8 semnale de alarma pentru toti parintii care au copii la scoala
Acest articol este un Guest Post.
[ad#co-2] Am aflat cu ingrijorare ca noul plan cadru pentru invatamantul gimnazial, in loc sa mai scoata din materii inutile, cu titluri pompoase in care elevii nu invata nimic pentru viitor, au mai introdus altele. Ne aflam in fata situatiei in care, la clasa a VIII-a, un elev poate avea 34 de ore pe saptamana. Asta inseamna 7 ore pe zi.
Dragi parinti, cand veti dori de la copiii dumneavoastra performante scolare, mai ales in casa a VIII-a ca urmeaza admiterea la liceu, rog tineti cont de urmatoarele:
1. Programul zilnic al unui elev cuprinde 7 ore de scoala, 2-3 ore teme dupa care se presupune ca se mai pregateste si pentru Evaluarea Nationala. O medie de 10 ore zilnic de luni pana vineri. Mai rau decat programul de munca al unui adult. Dar pe adult il apara Codul Muncii. Pe elev, nu.
2. La acestea adaugam una-două limbi straine (ca sunt importante pentru viitorul lui), ceva meditatii, un sport. Va iese ca munceste mai mult de 40 de ore pe saptamana? Asta pentru ca asa e.
3. Zilnic, elevul are 7 ”sefi”. Fiecare cu stilul lui, personalitatea lui, comportamentul lui, vocabularul lui pretentiile lui. Fiecare da sarcini cat mai multe fara a tine cont de sarcinile date de ceilalti si considerand ca materia lui e cea mai importanta (nu-i asa ca tuturor ne-a folosit faptul ca am invatat limba latină?). Aveti 7 sefi la serviciu? Dar cum ar fi daca ati avea si fiecare ar trage de dumneavoastra? Probabil v-ati da demisia la un moment dat si ati cauta alte conditii de munca. Elevii nu pot face asta.
4. Aveti pauza de masa la birou? Puteti manca ceva gatit, fie ca va aduceti de acasa, mergeti la restaurant sau comandati ceva. Copiii dumneavoastra nu au acest privilegiu. Pentru un copil in crestere nu e important sa manance la pranz o masa calda.
5. Daca unul dintre cei 7 sefi va jigneste, aveti posibilitatea sa-i raspundeti? Sunteti ambii adulti si, cel putin din acest punct de vedere aveti un avantaj pe care copilul dumneavoastra nu-l are.
6. Se discuta la nivel european despre includerea timpului pierdut pe drumul la si de la serviciu ca timp de munca. Ati auzit vreo idee in acest sens si pentru timpul petrecut de elev pe drum?
7. Ati observat daca mai ramane timp pentru crestere fizica si psihica, dezvoltare emotionala, autocunoastere, joaca adaptata varstei? Va spun eu, nu mai ramane. Si astea sunt cele care traseaza viitorul copilului dumneavoastra.
8. Stiti ca elevii stau mai mult in scoală decat profesorii ?
Toate cele prezentate mai sunt vor deveni lege. Si, unde-i lege, nu-i tocmeala. Daca astfel de conditii de munca ar fi legiferate prin Codul Muncii, ati fi bucurosi? Ati protesta? Le-ati accepta pur si simplu?
Am un copil in clasa a treia, inteligent, face fotbal de 4 ori pe saptamana si este pasiunea lui. Ma gandesc la viitorul lui in scoala romaneasca nu cu speranta, ci cu groaza. Si deja imi fac strategii cum ”sa-l chiulesc” de la scoala elegant, fara sa-l fac sa creada ca scoala nu e importanta.
Da, disperarea mea a inventat acest termen. Adica ss fie ore de final de program la care sa-l invoiesc sa-l las sa traiasca, sa-l invat ce materii sunt total nefolositoare (in acest moment imi vin in minte latina si educatia tehnologica) si ca la aceste materii un 7 e mai mult decat suficient, sa nu stea la orele de religie daca nu-i plac doar pentru ca se ia usor 10 si conteaza la medie…
Voi vedea ce idei imi mai vin. Pentru ca vreau un copil fericit, sanatos emotional, nu impovarat de neputintele unor adulti.
Sunt Violeta Nita, manager general Centrul de Meditatii si Dezvoltare Personala din Bucuresti. Centrul, deschis cu fonduri europene, functioneaza din septembrie 2013 si se adreseaza atat elevilor care au nevoie de sprijin pentru a recupera materia scolara neinteleasa, de a se pregati pentru examene, dar si adultilor care au iesit de pe bancile scolii si care vor sa promoveze examenul de bacalaureat. Am deschis Centrul de Meditatii si Dezvoltare Personala pentru ca vreau sa ajut tinerii si sa contribui la dezvoltarea lor ca oameni.
Site: centruldemeditatii.ro
[ad#co-3]
Aboneaza-te GRATUIT
si primesti articole exclusive, solutii eficiente si reduceri la toate cursurile si produsele noastre!