Societatea se schimba de la o zi la alta. Simti diferenta dintre tine si parintii tai. Inevitabil, si copiii simt diferente. Pentru ca nici copiii de astazi nu sunt cei care au fost pe vremea ta. Cu toate ca ma feresc de comparatii, hai sa facem astazi o exceptie.

Cum se comportau parintii nostri? Ne lasau mai multa libertate (generatia copiilor cu cheia de gat), ne lasau timp sa ne plictisim, ne jucam nesupravegheati, in fata blocului. Dar si limitele erau foarte clare. Si, vai de cine incerca sa treaca peste aceste limite!

Care este tendinta, astazi? Spre mai multa protectie a copilului. Niciun parinte nu doreste sa-si asume riscurile societatii actuale. O alta tendita este spre aglomerarea programului copilului. Pentru ca, daca nu bate mingea in fata blocului si nu are prieteni cu care sa se joace afara, nu mai ramane decat televizorul sau calculatorul, ceea ce nu este o optiune pentru multi parinti.

In acelasi timp, avem in jur multa competitivitate. Si noi, ca adulti, ne simtim de multe ori sufocati de aceasta. Combinatia dintre competitivitatea la moda, lipsa activitatilor de petrecere a timpului liber si programul incarcat al parintilor se concretizeaza intr-un program incarcat si al copiilor. Si cei mici ajung sa fie inscrisi la 5-7 activitati extracuriculare, pentru a fi intretinuti, pentru a fi in grija cuiva si pentru a valorifica timpul.

De teama sa nu ramana cu amintirile neplacute ale propriei copilarii, parintele renunta complet la pedepse, de teama sa nu isi traumatizeze copilul. Insa, uita si de reguli. 

Tu stii bine ce fel de copilarie ai avut si ce fel de copilarie iti doresti pentru copilul tau. Insa, psihologii de la Harvard au reusit sa restranga “arta” de a creste un copil la 5 reguli de baza, pentru a evita problemele cu copiii.

In aceasta era digitala, in care tehnologia ne promite mai multe conectivitate, pentru a ne tine, de fapt, deconectati de cei pe care ii avem, fizic, langa noi, psihologii de la Harvard ne indeamna sa tinem cont de aceste reguli de baza. Vei observa ca, indiferent care este stilul tau de viata si care este viziunea care te ghideaza in cresterea copilului tau, aceste reguli se aplica oricarei familii.

Iata, astfel, cele 5 porunci ale parentingului ideal, conform psihologilor de la Harvard:

1. Petrece mai mult timp cu copilul. Indiferent din ce colt al lumii ne citesti (pentru ca avem cititori in Europa, in America de Nord si chiar in Africa), stii ca una dintre trasaturile parintilor de astazi este legata de lipsa timpului. Ceea ce duce la stres, la oboseala, la nemultumire. Parintii de astazi muncesc un volum de ore pe care generatia anterioara, cea a bunicilor de astazi, nu l-a cunoscut.

Tocmai de aceea, dupa 8-10 ore de munca, atunci cand, in cele din urma ajungi acasa, vrei liniste si cateva minute in care sa iti tragi sufletul, sa faci nimic! Asa ca intervine concesia televizor / tableta / telefon pentru putina liniste. Simti ca nu ai energia sa te joci ca si cum abia te-ai trezit, ori sa corectezi teme, ori sa iesi in parc sa fugi dupa bicicleta copilului.

Fara smiorcaieli si intarziere. Cum sa opresti nebunia pregatirii de dimineata

“Nu! Nu! Nu!”. Cele mai rapide 5 moduri pentru a-l face pe copil sa te asculte

Insa, pe cat de mult crezi ca te salveaza televizorul sau tableta, pe atat de mult rau iti face in realitate. Timpul pe care nu il dedici copilului nu il vei mai recupera. Timpul trece si, chiar daca iti spui ca te vei revansa maine, vei constata ca, odata rutina instalata, nici nu mai realizezi plasa de dusmani nevazuti din relatia cu copilul tau.

2. Vorbeste mai mult cu….
(citeste continuarea pe pagina 2)

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit