Ce sa facem acasa pentru a creste un copil sanatos emotional
Atmosfera de acasa influenteaza pozitiv sau negativ dezvoltarea emotionala a copilului. Insa, cum poti sti daca acasa la tine totul decurge asa cum iti doresti?
Iata un mic test, sub forma unor intrebari, care determina daca mediul din casa este unul care incurajeaza sau nu dezvoltarea emotionala sanatoasa a copilului.
- Esti, cu adevarat, multumita de viata ta de familie?
- Simti ca traiesti printre prieteni, printre persoane pe care le iubesti si in care ai incredere si care, la randul lor, te iubesc si cred in tine?
- Ti se distractiv si stimulator sa faci parte din familia pe care o ai?
(sursa: Virginia Satir, in cartea sa, “Relaciones humanas en el núcleo familiar”)
Daca raspunzi pozitiv la aceste intrebari, spune Virgina Satir, atunci traiesti intr-o “familie sanatoasa”. Daca raspunzi cu “Nu”, atunci, cel mai probabil, ai o familie in care conflictele si problemele sunt frecvente.
Acum, indiferent de raspunsurile oferie, important este ce facem din acest moment. Astfel, daca vrei sa afli ce solutii ai pentru a-i oferi copilului tau sansa de a creste sanatos emotional, iata cateva recomandari:
Sa invatam sa ascultam
Nu este suficient sa ne auzim unii pe altii in casa, ci sa ne ascultam cu adevarat. In special in relatia cu copilul, indiferent cat de mic sau mare este, in momentul in care acesta ne comunica orice informatie, recomandare este ca parintele sa faca contact vizual. Asta inseamna: sa nu-i raspundem copilului cu nasul in telefon sau in laptop, sa inchidem televizorul cand incepe o discutie mai importanta. Pentru ca, nu-i asa, si noi ne dorim de la copil atentia lui, in momentul in care-i comunicam un mesaj.
TOP carti de parenting pe care trebuie sa le citesti
Copiii care raspund parintilor tind sa devina adulti de succes
Familia sanatoasa emotional este aceea in care se poate discuta despre orice, fara teama de repercusiuni, fara ca parintele sa se enerveze, sa inceapa sa tipe, ori sa pedepseasca. Atunci cand copilul simte ca are un mediu sigur in care poate comunica, sigur o va face.
Dialogul inseamna negociere
Dialogul este o forma de a aplica ascultarea activa. Dialogul si negocierea merg mana in mana. Trebuie sa renunti la ceva, daca vrei ca si celalalt sa renunte. Aceasta axioma se observa foarte bine in dialogul cu adolescentul: este dispus sa accepte conditiile noastre (orar, haine) daca simte ca va “castiga” si el ceva. Totul se reduce la un dialog permanent si de calitate, pentru a mentine deschisa comunicarea.
Sa stim sa ne adaptam la noi situatii
Familia este un mediu dinamic si se schimba constant: intra si ies noi membri, etapele dezvoltarii copilului etc. Astfel, atat parintii, cat si copiii trebuie sa faca un efort de a se adapta mereu la schimbarile ce, inevitabil, apar.
Multe dintre situatiile conflictuale apar atunci cand unii membri ai familiei se incapataneaza sa pastreze lucrurile neschimbate, se ancoreaza in trecut: copiii sunt vazuti in continuare ca niste bebelusi neajutorati, iar parintele isi pastreaza aura de Superman – mereu acolo sa rezolve situatii, sa faca lucruri in locul celor neajutorati (“bebelusii”). Aceste situatii nu contribuie la dezvoltarea emotionala sanatoasa pentru copil, intrucat nu i se ofera cadrul necesar pentru a se adapta noilor situatii, de a incerca si de a gresi.
Leadership pentru copii. 8 tehnici prin care ii poti invata sa devina lideri
Cum iubeste copilul tau? 4 moduri mai putin evidente in care copilul iti arata ca te iubeste fara sa iti spuna direct
Sa ne acceptam unii altora limitele
Atat parintii, cat si copiii trebuie sa constientizeze faptul ca, fiecare, avem limite. Copilul nu trebuie sa aiba senzatia ca parintele ii poate indeplini orice dorinta si orice vis. De asemenea, nici copiii nu pot demonstra rabdarea, calmul si inclinatia catre pastrarea ordinii si a linistii, la fel ca adultii. Situatiile de conflict apar in momentul in care unii impun altora limite prea inalte, irealizabile.
Inevitabil, apar comparatiile: “uite ce note mari are fratele tau”, “de ce parintii lui X i-au luat acel telefon si mie nu mi-l cumperi?”
Vrei un copil cu un caracter puternic? AFLA 4 tehnici simple, dar foarte utile
20 de moduri in care poti sa calmezi rapid un copil agitat
Sa asiguram un mediu plin de iubire si siguranta
Adevarata iubire este sa-l apreciezi pe cel de langa tine pentru ceea ce este cu adevarat. O familie care se indreapta spre fericire este aceea care creeaza un climat plin de iubire neconditionata si siguranta, in care fiecare simte ca este acceptat pe deplin. O familie sanatoasa din punct de vedere emotional este aceea in care membrii acesteia au o stima de sine ridicata, comunica direct, clar si sincer, au reguli, dar arata flexibilitate si se adapteaza schimbarilor.
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!