu a intele de la inceput. La 1 an nici nu aveam pretentia. In scurt timp, insa, i-a intrat in reflex sa le deschida doar pe ale lui si sa se joace in acele zone. Am avut reguli pe care le-am respectat si am incercat sa raman constanta.

Constanta este un alt secret ce te va ajuta de fiecare data. Regulile sunt bune, insa, daca nu esti constant, nu le poti aplica eficient. Este suficient sa incalci regulile de cateva ori, iar copilul va intelege ca: nu este nicio problema daca nu asculta regulile, acestea sunt facute pentru a fi incalcate, si, de fapt, nu prea vorbesti serios cand astazi ii spui NU, dar maine il lasi sa faca acel lucru.

Trei situatii care-l invata pe copil sa nu mai aiba incredere in tine

Sfaturi Montessori: Vorbeste-i asa cum iti doresti sa-ti vorbeasca si el

Fiecare cuvant are impact asupra copilului tau. Daca ii multumesti atunci cand iti aduce ceva, la fel iti va raspunde si el. Daca alegi varianta “pentru ca asa am spus eu”, sa nu te astepti la o incredere foarte mare intre voi. Increderea si comunicarea sunt rezultatul tuturor vorbelor si faptelor mici pe care le faci in fiecare zi. Chiar daca esti obosit, nu ai rabdare, esti stresat sau nervos.

Daca ii vorbesti copilului despre rabdare si bunatate, nu te va crede daca tu incepi sa tipi la el si, sub pretextul oboselii tale, sa scuzi lipsa de rabdare.


 

Recomandari:

Cum sa cresti un copil extraordinar. Metoda Montessori - Tim SeldinCum sa cresti un copil extraordinar. Metoda Montessori – Tim Seldin
Maria MontessoriMaria Montessori – Marion O’Donnell
copilul in familie maria montessoriCopilul in familie – Maria Montessori
Colectia Montessori. Asocieri. Legume si fructeColectia Montessori. Asocieri. Legume si fructe


 

Sfaturi Montessori: Bucurati-va de lucrurile mici si concentreaza-te pe proces, nu pe rezultatul final

Acest sfat te va ajuta sa fii putin mai relaxat. Priveste universul prin ochii copilului tau. El va vedea florile, pasarile, soarele. Tu treci pe langa ele, dar gandurile iti stau tot mai griji. Invata-l sa aprecieze lucrurile mici din jurul sau si ajuta-l sa se concentreze pe drumul si procesul de invatare, nu pe rezultatul final! Incurajeaza-i incercarile si acorda mai putina importanta reusitei sau nereusitei sale. “Imi place ca ai incercat!”, “Ma bucur ca ai vrut sa mai dai o sansa sireturilor”, “De data asta ai putut mai mult ca daca trecuta”. In acest fel, iti exersezi tie, in primul rand, abilitatea de a cultiva o competitivitate sanatoasa la copilul tau. Iar apoi, ii oferi copilului instrumente foarte valoroase ce tin de abilitatile sale de leadership, de cunoastere de sine.

7 lucruri de care erai sigura ca le faci bine cu copilul au, de fapt, efecte negative

Fii cel mai bun parinte pentru copilul tau si nu diminua importanta lucrurilor mici, de rutina!

+ alte 10 sfaturi Montessori (VIDEO)