Ce sa faci in momentele de criza ale copilului adolescent
In adolescenta, momentele de criza sunt dese si uneori chiar intense si pentru parinti poate fi extrem de dificil sa inteleaga si sa gestioneze depasirea acestora. Perioada adolescentei are o intreaga poveste atasata, proprietati specifice, tipare de comportamente, iar cand stiu ca se apropie parintii se inarmeaza cu rabdare si citesc carti si articole despre asta.
5 greseli care conduc la neintelegeri intre parinti si adolescenti
Afla prin ce metode aleg sa minta adolescentii
Este intr-adevar o provocare sa primesti si sa privesti reactii si comportamente la care nu te-ai fi gandit niciodata ca vor veni din partea copilului tau, sa observi cum isi schimba „identitatea” de pe o zi pe alta, iar planurile de viitor sunt la fel de noi in fiecare zi. Insa nu te ingrijora, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci in aceste situatii este sa ramai in afara situatiilor si sa nu te implici decat atunci cand ti se cere sau uneori nici macar atunci.
Si totusi sunt momente in care desi nu ai vrea sa te implici in respectivele situatii, nu ai de ales. Cand spun ca nu ai vrea sa te implici ma refer la acele situatii in care realizezi ca este procesul copilului tau si ca cel mai bine pentru el este sa isi depaseasca de unul singur obstacolele.
In momentele in care adolescentii isi manifesta furia si nemultumirile fata de parinti este usor ca si acestia sa isi piarda cumpatul si sa inceapa un intreg scandal, iar la final sa nu mai inteleaga nici ei de ce s-au comportat in felul in care au facut-o.
Iata cateva sfaturi despre ce poti face atunci cand esti implicat direct intr-una din situatiile de criza ale adolescentului tau:
1. Evalueaza situatia inca de la bun inceput
Imediat dupa debutul situatiei evalueaza daca este necesar sau nu ca tu sa ai un rol acolo. Astfel iti vei da seama daca te afli in pozitia in care chiar ai facut ceva ce l-a deranjat pe adolescent si a generat acea situatie sau esti in situatia in care adolescentul are una din acele zile mai grele si tu doar ai nimerit in momentul nepotrivit.
Acest lucru te poate ajuta sa ramai detasat si sa nu cazi prada nervilor lasand conflictul sa escaladeze rapid.
2. Ai grija la postura corpului
Suna ciudat? Ei bine afla ca atunci cand iti schimbi postura corpului intr-una specifica te poti detasa emotional in mod real de ceea ce se intampla si poti vedea lucrurile obiectiv. Atunci cand simti ca te enervezi, fa cativa pasi in spate sau aseaza-te pe un scaun si lasa-te pe spatarul acestuia. Corpul reactioneaza la feedbackul primit din extern si emotiile vor scadea in intensitate suficient cat sa iti lase o portita de care sa te poti folosi pentru o detasare completa.
3. Scapa de asteptari
Nu te astepta sa ramai calm si sa fii persoana rationala din ecuatie. Nimeni nu mai este rational cand este inundat de emotii de furie. Aceasta asteptare nu va face decat sa te faca sa te simti vinovat ca ai ridicat tonul sau ca ai spus anumite lucruri. Accepta faptul ca este normal sa iti pierzi controlul din cand in cand si ca o sa ai reactii care nici macar tie nu iti plac.
Acest lucru va face mai usoara detasarea pe viitor.
4. Fii atent la factorii declansatori
Exista intotdeauna anumiti factori specifici care declanseaza izbucniri de furie sau frustrare in adolescentul tau. Pe masura ce observi mai mult vei detecta care sunt acestia. Fii sigura ca vor aparea factori noi si ca cei pe care ii stii nu vor ramane mereu la fel sau mereu aceeasi, asa ca fii flexibil, observa si fii pregatit pentru orice.
5. Explica-i adolescentului ca faci tot ce poti
De multe ori poti sa te simti extenuat si sa ai senzatia ca nu mai faci fata, iar acest lucru este normal si cel mai probabil intalnit de toti parintii. Ii poti explica adolescentului tau ca faci tot ce poti tu mai bine si ca nu esti impotriva lui chiar daca uneori te enervezi si iti pierzi rabdarea.
Ce fac parintii pe care ii asculta adolescentii
Cum am ajuns sa crestem o generatie de adolescenti anxiosi. Iata motivul si solutiile
Copiii, indiferent de varsta, au nevoie sa inteleaga ceea ce se intampla si cu atat mai mult in situatii in care reactiile tale pot genera confuzii. Nu uita ca prin comunicare cele mai multe conflicte se dizolva.
6. Poarta discutii de clarificare in afara conflictului
Daca stii ca tocmai ai avut o cearta cu adolescentul nu incerca sa rezolvi problema tot atunci. Ai rabdare pana cand lucrurile se calmeaza si atunci poti relua discutia intr-o maniera cat mai calma si cat mai intelegatoare.
7. Ramai deschis
Cu o atitudine rigida nu o sa te intelegi niciodata cu un adolescent care se schimba de la o ora la alta din atat de multe puncte de vedere. Chiar daca unele lucruri ti se par absurde sau strigatoare la cer, ai rabdare. Comunica, incearca sa intelegi si ai rabdare. Mai mult de 70% din ceea ce spun si fac adolescentii nu dureaza prea mult si sunt lucruri pur trecatoare. Acestia au nevoie sa exploreze, sa testeze, sa isi faca pareri personale despre orice si nu este indicat sa le iei acest drept. Evident ca nu ne referim la aceste contexte in care se poate pune in pericol.
In concluzie, este important sa fii prezent chiar daca este dificil, sa lucrezi la rabdarea de care dispui si la flexibilitate si sa te adaptezi asa cum stii tu mai bine.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!