Cele 3 greseli ale parintilor care distrug echilibrul emotional al copiilor
Cea mai mare dorinta a parintilor pentru copiii lor este ca ei sa devina persoane echilibrate din toate punctele de vedere: emotional, psihic si fizic, ceea ce inseamna sanatate sufleteasca si fizica.
„In ceea ce ii priveste pe copiii mei, as vrea mult sa le ofer acel echilibru emotional care sa le permita sa aiba mereu incredere in ei, astfel incat sa nu caute confirmarea in alta parte. Sa nu aiba niciodata dubii ca sunt cei mai buni!”, spune o mamica din comunitatea Centrul de Parenting.
De ce ne dorim acest lucru pentru copiii nostri? Deoarece un copil echilibrat din toate punctele de vedere este un copil implinit, care se iubeste pe sine, care are incredere in sine, care este atat de puternic si curajos incat este capabil sa-si urmeze visele si chiar sa schimbe lumea, daca asta va fi chemarea lui. Cu totii intuim asta.
Insa, din pacate, cei mai multi dintre parinti nu stiu ce anume sa faca pentru a creste copii echilibrati.
Sa vedem mai intai care sunt trei dintre cele mai frecvente greseli pe care parintii le fac fara sa vrea in incercarea de a creste copii echilibrati emotional, obtinand exact contrariul:
1. Isi indreapta toata atentia catre a-i influenta, a-i schimba pe copii
Fac asta uitand cat de important este sa se preocupe si de sine, de propriile lor emotii, de depasirea propriilor lor blocaje si de realizarea propriilor scopuri. Odata cu venirea pe lume a copiilor, unele mame aleg inconstient sa-si sacrifice propria viata cel putin pana pun copiii pe picioare. Consecinta acestei decizii este o presiune mult prea mare pusa pe copil si acumularea fireasca a unor frustrari. Fiecare persoana vrea sa fie fericita si implinita. Si nu poti schimba pe cineva atata timp cat nu il accepti neconditionat. Acestea sunt lucruri care tin exclusiv de tine si deloc de copilul tau. Daca nu gasesti raspuns la ele, sansele sa schimbi si sa influentezi copilul in bine sunt mici.
Cele 3 moduri in care oamenii isi gestioneaza gresit emotiile. Mecanismul renuntarii la sentimente, de la David R. Hawkins
Cele 5 emotii care ii blocheaza pe copii in mediocritate
2. Le cer copiilor sa faca lucruri pe care ei insisi nu le fac sau sa manifeste calitati pe care ei insisi nu le au
Daca stii ca neincrederea in tine te-a impiedicat sa obtii mai multe de la viata si ti-a adus suferinta, in mod sigur vrei sa ai un copil increzator si faci tot ce crezi ca l-ar ajuta sa-si construiasca o imagine de sine cat mai buna.
Totusi, poti sa-i oferi nenumarate activitati, poti sa-i vorbesti ore in sir despre increderea in sine, dar, daca nu o ai tu in tine, e putin probabil copilul sa se simta increzator. Cel mult, va intelege conceptul doar la nivel rational.
Un lucru pe care l-am inteles in anii de cand sunt mama si de cand lucrez cu parintii este ca cel mai bun lucru pe care il putem face pentru ca ai nostri copii sa dobandeasca anumite calitati este sa educam aceste calitati la noi insine. Si nu exista metoda de predare mai buna a unui parinte catre copilul lui ca propriul exemplu.
Dupa cum bine a observat un tatic din comunitatea noastra: „Teama cea mai mare pe care o am legata de copiii mei este aceea ca nu voi reusi sa ii motivez suficient pentru viata, sa le transmit o anumita „indarjire” care sa ii faca sa reuseasca sa fie persoanele echilibrate care mi-as dori sa fie. Am acesta frica, deoarece eu stiu despre mine ca sunt o persoana foarte emotiva si cu usoara instabilitate emotionala si atunci copiii fiind ca niste mici buretei…”
Cum apar traumele emotionale la copii
Fricile care ne dezechilibreaza relatiile cu copiii
3. Suferinta, nefericirea, dezechilibrul constant pe care il traiesc parintii si pe care il vad si il simt copiii
Sunt mame care nu pot sau nu vor sa-si ascunda suferintele emotionale de ochii copiilor. Eu fac parte din aceasta categorie: pur si simplu, cand am o durere sufleteasca, nu ma pot abtine si lacrimile imi curg fara voia mea. Poate ca si acest lucru m-a determinat sa incep sa lucrez cu emotiile mele ca sa invat sa le reglez.
Sunt, insa, si mame care au invatat poate inca din copilarie sa-si ascunda sentimentele. Chiar daca simt furie sau neincredere sau dezamagire, ele se pot preface ca totul e bine si pot zambi cand sunt cu copilul.
Pare o solutie mai buna, nu-i asa? Pare, dar nu este, deoarece copiii au extraordinara abilitate de a simti ceea ce simti tu, dincolo de ceea ce arati in exterior. Cu alte cuvinte, cu tot efortul parintelui de a-si ascunde emotiile, copilul le simte. Mai rau, el invata de la parinte sa fie nesincer, sa se ascunda de ceilalti si chiar de sine, sa-si reprime sau sa fuga de propriile sentimente. Acest lucru poate duce, pe termen lung, la instabilitate emotionala si chiar la boli prin somatizare.
Daca te regasesti in vreuna dintre situatiile de mai sus, afla ca marea majoritate a parintilor trec pe acolo. Este firesc, deoarece aceste situatii fac parte dintr-un intreg proces de constientizare si de lucru cu sine, pentru ca sa putem, apoi, sa fim acei parinti extraordinari care ne dorim sa fim pentru copiii nostri. Asadar, daca te-ai regasit mai sus, ce ai de facut pentru moment este sa te feliciti pentru ca stii ca te afli deja pe acest drum care, mai devreme sau mai tarziu, te va duce acolo unde iti doresti.
In articolul de maine, vom publica o strategie din 5 pasi care sa te ajute sa educi un copil echilibrat emotional.
Daniel Goleman spune care sunt cele 9 emotii toxice care genereaza boli
Emotiile copilului de la 0 la 12 luni si cum sa cresti inteligenta emotionala la copiii mici
Cele 9 emotii care ii imbolnavesc pe copii
Sursa foto: Pexels
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!