Nu este nimic rau in a fi un parinte ocupat. Cu totii suntem! Si nu trebuie sa te simti vinovat pentru ca ai un program incarcat. La finalul zilei, nu va conta numarul de ore petrecute cu copilul, ci calitatea acelor momente. Tocmai de aceea, venim cu un sfat Montessori pe care il poti folosi incepand de astazi.

Nu pune copilul la colt, pune-l pe prima treapta a prioritatilor tale!

Poate nu toate, dar 90% dintre momentele de plans sau de obraznicie ale copilului reprezinta un semnal de alarma evident asupra atentiei pe care cel mic o cere de la tine. Stim ca ai zeci de lucruri mici de rezolvat zilnic, fie ca esti un parinte care lucreaza la birou, fie ca esti unul care lucreaza acasa. Intentionat am evitat expresia “a sta acasa cu copilul”. Doar cine nu a experimentat concediul de crestere al copilului poate sa spuna ca o mama “sta acasa”.

Astfel, indiferent de activitatea zilnic, agenda ta va fi mereu incarcata. Insa, atunci cand esti cu copilul si trebuie sa faci diferite lucruri si in prezenta lui, urmareste starea de spirit a copilului. Cu putin noroc, vei reusi sa faci 3 din 5 lucruri pe care ti le-ai propus. Si asta intr-o zi buna. Dar daca observi ca incepe sa fie agitat, arunca jucarii, tipa, poate chiar incepe sa planga, opreste-te! De fapt, ar trebui sa te opresti inainte sa inceapa sa planga.

Nu te supara pe copil pentru ca este agitat, “obraznic”. De cele mai multe ori vrea doar atentia ta, sa-l tii in brate, sa-i oferi 5 minute. Da, poate ca sunt acele 5 minute de care si tu ai avea nevoie pentru a termina task-ul respectiv. Insa, indiferent de ceea ce faci, opreste-te! Lasa-l sa te duca acolo unde vrea, joaca-te cu el, citeste-i o poveste scurta, dansati 5 minute pe o melodie.

Schimba-ti starea de spirit! In loc de o privire incruntata si de tensiune, ofera-i zambet si relaxare. vei vedea cat de repede se va linisti. Si, cel mai probabil, dupa aceste 5-10 minute vei putea sa termini ceea ce doreai de la bun inceput.

Faptul ca esti distras si ca ai atat de multe lucruri de facut nu sunt, pana la urma, din vina copilului. Si de ce ar trebui sa ajunga el sa fie pus la colt, ori certat, cand tu ai putea opri rapid tensiunea si ii poti oferi 10 minute de calitate, de timp 1-la-1.