Atmosfera de acasa influenteaza pozitiv sau negativ dezvoltarea emotionala a copilului. Insa, cum poti sti daca acasa la tine totul decurge asa cum iti doresti?

Iata un mic test, sub forma unor intrebari, care determina daca mediul din casa este unul care incurajeaza sau nu dezvoltarea emotionala sanatoasa a copilului.

  • Esti, cu adevarat, multumita de viata ta de familie?
  • Simti ca traiesti printre prieteni, printre persoane pe care le iubesti si in care ai incredere si care, la randul lor, te iubesc si cred in tine?
  • Ti se distractiv si stimulator sa faci parte din familia pe care o ai?
    (sursa: Virginia Satir, in cartea sa, “Relaciones humanas en el núcleo familiar”)

Daca raspunzi pozitiv la aceste intrebari, spune Virgina Satir, atunci traiesti intr-o “familie sanatoasa”. Daca raspunzi cu “Nu”, atunci, cel mai probabil, ai o familie in care conflictele si problemele sunt frecvente.

Acum, indiferent de raspunsurile oferie, important este ce facem din acest moment. Astfel, daca vrei sa afli ce solutii ai pentru a-i oferi copilului tau sansa de a creste sanatos emotional, iata cateva recomandari:

Sa invatam sa ascultam

Nu este suficient sa ne auzim unii pe altii in casa, ci sa ne ascultam cu adevarat. In special in relatia cu copilul, indiferent cat de mic sau mare este, in momentul in care acesta ne comunica orice informatie, recomandare este ca parintele sa faca contact vizual. Asta inseamna: sa nu-i raspundem copilului cu nasul in telefon sau in laptop, sa inchidem televizorul cand incepe o discutie mai importanta. Pentru ca, nu-i asa, si noi ne dorim de la copil atentia lui, in momentul in care-i comunicam un mesaj.

TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti
Copiii care raspund parintilor tind sa devina adulti de succes

Familia sanatoasa emotional este aceea in care se poate discuta despre orice, fara teama de repercusiuni, fara ca parintele sa se enerveze, sa inceapa sa tipe, ori sa pedepseasca. Atunci cand copilul simte ca are un mediu sigur in care poate comunica, sigur o va face.

Dialogul inseamna negociere

Dialogul este o forma de a aplica ascultarea activa. Dialogul si negocierea merg mana in mana. Trebuie sa renunti la ceva, daca vrei ca si celalalt sa renunte. Aceasta axioma se observa foarte bine in dialogul cu adolescentul: este dispus sa accepte conditiile noastre (orar, haine) daca simte ca va “castiga” si el ceva. Totul se reduce la un dialog permanent si de calitate, pentru a mentine deschisa comunicarea.

Urmatoarele 3 solutii, pe pagina urmatoare.

Aboneaza-te GRATUIT

si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!

Nu iti trimitem SPAM-uri si avem mare grija de adresa ta. Te poti dezabona oricand. Powered by ConvertKit