2. Vorbeste mai mult cu copilul tau. Vorbeste, fa conversatie, pune-i intrebari in fiecare zi. Dar nu ma refer aici la Ce ai mai facut la scoala? – intrebare pe care, de altfel, nici tu nu o agreai cand erai copil. Pentru ca stii, deja, ca aceasta intrebare va primi aceleasi raspunsuri monosilabice: bine sau nimic. Intereseaza-te sa ii cunosti prietenii, sa iti povesteasca despre acestia, despre ziua lui intreaga.

Daca s-a intamplat ceva amuzant peste zi etc. Povesteste-mi despre cum te-ai jucat in pauze. Cu aceste intrebari iti vei cunoaste copilul mai mult. Da, tu iti cunosti copilul cel mai bine, doar esti parintele sau. Insa, nu ma refer aici la nevoile sale, la masura de la haine, la felurile de mancare pe care le agreeaza sau nu. Este vorba despre a-ti cunoaste copilul ca persoana. Si vei fi surprins sa descoperi lucruri minunate despre (inca) mana aceasta de om pe care, poate, nici nu le banuiai.

3. Invata-l sa-si rezolve problemele fara sa-i dai tu solutiile. Nu stiu ce faci tu in acest moment, dar eu zambesc in timp ce scriu despre aceasta recomandare. Pentru ca, zilele acestea, cartea preferata de Luca, baietelul meu de aproape 4 ani, este Regele elan. Am cumparat cartea de curand, de la Ikea si este vorba despre un elan caruia ii era teama sa devina rege, din cauza faptului ca simtea ca nu are multe calitati (nu putea sa zboare ca pasarile, ori sa topaie ca iepurii etc.).

Cumva, insa, a reusit sa fie de foarte mare ajutor animalutelor din padure, care se confruntau cu diferite provocari, tocmai pentru ca le incuraja sa isi gaseasca solutii la probleme, fara sa fie el cel care le rezolva. Citindu-i de mai multe ori povestea, Luca a inceput sa perceapa ca a fi de ajutor cuiva nu inseamna sa-i dai solutiile exacte, ci sa-l sprijini in rezolvarea problemei, doar sa fii acolo pentru el.

Trei tehnici simple pentru a creste inteligenta emotionala la copii

Cuvintele de care ne e frica, dar trebuie sa le spunem copilului. 11 mituri despre viata, demontate

4. Sa-i multumesti copilului si sa-i recunosti meritele in fiecare zi. Nu este lucru mai valoros pe lumea aceasta pentru cresterea stimei de sine ca recunoasterea venita din partea parintilor. Nu ma refer aici sa lauzi copilul pentru orice banalitate, insa, copilul, ca si tine, de altfel, simte nevoie ca eforturile sale sa-i fie recunoscute si apreciate.

Nu rezultatul final este cel ce conteaza, insa, intregul drum pe care copilul in face, calatoria in sine. Si tu ai nevoie ca meritele sa-ti fie recunoscute si simti o stare de bine, un impuls si o incredere in tine ridicata atunci cand cei din jur constientizeaza eforturile tale. Exact asa simte si copilul tau.

Tu si copilul tau puteti fi fericiti in 3 minute. Magia recunostintei

Comunicarea cu adolescentul. 8 recomandari care potolesc certurile si aduc intelegerea

5. Lasa-l sa ia contact cu problemele societatii. Va veni o zi, de pe la 3 ani, cand te va intreba de ce doarme pe strada acea persoana sau de ce iti cere bani, la semafor, o femeie cu un copil in brate. In timp, vei vedea ca, inevitabil, va auzi despre tragedii, pierderi, incendii, razboaie, foamete si alte intamplari nefericite.

Fara sa-i pui o povara pe umeri si in suflet, trebuie, cumva, sa incepi sa-i arati si problemele societatii si sa i le explici pe intelesul sau. Foloseste acest exercitiu al realitatii pentru a-l va invata despre compasiune si despre puterea pe care si el o are pentru a face o diferenta: donatii de haine vechi si jucarii cu care el nu se mai joaca demult ar fi un pas, doar daca si copilul doreste sa le ofere.

Sursa foto: Pixabay

Mi-ar face placere sa stiu cat de dificile sunt aceste recomandari pe o scara de la 1 la 5 (1 foarte dificil si 5 deloc dificil)