Ce se deschide pe 15 mai. Declarațiile președintelui și ale premierului
Românii așteaptă ziua de 15 mai, când starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă, care aduce cu sine relaxarea măsurilor stricte impuse în ultimele două luni. În acest articol, îți prezentăm, punctual, ce se schimbă de pe 15 mai, conform declarațiilor oficiale ale președintelui Klaus Iohannis și ale premierului Ludovic Orban. Vezi ce se redeschide și ce rămâne în continuare închis și după data de 15 mai.
Data de 14 mai este ultima zi când este în vigoare starea de urgență. După această dată, nu vom mai avea nevoie de declarație specială pentru a ieși din locuință.
Ce anume se redeschide publicului după 15 mai 2020:
1. Magazinele
„Vom deschide comerţul. Sigur, cu excepţia mallurilor. Dar comerţul va fi deschis. Şi e important că se deschide comerţul, pentru că oamenii pot să cumpere şi atunci va creşte producţia, va fi un stimulent pentru reluarea producţiei în anumite ramuri”, a declarat premierul Ludovic Orban, citat de Digi24.ro.
2. Hotelurile
„Hotelurile vor fi deschise. Hotelurile nu vor fi sub restricţie după 15 mai”, a precizat premierul.
3. Saloanele de coafură și îngrijire personală
„Acum, din 15 mai, vom avea, de exemplu, la dispoziție iarăși saloanele de îngrijire personală, deci se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie, și așa mai departe”, a declarat președintele Klaus Iohannis, citat de Digi24.ro.
4. Cabinetele stomatologice
„De asemenea, din 15 mai, se vor redeschide cabinetele stomatologice”, a mai spus președintele.
5. Muzeele
„Tot din 15 mai se vor redeschide muzeele”, a precizat șeful statului.
6. Bazele sportive doar pentru sportivii de performanță
„Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire – deci, pentru, atenție, sportivii de performanță. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori – atenție, ca să nu fim greșit înțeleși. Deci, cantonamentele, dar numai în condiții speciale, pentru profesioniști”, a detaliat Klaus Iohannis.
7. Sporturile individuale, inclusiv în afara localității
„Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise – atenție, individuale!”, a explicat șeful statului.
8. Anumite deplasări în afara localității
„Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale”, a mai spus președintele.
Iar premierul a declarat că „deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru motive întemeiate: deplasări de serviciu, deplasări la rude, deplasări pentru activităţile agricole”.
9. Alpinism, deplasări montane
„Dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamnă că se pot duce la munte. Adică va exista o anumită relaxare şi în ceea ce priveşte deplasarea în afara localităţilor, care va creşte cererea şi pe unităţile de cazare”, a declarat Ludovic Orban.
Atenție! Aceste măsuri de relaxare nu se aplică în localitățile aflate în carantină (orașul Suceava și localitatea Țăndărei)
Ce rămâne în continuare închis după data de 15 mai:
1. Instituțiile de învățământ
Școlile și grădinițele de stat și particulare rămân închise până în septembrie. Vor reveni în clase, în condiții speciale doar elevii din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a), pentru a susține examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.
2. Mallurile
„Vom deschide comerţul. Sigur, cu excepţia mallurilor”, a spus premierul, fără a anunța o dată la care acestea vor fi deschise din nou populației
3. Restaurantele, cafenelele, barurile
„Restricţii vor fi la restaurante, cafenele, baruri. (…) Din evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele – mai ales în spaţii închise – sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice. Şi probabil va mai trece un timp până să se poată da drumul la restaurante, cel puţin în spaţii închise”, a precizat Ludovic Orban. El ia în calcul posibilitatea deschiderii de la 1 iunie sau de la 15 iunie a restaurantelor, cafenelelor și barurilor din spații deschise: „În funcţie de evoluţia epidemiei, în funcţie şi de evoluţia condiţiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca cele în spaţii deschise, în anumite condiţii, să le deschidem la 1 iunie, la 15 iunie”.
4. Bazele sportive pentru amatori
„Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori – atenție, ca să nu fim greșit înțeleși”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
5. Plecările în afara localității fără motiv întemeiat
„Deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru motive întemeiate”, a declarat Ludovic Orban.
Condițiile pe care trebuie să le respectăm după 15 mai:
- Purtarea unei măști de protecție când suntem în spații publice închise
- Purtarea unei măști de protecție când ne deplasăm cu transportul public în comun
- Sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane, inclusiv în cazul activităților sportive și de mișcare în aer liber
Sursa foto: Administrația Prezidențială
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!