Ana Batca

Cofondator la Centrul de Parenting
Buna! Sunt Ana Batca, jumatatea Centrului de Parenting. Sunt coach, NLP Practitioner si trainer autorizat de Ministerul Muncii si mama unui baietel nascut in 2013. Absolventa a Facultatii de Jurnalism, am adus aici cei 12 ani de experienta in presa nationala, specializare in domeniul Economic-Financiar, experta in finante personale. Iata articolul meu de astazi:

 Exista, insa, un lucru de baza care, daca nu este prezent in comunicarea dintre parinti si copilul adolescent, nu exista nicio sansa ca adolescentul sa-si asculte parintii de buna voie. Deci, nu vorbim aici despre ascultarea de frica amenintarilor sau pentru o recompensa oarecare, metode care anuleaza motivatia interioara a copilului de a-si asculta parintii.

Si acea conditie de baza nu este altceva decat ascultarea copilului. Altfel spus, pentru ca adolescentul sa te asculte, trebuie mai intai sa-l asculti tu pe el cu adevarat. Acest lucru presupune sa faci eforturi ca sa-i intelegi punctul de vedere, sa-i intri cat mai mult in situatie.

„Am renuntat la ASE, dau la Psihologie”. Cum ajutam un adolescent sa-si aleaga singur cariera

Uita de raceli! 8 remedii naturale pentru cresterea imunitatii la copii

In primul rand, deschide-ti mintea si asculta fara filtre de judecata lucrurile pe care ti le spune copilul. In al doilea rand, imagineaza-ti ca esti „in papucii” copilului si vezi lumea din corpul lui, prin ochii lui.

Si iata si un instrument care te va ajuta sa te pui mai usor „in papucii” copilului. Adreseaza-ti urmatoarele cateva intrebari si raspunde-ti la ele: Ce fac eu, … (numele copilului), zi de zi? Ce locuri si oameni vad zilnic? Ce activitati imi aduc placere? Ce lucruri nu-mi plac? Ce ganduri am? Ce emotii si sentimente am? Ce convingeri am? Ce cred eu despre oameni? Ce cred despre mine? Ce cred despre parintii mei? Care sunt valorile mele? Ce este important pentru mine? Cine sunt eu cu adevarat?

Odata ce reusesti sa-i intelegi punctul de vedere, sa intelegi care sunt motivele pentru care reactioneaza intr-un anumit fel, din acel moment nu vei mai putea sa-l judeti, sa-l critici asa cum faceai inainte. Iar pentru copil acceptarea si validarea din partea parintelui sunt suficiente pentru a i se deschide si pentru a mentine vie linia comunicarii.

TOP 10 cărți pentru adolescenți, recomandate de Boris Akunin

Un cuvant pe care multi parinti il spun de zeci de ori pe zi copiilor ii programeaza pentru esec

Copilul isi doreste o relatie deschisa si frumoasa cu parintii. Atunci cand ajung sa ascunda lucruri si sa minta, copiii o fac nu pentru ca au vreun defect, ci pentru ca se protejeaza de critica, judecata, amenintari, ironii, suparari si poate chiar de reactiile puternic negative pe care unul dintre parinti le-a avut o data la auzul unor anumite lucruri pe care le-a facut copilul. Cu totii ne protejam de lucrurile care nu ne plac si, cu atat mai mult, de cele despre care credem ca ne fac rau. Asa se explica de ce copiii nu ne asculta.

Iar reversul medaliei explica de ce adolescentul care este inteles, acceptat, iubit si validat de catre parinti are incredere in parintii lui si le spune adevarul. Pentru ca are cine sa ii asculte cu adevarat, cu inima, nu doar cu urechile!