Sa stim sa ne adaptam la noi situatii
Familia este un mediu dinamic si se schimba constant: intra si ies noi membri, etapele dezvoltarii copilului etc. Astfel, atat parintii, cat si copiii trebuie sa faca un efort de a se adapta mereu la schimbarile ce, inevitabil, apar.
Multe dintre situatiile conflictuale apar atunci cand unii membri ai familiei se incapataneaza sa pastreze lucrurile neschimbate, se ancoreaza in trecut: copiii sunt vazuti in continuare ca niste bebelusi neajutorati, iar parintele isi pastreaza aura de Superman – mereu acolo sa rezolve situatii, sa faca lucruri in locul celor neajutorati (“bebelusii”). Aceste situatii nu contribuie la dezvoltarea emotionala sanatoasa pentru copil, intrucat nu i se ofera cadrul necesar pentru a se adapta noilor situatii, de a incerca si de a gresi.
Leadership pentru copii. 8 tehnici prin care ii poti invata sa devina lideri
Cum iubeste copilul tau? 4 moduri mai putin evidente in care copilul iti arata ca te iubeste fara sa iti spuna direct
Sa ne acceptam unii altora limitele
Atat parintii, cat si copiii trebuie sa constientizeze faptul ca, fiecare, avem limite. Copilul nu trebuie sa aiba senzatia ca parintele ii poate indeplini orice dorinta si orice vis. De asemenea, nici copiii nu pot demonstra rabdarea, calmul si inclinatia catre pastrarea ordinii si a linistii, la fel ca adultii. Situatiile de conflict apar in momentul in care unii impun altora limite prea inalte, irealizabile.
Vrei un copil cu un caracter puternic? AFLA 4 tehnici simple, dar foarte utile
20 de moduri in care poti sa calmezi rapid un copil agitat
Sa asiguram un mediu plin de iubire si siguranta
Adevarata iubire este sa-l apreciezi pe cel de langa tine pentru ceea ce este cu adevarat. O familie care se indreapta spre fericire este aceea care creeaza un climat plin de iubire neconditionata si siguranta, in care fiecare simte ca este acceptat pe deplin. O familie sanatoasa din punct de vedere emotional este aceea in care membrii acesteia au o stima de sine ridicata, comunica direct, clar si sincer, au reguli, dar arata flexibilitate si se adapteaza schimbarilor.
Dezbate Subiectul
Fii primul care ne scrie un comentariu la acest articol