Ce trebuie sa ii explici copilului despre capcanele pasiunii
Adevarul este ca pasiunea aduce o fericire, insa nu este cheia rezolvarii problemelor in viata si nici nu presupune sa fii mereu in extaz atunci cand o practici. Atunci cand vedem un om foarte pasionat care practica ceea ce iubeste sa faca exista tendinta de a crede ca este intr-un fel de transa in care totul este placut si lucrurile ii vin pe deplin natural.
De cele mai multe ori nu este asa. De cele mai multe ori omul respectiv face ceea ce a invatat sa faca, ceea ce ii place si gestioneaza intr-un mod eficient disconfortul. Pentru ca si in cazul pasiunilor exista disconfort, iar efortul se simte ca atare.
Primul pas ca sa-ti transformi pasiunea in afacere si sa schimbi lumea in bine
Va uita de desene si tableta. 6 trucuri cum sa-l ajuti pe copil sa-si descopere pasiunea
In orice lucru vor exista si parti placute si parti mai putin placute. O asteptare conform careia lucrurile “ar trebui sa fie mereu placute, mereu in regula, mereu cum trebuie” va duce automat la dezamagire si la o incetinire a procesului. Este o tendinta naturala sa ne bucuram de ceea ce merge bine si sa cautam placere si confort in ceea ce facem si la fel de naturala este si tendinta de a fugi de disconfort si orice consideram ca ne poate pune in pericol fericirea.
Un lucru un pic mai digerat este ca viata presupune disconfort. Asa cum exista momentele de satisfactie, reusita, succes, iubire exista si momentele in care lucrurile se simt prea grele, in care te simti departe de ceea ce iti doresti si tot asa.
Atunci cand discuti cu copilul tau despre pasiuni si despre directia pe care doreste sa o urmeze in viata este recomandat sa ii explici ca desi ii place foarte mult un lucru este posibil sa existe si momente in care o sa ii placa mai putin. Din diverse motive. Sunt multe capcane in care acesta poate cadea de-a lungul timpului.
Unul dintre exemplele pe care le-am intalnit de foarte multe ori este incertitudinea pe care o persoana o poate avea despre pasiunea sa in momentele cele mai grele. Este, desigur, un exemplu cunoscut.
Atunci cand lucrurile devin complicate si pur si simplu nu reusesti sa atingi un nou nivel de performanta sau esuezi in repetate randuri apare gandul ca poate nu este pentru tine activitatea respectiva. Sau poti sa te gandesti ca nu esti tu suficient de talentat, bun, potrivit si tot asa. In randul copiilor poate aparea cu usurinta ideea ca nu sunt ei suficient de buni mai ales daca in jurul lor au persoane care se descurca mai usor sau avanseaza intr-un ritm mai rapid.
Cand observi ca cel mic este intr-o astfel de situatie poti sa ii explici ca este normal si ca pana si cei mai buni si mai talentati au momente in care esueaza sau se simt impotmoliti in anumite detalii. Mai departe ii poti spune ca este in regula sa se simta frustrat, furios, trist sau in orice fel si ca desi e greu, el poate depasi acest moment.
O alta capcana pe care am intalnit-o este asteptarea ca pasiunea sa se simta ca o stare de placere intensa, euforie si fericire. Desi sunt momente in care poti sa simti ca iubesti din toata fiinta ceea ce faci si ca explodezi de fericire, in realitate lucrurile nu se simt asa constant. De fapt, este foarte mult vorba despre efort si disconfort.
Evolutia se naste din disconfort si performanta la fel. Din perseverenta si toleranta la frustrare. In foarte multe dintre activitatile pe care un om le poate intreprinde mai mult de jumatate reprezinta efort, perseverenta si gestionarea momentelor dificile. Iar restul este placere. Ai putea sa te intrebi acum care mai este sensul daca mai mult e disconfort decat placere? Placerea care urmeaza imediat momentelor de disconfort nu este una superficiala, ci una de o profunzime unica.
Poate fi tradusa in termeni de implinire, impacare cu sinele, liniste si chiar pace. De ce? Pentru ca atunci cand iti urmezi tendintele naturale de a face un lucru si reusesti sa depasesti momentele neplacute, satisfactia este incomparabila cu orice altceva. Este un lucru dificil de pus in cuvinte, insa cei care dau curs pasiunilor si sunt perseverenti inteleg aceasta satisfactie profunda care merita tot efortul depus. Oamenii care la finalul zilei se simt impacati cu cine sunt si cu ceea ce fac sunt oamenii linistiti, fericiti.
Cultivarea inteligentei parentale prin curaj, compasiune si conectare
Importanta compasiunii in momentele dificile. 4 forme in care sa o manifesti in raport cu copilul
Foarte mult timp a existat un trend de cautare a pasiunii, a vocatiei crezandu-se ca este vorba despre o atractie intensa fata de un domeniu urmata apoi de o stare de placere continua in care lucrurile decurg usor, natural si bine.
Acest lucru nu este real. Sunt oameni care, pe aceasta premisa gresita, au cautat ani la rand fara rezultat si au concluzionat ca lor nu le place nimic, ca nu ii impacteaza nimic suficient de mult incat sa fie pasiune. Inseamna asta ca nu au pasiuni? Nu. Fiecare om are pasiuni.
Absolut fiecare om. Insa daca asteptarea este ca acestea sa se simta usor si mereu placut este posibil sa nu fie gasite niciodata, insa ele sunt acolo. Acele lucruri care te fac sa te simti implinit, impacat cu cine esti. Care te fac sa stii, atunci cand le practici, ca acolo esti tu, chiar daca este greu si poate nu ai niciun beneficiu imediat. Sunt pasiuni in cadrul carora beneficiile si satisfactiile vin mult mai tarziu, iar munca este una zilnica si poate chiar mecanica, rupta de emotii. Cu toate astea, repet, tot pasiune este.
[ad#co-2] Concluzionand, este important sa il inveti pe copil cat mai devreme cu putinta ca indiferent de ceea ce ii place si de domeniile de care este atras va experimenta atat momente de placere cat si momente de frustrare si ca este suficient de puternic sa le depaseasca pe cele de frustrare chiar daca se simt neplacut.Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!